Гласање

Choose your destiny!

Бензин
240 (58.4%)
Дизел
171 (41.6%)

Вкупно гласови: 411

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2180530 пати)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #17670 на: 10 Јануари 2017, 18:47:43 pm »
Honda civic 1.6 VTEC '97
http://www.reklama5.mk/AdDetails?ad=2183824

Брзиниве пократки и од Ф1.  Во 4та на 2000рпм оди 46кмх што е на рамно 2 пати пократки брзини од просечен дизелаш, бидејќи просечен дизелаш од 100кс оди 90кмх во 4та при 2000рпм.  Значи ова кога ќе прави меѓу забрзување од 4та при 60км всушност не е 4та, туку 2ра брзина кај дизелашот. И со таа огромна редукција пак апла ќе изгуби од дизелаш со 100кс во еластичност.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #17671 на: 10 Јануари 2017, 18:55:33 pm »
Од вчерашниот боб ми е. Можеби и не сум во право, ама донекаде можеби и сум. Ако сум те навредил, извини.
Taman rabota ne se vredjam za sitnici. Ednostavno go utupi za dizelite.Sekoj si zima kola sprema potreba i moznost, pa i keif. Cisto od radoznalost , sto vozese pred da zamines vo Svedska?
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен tjolie

• Редовен
  • Пораки: 1270
« Одговори #17672 на: 10 Јануари 2017, 19:04:17 pm »
Секогаш сум возел бензин. Прва кола во мк на бугарски рено клио 1.2 бензин 95/96, после во странција опел астра 1.6 бензин 97ма, па после бембарата 318i 2.0 2010
Не мислев никого да навредам или слично, само сите знаеме зошто преферираме дизел, ама некои членови сакаат да ја заобиколат причината и да се најде некоја алтернативна добра причина

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44368
  • Il Moderatore
« Одговори #17673 на: 10 Јануари 2017, 19:04:44 pm »

Брзиниве пократки и од Ф1.  Во 4та на 2000рпм оди 46кмх што е на рамно 2 пати пократки брзини од просечен дизелаш, бидејќи просечен дизелаш од 100кс оди 90кмх во 4та при 2000рпм.  Значи ова кога ќе прави меѓу забрзување од 4та при 60км всушност не е 4та, туку 2ра брзина кај дизелашот. И со таа огромна редукција пак апла ќе изгуби од дизелаш со 100кс во еластичност.

Битно е да се најде утеха во животот.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #17674 на: 10 Јануари 2017, 19:23:12 pm »
Honda civic 1.6 VTEC '97
http://www.reklama5.mk/AdDetails?ad=2183824

Брзиниве пократки и од Ф1.  Во 4та на 2000рпм оди 46кмх што е на рамно 2 пати пократки брзини од просечен дизелаш, бидејќи просечен дизелаш од 100кс оди 90кмх во 4та при 2000рпм.  Значи ова кога ќе прави меѓу забрзување од 4та при 60км всушност не е 4та, туку 2ра брзина кај дизелашот. И со таа огромна редукција пак апла ќе изгуби од дизелаш со 100кс во еластичност.
Кај ова нема меѓузабрзување, враќаш колку што треба брзини за да улкучи ветекот и корне. Супер си е ако си сам во колата.
Ако возиш некого ќе ти биде глупо да урлаш па затоа ќе имаш перформанси никакви :D
Пример со колегата кога патуваме со пежо партнер 1.4 бензин ми вика: полека бе, ке излетаме, може полиција имам лизгаво е...а ние едвај 110 идеме. Со кедито 1.9 дизел кога патуваме и возам 120 ништо не вика :D

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #17675 на: 10 Јануари 2017, 23:15:05 pm »
Не мислев никого да навредам или слично, само сите знаеме зошто преферираме дизел, ама некои членови сакаат да ја заобиколат причината и да се најде некоја алтернативна добра причина

Зошто го штеди џебот и зошто поминувам по 20,000км годишно и не се мислам дали ќе идам со на „брат ми“ или „другар ми“ колата на одмор пошто неговата не троши ?
Само неинформиран човек ќе каже дека модерните дизели не палат во зима.

Секој чест на оние кои возат 150КС + бензинци низ Скопје, колку се, се бројат на прсти. Другите пола плата ја даваат на гориво и се мислат да купат дизел.
Имај некоја плата надпросечна плата во МК, да си фамилијарен човек и да возиш дневно по 70км низ град, да носиш жена на работа, деца на школо и родители по роднини и лекари па тогаш може да се продава памет.
Да бидеме вака најискрени, се што штеди џеб е супер!

