Гласање

Choose your destiny!

Бензин
240 (58.4%)
Дизел
171 (41.6%)

Вкупно гласови: 411

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2179310 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #14880 на: 29 Мај 2014, 19:29:08 pm »
Ги имаш измешано апчињата од сабајле.
http://www.fallingfalling.com/

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #14881 на: 29 Мај 2014, 20:16:38 pm »
2. Octavia RS има 4 изведби. На пример M3 на BMW има ЕДНА. ST на Ford Focus (Fiesta) има ЕДЕН, Giulietta(Mito) QV EDNA. Разликата во беџот на овие со RS, е што беџот одредува скоро се' на колата.

Добро, и? Симо рече „го лепат на све што има мотор“ што е очигледно фигуративен говор (пошто не го лепат на све што има мотор), па така прашањето за конкретниот модел на ауди се наметна. Неговиот коментар - и покрај тоа што беше прониклив и содржаен - просто не ја содржеше таа информација.

Ако Audi се реши да го залепи RS  на оваа кола и мисли дека заслужува да се фали со тоа нека го залепи и нека го продава така. Никој нема да плаче затоа што е дизел ниту ќе цени дали заслужва или не. Едноставно ќе го турат во класата на своите конкуренти и таму ќе се одмери што може.

Не разбирам на кој начин ова противречи на што било што прашав или кажав до сеа. Све е вака ко што велиш. И какво плачење? И со плачењето не те разбирам.

Инаку, мораш да се согласиш дека бензинец s5 rs немаше да предизвика коментар од симо „лепат на све што има мотор“. Он ќе го мислеше можеби тоа у себе :-) но немаше да биде испровоциран да го напише.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4001
« Одговори #14882 на: 29 Мај 2014, 20:39:15 pm »
И какво плачење? И со плачењето не те разбирам.

Инаку, мораш да се согласиш дека бензинец s5 rs немаше да предизвика коментар од симо „лепат на све што има мотор“. Он ќе го мислеше можеби тоа у себе :-) но немаше да биде испровоциран да го напише.

На вакво плачење мислам.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #14883 на: 29 Мај 2014, 20:42:34 pm »
А бе согласи се со Филип, не биди пеер... ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #14884 на: 29 Мај 2014, 20:54:29 pm »
И какво плачење? И со плачењето не те разбирам.

На вакво плачење мислам.

Aaa ок. Ја те разбрав сум инсинуирал дека симо нешто плачел, па скроз ме изгуби. Ете бар за плачката се разбравме

Да, тоа болдираното е плачка... што не ја прави помалку точна отколку што е, mind you

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #14885 на: 29 Мај 2014, 21:11:15 pm »
Како би знаел Bramovsk или ти или било кој, дали некоја друга недизел варијанта би предизвикала коментар? Дури ни јас не знам дали би или не би предизвикала коментар. Можеби електрична верзија ќе предизвикаше исто таква реакција. Дали тоа менува нешто?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #14886 на: 29 Мај 2014, 21:56:55 pm »
Кретен си Симо.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #14887 на: 31 Мај 2014, 21:15:59 pm »

Крајот  ;D ;D

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #14888 на: 01 Јуни 2014, 20:40:46 pm »
Дизел си е дизел.

Закоравени предрасуди си се закоравени предрасуди.

филозоф што избегнува директни докази си е филозоф.

иако слабо пишувам, сепак читам. неколку страни наназад во темата дизел вс бензин ти беше постирано со слики и графикони (во твојот стил на докажување) значи со докази дека дизелот е даааалеку по штетен иако има нај нај нај нова технологија... концентритани на цо2 емисиите, другите елементи од издувните гасови кои се исто така многу многу МНОГУ штетни, едноставно се МОМЕНТАЛНО занемарени... што не значи дека нема пак да се активира тоа прашање на светско ниво... и понатаму тврдам и уверен сум дека и нај новиот дизел со нај новите еко норми е поголем загадувач, повеќе штети и о опасен е одколку 15 години стар бензинец, што впрочем и го докажаа луѓето но ти филозофски го измести целиот муабет.

свесен си дека браниш теза штетна за луѓето? или побитно ти е да си го оправдаш твојот избор? без оглед дали се правдаш пред некого или пред себе....
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #14889 на: 01 Јуни 2014, 22:27:27 pm »
и понатаму тврдам и уверен сум дека и нај новиот дизел со нај новите еко норми е поголем загадувач, повеќе штети и о опасен е одколку 15 години стар бензинец
Во дизел вс бензин колку што памтам лошипатишта стави некои табели . Во нив има колкаво треба да биде количеството на штетни емисии за да се исполнат еуро нормите, а фала богу и едните и другите ги исполнуваат.
Екологијата мислам дека зависи највеќе од катализаторот во кој се извршуваат хемиски реакции при кои се трансформираат продуктите на согорувањето. http://en.wikipedia.org/wiki/Catalytic_converter

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #14890 на: 01 Јуни 2014, 22:30:49 pm »
^^Префрлени некои пораки...

