Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2524634 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #6390 на: 20 Април 2013, 18:23:15 pm »
муабетот е дека со едно штрцнување бензинците, за разлика од дизелските 7-8, се потивки и волуметриски поефикасни :P
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4113
« Одговори #6391 на: 21 Април 2013, 01:00:18 am »
 штрцнуваат и они повеќе пати, и некоклу пати ја палат смесата, наскоро и бргастите ќе ги снема :) Баш би сакал да пробам едно MultiAir моторче од 1.4 L so 170 KS vo Alfa Mito

http://www.caranddriver.com/features/fiats-multiair-valve-lift-system-explained

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #6392 на: 21 Април 2013, 11:31:28 am »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
« Одговори #6393 на: 21 Април 2013, 11:56:17 am »
Цитат
In May 2009, Audi decided to halt plans to produce the R8 TDI, citing "the cost of re-engineering the petrol R8 to accommodate the massive twin-turbocharged diesel engine is simply too great – and that it would be unable to recoup its investment through sales alone"

И они си знаат...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #6394 на: 21 Април 2013, 19:46:42 pm »
Јас не зборувам за коли со мотори кои не можам да си ги дозволам. Зборувам релано за нешто што можам да го заработам и купам. Немам ништо против некој да дојде и да ми фрли едно R8 па нека е дизел .. шо го Е* ќе издржам. Но ако имам пари да купам и сакам да купам R8 секако немам да биде дизел.

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
« Одговори #6395 на: 21 Април 2013, 20:05:14 pm »
Јас не зборувам за коли со мотори кои не можам да си ги дозволам. Зборувам релано за нешто што можам да го заработам и купам. Немам ништо против некој да дојде и да ми фрли едно R8 па нека е дизел .. шо го Е* ќе издржам. Но ако имам пари да купам и сакам да купам R8 секако немам да биде дизел.

Муабет на место.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #6396 на: 21 Април 2013, 20:40:26 pm »

за спортска кола секој сака бензинец.

но темава ко што ја разбирам ја е што е боље за секојдневна употреба. за спортски коли (скоро да) нема дискусија дека бензинецот - поради подобриот однос тежина/коњажа и поради поклопувањето на макст торк со макс хп - е бољи

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6397 на: 21 Април 2013, 21:03:34 pm »
Прек кратко време стоев зад еден Пасат по моја проценка не постар од 2008ма година дизел. Труеше корнеше, морав да затворам прозори од што труеше на некој чад со мирис на парафин.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #6398 на: 21 Април 2013, 21:14:23 pm »
Прееска на семафори кај Зоолошка каков отров ни пушти BMW 530d, модел од 2008, со нови тетовски таблици(ваљда увоз)...Шумахерско стартување со шкрипење и оставање во димни завеси се што е зад него, поготово тој првиот бран додека прешалта во втора, Железара гомна да јаде...Абе незнам што дефекти и да има, бензинец немна шанса ни 10% да направи од тоа масовно труење што го доживеав денес...И после ЛП или некој друг ќе ми трола за екологија на дизел и ќе ми постира изчистени ауспуси...Мрш таму лечете се на друго место..
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #6399 на: 21 Април 2013, 21:16:10 pm »
И така чадот само 2-3 секунди го гледаш, освен ако немаш двоглед. ;)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #6400 на: 21 Април 2013, 21:22:29 pm »
2-3 секунди гледаш и после 2-3 минути ништо не гледаш од чад. Затоа најдобро е да почекаш уште 3-4 семафори додека стоката се изгуби, ама нема да се изгуби и смрдеата на неубаво согорен дизел + уље што ја остава зад себе.

Претпоставувам дека BMW-то беше канта со над пола милион километри, нередовоно одржувано, и не ме чуди што ја купил малоумник како тој што возеше. Пред Зоолошка денес имаше 1000 деца, а идиотот се истакнуваше од семафор на семафор фаќајќи црвен бран.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #6401 на: 21 Април 2013, 21:32:56 pm »
Ко што велеше еден србин за автобусите во Белгтад „на 100 меатара убија, на 200 рањава“ :)

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #6402 на: 21 Април 2013, 21:36:16 pm »
Прееска на семафори кај Зоолошка каков отров ни пушти BMW 530d, модел од 2008, со нови тетовски таблици(ваљда увоз)...Шумахерско стартување со шкрипење и оставање во димни завеси се што е зад него, поготово тој првиот бран додека прешалта во втора, Железара гомна да јаде...Абе незнам што дефекти и да има, бензинец немна шанса ни 10% да направи од тоа масовно труење што го доживеав денес...И после ЛП или некој друг ќе ми трола за екологија на дизел и ќе ми постира изчистени ауспуси...Мрш таму лечете се на друго место..

Мене па да бидам искрен многу ми смрди по улица на плин. 100% од таксистиве во Велес се на плин и смрди корне по улуца. Малиов сакав да го шетам денес ама после 20 минути го ставив у кола и го однесов на езеро, едноставно не се трпи смрдеата!

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #6403 на: 21 Април 2013, 21:39:43 pm »
Спортекс, нормално ќе смрдат 20+ години стари канти со господ знае каков плински систем монтиран од сопственикот на возилото, другар му и комшијата. Добро е што не се запалиле...

Ама да ги собереш на куп не верувам дека можат да отрујат ко ова денес што го видов, BMW 5 не постаро од 5 години...Страшно. Штета што немам компјутерофон инаку ќе возев уште еден-два семафори по него да го снимам за да го закачам на темава.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #6404 на: 21 Април 2013, 22:26:14 pm »

за спортска кола секој сака бензинец.

но темава ко што ја разбирам ја е што е боље за секојдневна употреба. за спортски коли (скоро да) нема дискусија дека бензинецот - поради подобриот однос тежина/коњажа и поради поклопувањето на макст торк со макс хп - е бољи

Мислам дека не зборуваме овде за спортски коли. Конкретно лично највеќе ги фаворизирам „потентните“ хеч автомобилчиња. Може да си ги дозволиш со некој постабилен приход, имаат доволно снага за да биде забавно и не мора да ограбиш банка за да ги возиш секојдневно.

Такво авто ми е GTI, но и Џулиетка со 1.4 TB Multiair 170 кс супер ќе упадне во сегментот. Ништо претенциозно за да се наптреварува со други, туку само да биде забавно и а може да се употребува секојдневно.