Првпат на форумот? Добредојдовте, и погледнете ги правилата!CARclub.mk е достапен и на Facebook како и на Twitter!
Вкупно гласови: 410
Дизелот никогаш неможе да истрпи малтретирање како бензинецот цедење на брзини возење во високи обртаи.
Мислам дека ништо немам помешано. Ако мислиш дека имам помешано ајде да земеме дизел и бензинец и истите да ги возиме во максимален број на обртаи да видиме кој подолго ќе издржи. За мене тоа е малтретирање да тргнам и да ставам во брзина и да возам што подолго во таа а не да менам веднаш. Не зборам за влечење на прикoлица .
не туку ако бензинецот врти до 7000 вртежи а дизелот до 4500 бензинецот подолго ќе издржи ако го возеш на 6500 отколку дизелот ако го возеш на 4000.
Поради различнината компресија. Дизелот има да кажеме просек компресија 20 а бензинецот 10. Дизелот максимален торк има на пониски вртежи а се над тоа може да донесе само до разнесување на машината. Кај бензинецот не е така туку поради пониската компресија може да врти повеќе и исто да биде ефикасен и во високи вртежи. Оттука и таа разлика која мене ми е важна во возењето не сакам да се фаќам зе менувачот толку често туку сакам да ги цедам брзините до крај.
Дизелот максимален торк има на пониски вртежи а се над тоа може да донесе само до разнесување на машината.
diesel engine compression causes the combustion pressure to increase.To take care of such pressure, heavier components are required.So to avoid the heavier diesel engine from tearing itself apart at high speeds, the rpm is lower.