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #14891 на: 01 Јуни 2014, 22:38:09 pm »
Кретен си Симо.

Оваа не си ја промашил?  ;D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #14892 на: 01 Јуни 2014, 22:40:37 pm »
Не.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #14893 на: 01 Јуни 2014, 22:53:12 pm »
и понатаму тврдам и уверен сум дека и нај новиот дизел со нај новите еко норми е поголем загадувач, повеќе штети и о опасен е одколку 15 години стар бензинец
Во дизел вс бензин колку што памтам лошипатишта стави некои табели . Во нив има колкаво треба да биде количеството на штетни емисии за да се исполнат еуро нормите, а фала богу и едните и другите ги исполнуваат.
Екологијата мислам дека зависи највеќе од катализаторот во кој се извршуваат хемиски реакции при кои се трансформираат продуктите на согорувањето. http://en.wikipedia.org/wiki/Catalytic_converter

на коњите се тураат узенгии.. тоа се оние капачиња што им стојат веднаш над-зад-до очите, за да можат да гледаат само право, за недај боже да не им текне да подразгледаат малку лево десно па да дојдат до некое свое мислење или па убедување, во стилот ДОСТА МЕ ЈЕБЕТЕ МЕНЕ, ЧЕКАЈ МАЛКУ ЈАС ВАС... човекот од друга страна свесно си ги навлекува узенгиите на очи, ама уште пострашно е што човекот како битие кое е надарено од господ со ум, рационалност и драстично овисока интелегенција од сите животни вклучително и коњите, сам на себе на мозокот му навлекува узенгии...

графиконите и нормативите се поставени од луѓе кои на нив така им одговара. избраа еден единствен сегмент од издувните гасови на дизелот и го турија како ЕКО НОРМАТИВ... секојдневно слушам дека биле подобрени или појачани ЕКО НОРМИТЕ... абе луѓе, абе издувните гасови од автомобилите содржат цела плејада на отровни и штетни гасови... за нив никој не мари ни 2 посто... ака коњите со узенгиите, така и лугето што се држат до графиконите...

убаво рече фалнга... без оглед што е тој автобус со нај нај нај добрите еко норми, сепак е дизел и чувај си го здравјето... сигурен сум дека моето возило кое е бензинец на плин, има помалку штетни гасови одошто нај новиот мерцедес, бмв, фолксваген или било кој друг ебан дизел, па дури и од погоре спомнатите автобуси.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #14894 на: 01 Јуни 2014, 23:01:51 pm »
Добро е кога правите муабет за емисија на штетни гасови да имате и некакви официјални бројки:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Според официјалните бројки скоро и да нема разлика во емисијата на штетни гасови помеѓу бензинец и дизел. Не ми е јасно зошто CO кај бензинецот секогаш било многу повисоко и сеуште е.

Така да Филип, воопшто не е точно дека нов дизел загадува исто како 15 годишен бензинец без катализатор. Тоа е извини, голема глупост. Нов дизел еуро6 загадува како нов бензинец еуро6, како што е покажано во табелата.

Исто така не се сложувам со ставот дека стара кола треба да биде бензинец на плин. Такво губре јас и 85% од Македонците не сакаме. Сум имал повеќе дизели од праисториски до модерни, и ниту еден не потчаднувал, ни кога е притисната до крај гаста во прва, втора, трета, четврта, петта, ни на максимална брзина, никогаш.

Да, треба да се забранат оние стари мерцедеси и голфови што чурат како локомотива. Криви се сопствениците што во 800.000км ништо не вложиле во колата освен црвена нафта. Јас како најголем љубител на дизелите, се нервирам кога ќе видам како некој неодговорно вози дизел канта која чади. Крив е сосптвеникот, и  само сопственикот. Тоа се општествени говеда кои сакаат да си поминат најевтино, и не сакаат денар да вложат. Не се сиромашни, напротив имаат пари ама ич куро не ги боли ја возат локомотивата додека мрда.

Онак за овие зборев, а не за CO2 кој во последно време се форсира...
Кои штетни гасови ги има помалку твоето возило од најновиот мерцедес стварно не ми е јасно?
Јас според тоа што учевме како се намалуваат штетните продукти од согорувањето и според ова што гледам по интернет ги вадам заклучоците...за тебе незнам.