А и да, секоја кола на старо е заеб. И бензин и дизел.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #17676 на: 10 Јануари 2017, 23:33:33 pm »
Зошто го штеди џебот и зошто поминувам по 20,000км годишно и не се мислам дали ќе идам со на „брат ми“ или „другар ми“ колата на одмор пошто неговата не троши ?

Немој вакви муабети... Стварно немој. Сигурен сум дека има уште доста знајни и незнајни јунаци,  и оние кои навечер излагале до кола да ја „поработат“ малце за да не им смрзне нафтата :)
Само без нервози, тоа се нормални работи што се дешаваат во зима. Не е крај на светот ако смрзне нафта, али е незгоден момент...

shit... kojznae sto se vozime...mi zamrzna naftata i ne sakase da pusti cel den....pokaza -20 vo 05-30 sabajle vo pintija... rezervnata guma vo gepeg mi bese cela so snegulki...vnatre ...vo gepeg pod tapacir....smola se napravila naftata... odslepana vo podzemna garaza da se "pusti" vecer pa da vidime sto ke se desi utre...na pola rezervoar so nafta mu lupnav 5 litra benzin...da ja razretci malce.... 1.9 td 100 ks fiat so lucas pumpa...

Лош оваа година, денес од туба 20л едно 5 литри беше ептен густо, не го ни сипав...
Проверив и по другите туби, исти сите и покрај тоа што не се во исто време полнети.

Исто и кај мене.
-15.5 покажуваше сабаље и не сакаше да запали.
Пробавме со кабли, џабе.
Извадив филтер за гориво и го греев и го испразнив и пак џабе.

Докторот за нашите алфи ми кажа да му истурам жешка вода на пумпата за висок притисок.
И оооооопа одма запали!

И мене ми запали од прва...
https://www.youtube.com/watch?v=onLwEM7d4No

^^
https://youtu.be/onLwEM7d4No

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #17677 на: 10 Јануари 2017, 23:38:20 pm »
Каква нафта замрзнување на макпетрол нормално им е до -22, а зимно време до -35. Таман работа да мрзнеше така лесно нафта.

Отсутен howitz

• Редовен
« Одговори #17678 на: 10 Јануари 2017, 23:39:51 pm »

Немој вакви муабети... Стварно немој. Сигурен сум дека има уште доста знајни и незнајни јунаци,  и оние кои навечер излагале до кола да ја „поработат“ малце за да не им смрзне нафтата :)
Само без нервози, тоа се нормални работи што се дешаваат во зима. Не е крај на светот ако смрзне нафта, али е незгоден момент...

Верувам, знам и за восоци и остало, незгодно е, ама ете не е страшно може да се случи и со Македонската нафта тоа некад :)
Муабетот ми беше дека не е фер да се плука по дизелот :)

Мојот дизел беше во осојница на -22 се симна сигурно надворешна, сабајле со 2 пати пуштање на греачите, 2 сек завергла :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #17679 на: 10 Јануари 2017, 23:41:37 pm »
Не е фер и по бензинците, ама имаме 1179 страници натепано на нефер муабети :)

Отсутен howitz

• Редовен
« Одговори #17680 на: 10 Јануари 2017, 23:44:05 pm »
Јасно, тука сме за да го праиме тоа што ретко кој го прави, ама и вакви постови не се коректни.

Па барем буквално трактор да си купете и да си работете и ке земете леб, ама само муабет имат од типо илјадници километри со еден резервар, а за делови не спомнувате колку давате за да сменете. Бензинот душата ти ја напуне, ако сакаш да возеш подолго, ставеш плин и уште поефтино(и подолго) ке возеш и од дизел, ама само тражете изговор да си оправдате тракторите што и не ви баш донесуват леб.

Што се секираш, на нив тракторите не им палат, не па плинот ке пале, ама има чаре за плинот, префрли на бензин, а што правеме со тракторите? Нели е глупо дома да имаш кола, а да се возеш со такси оти си избрал трактор да возеш, БАШКА сега зимото можеби тракторите повеќе трошат од бензинците

Али тоа е што е, идеме даље :)

Отсутен howitz

• Редовен
« Одговори #17681 на: 10 Јануари 2017, 23:46:34 pm »
Еве едно тракторче  ;D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #17682 на: 10 Јануари 2017, 23:47:47 pm »
Јасно, тука сме за да го праиме тоа што ретко кој го прави, ама и вакви постови не се коректни.

Али тоа е што е, идеме даље :)

tjolie едно време се залагаше за peace and unity, али прва прилика кога ќе му се пружи за јачање - се јача ;D ;D ;D

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #17683 на: 10 Јануари 2017, 23:48:14 pm »
Еве една косилица.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #17684 на: 10 Јануари 2017, 23:50:24 pm »
Секој дизел од 100 коња ќе биде потивко од ова аудиво, уши да ти дупне (утехата за Лошко) :)