Секоја работа, па и бензинските и дизелските мотори си имаат и предности и недостатоци, повеке се работи за вкус и субјективно мислење, отколку објективно оценување.
Дизелот е таква машина која што има поголема влечна снага од бензинецот, тој не е конструиран за тркање, затоа имаш бензинец кој се вградува во полесни возила, како коли, за подобра стартност, ама за влечење на товар, е тука бензинот неможе да го победи дизелот. Чисто за пример, зашто на сите товарни возила и автобуси постојано се вградуваат дизел машини а не бензици ? Кај таткоми на работа имаат фолксваген транспортер од 94 година, 2.4 со 57 kw, на плетвар и празен и со товар и луге во него, постојано со 4 степен на пренос го совладува успонот од 8.5%, а машината има само 75 коња. Ај да ставиме атмосверец 1.4 со 75 коња во тој транспортер, па со товар и луге, да видиме дали така ке искачува.
Ако мене ме прашувате, не сум некој љубител да возам и да газам кола, и затоа пред се мој избор е дизел агрегат, па макар бил и голф 1 1.6d