Гласање

Choose your destiny!

Бензин
240 (58.4%)
Дизел
171 (41.6%)

Вкупно гласови: 411

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2183237 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #11250 на: 03 Септември 2013, 09:42:06 am »
Јес! Поддршка! Конечно!
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #11251 на: 03 Септември 2013, 09:43:54 am »
Ej, наши сме си па и ти. Меѓу себе ако не се куражиме, кој?  :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #11252 на: 03 Септември 2013, 09:48:32 am »
Ами посекако :D
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #11253 на: 03 Септември 2013, 10:00:28 am »
Toa e затоа што луѓето коментираат за работи што не ги разбираат. Колку да го надополнам коментарот за 60-160кмх во 4та брзина:
http://www.youtube.com/watch?v=b8nionkjt4A

Za zal, lugeto komentiraat za mnogu raboti koi ne gi razbiraat!

Ne znam kolku pati go imam kazano ova i eve pak ke kazam deka, osnovnoto znaenje za motorite na pogolem broj od grlatite diskutanti diesel hejteri na forumov poteknuva od iskustvo so raskantani tehnoloski  zastareni dizeli od pred 20 godini!
Sum vozel i monmetalno odvreme navreme povozuvam najrazlicni dizeli, od 150 pa do 500 ks, od 4 pa do 12 cilindri, i toa sto ovde go citam vo najmala raka mi e smesno, bas zatoa deka znam oti 90% od toa sto se prapoti na forum nema vrska so vistinata, pred se poradi pogresnoto zastareno iskustvo na diskutantite - dizel hejterii!

Ama pusto Makedonce, od inat kurot ke si go izede a ne samo edna vreka sol!

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #11254 на: 03 Септември 2013, 10:01:50 am »
Треба да смениш во 2ра, да ја исцедиш до 80кмх (до црвено) па да смениш во 3та (во сред претекнување), па да ја исцедиш до 120кмх, па 4та брзина. Ова не само што е опасно, туку е и непријатно и сосема непотребно.

Како дизелот го решава проблемот со претекнувањето?  Возиш 60кмх во 4та. Притискаш на гаста, и забрзуваш до 160кмх.

А бе у прва! Ова ме потсети на топшоп рекламине „Колку пати ви се десило да мора да уфрлите во прва кога претекнувате (и имаш некој мрсен несмасен лик, кој го силуе мењачот позади камион за да уфрли во прва)! Сега постои едноставно решение! ДИЗЕЛ! (и повторно имаш лик, ама овој пат дотеран даса, кој круза у 17-та и претица 3 шлепери а стрелката од брзинометарот стига од 30- 230 за 2,5 секунди) :D :D :D  НЕ ГО РИЗИКУВАЈТЕ ВАШИОТ ЖИВОТ И ЖИВОТОТ НА ОСТАНАТИТЕ УЧЕСНИЦИ! ВОЗЕТЕ ДИЗЕЛ! ЗА САМО.... 277,7777ЕВРА МЕСЕЧНО, НА 360 МЕСЕЧНИ РАТИ!“

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #11255 на: 03 Септември 2013, 10:02:51 am »
Toa e затоа што луѓето коментираат за работи што не ги разбираат. Колку да го надополнам коментарот за 60-160кмх во 4та брзина:
http://www.youtube.com/watch?v=b8nionkjt4A

Za zal, lugeto komentiraat za mnogu raboti koi ne gi razbiraat!

Ne znam kolku pati go imam kazano ova i eve pak ke kazam deka, osnovnoto znaenje za motorite na pogolem broj od grlatite diskutanti diesel hejteri na forumov poteknuva od iskustvo so raskantani tehnoloski  zastareni dizeli od pred 20 godini!
Sum vozel i monmetalno odvreme navreme povozuvam najrazlicni dizeli, od 150 pa do 500 ks, od 4 pa do 12 cilindri, i toa sto ovde go citam vo najmala raka mi e smesno, bas zatoa deka znam oti 90% od toa sto se prapoti na forum nema vrska so vistinata, pred se poradi pogresnoto zastareno iskustvo na diskutantite - dizel hejterii!

Ama pusto Makedonce, od inat kurot ke si go izede a ne samo edna vreka sol!

Исто како што бензин хејтерите љубат да споредуваат турбо дизели со атмосферски бензинци, и како пример земаат застарена технологија на бензинци, која предизвикува енормно голема потрошувачка.

Секогаш има две страни на паричката.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #11256 на: 03 Септември 2013, 10:04:57 am »
Jas nikogas ne sum sporeduval turbas so atmo motor, pred se zaradi toa sto e glupo i nelogicno. Isto kako da sporeduvas 20 godisna picica so babetina.

Parickata sekogas ima dve strani, ama ako zalepis sakavce sekoga pagja na ednata strana....si probal?

Se izvinuvam za tie so ne razboraat - "Sakaz" = Mastika (ne strumicka, za zvakanje)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #11257 на: 03 Септември 2013, 10:06:20 am »
Треба да смениш во 2ра, да ја исцедиш до 80кмх (до црвено) па да смениш во 3та (во сред претекнување), па да ја исцедиш до 120кмх, па 4та брзина. Ова не само што е опасно, туку е и непријатно и сосема непотребно.

Како дизелот го решава проблемот со претекнувањето?  Возиш 60кмх во 4та. Притискаш на гаста, и забрзуваш до 160кмх.

А бе у прва! Ова ме потсети на топшоп рекламине „Колку пати ви се десило да мора да уфрлите во прва кога претекнувате (и имаш некој мрсен несмасен лик, кој го силуе мењачот позади камион за да уфрли во прва)! Сега постои едноставно решение! ДИЗЕЛ! (и повторно имаш лик, ама овој пат дотеран даса, кој круза у 17-та и претица 3 шлепери а стрелката од брзинометарот стига од 30- 230 за 2,5 секунди) :D :D :D  НЕ ГО РИЗИКУВАЈТЕ ВАШИОТ ЖИВОТ И ЖИВОТОТ НА ОСТАНАТИТЕ УЧЕСНИЦИ! ВОЗЕТЕ ДИЗЕЛ! ЗА САМО.... 277,7777ЕВРА МЕСЕЧНО, НА 360 МЕСЕЧНИ РАТИ!“

како си ме насмеал вака посабајлечки хахахахаха....

инаку на бензинецот во која и да возиш брзина кога доаѓа ред да претицаш шлепер доволно е да спуштиш еден степен подоле и да цапнеш на гаста... и многу ми е чудно ова со шалтањево да го напише некој што вози бензинец а го хејта...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #11258 на: 03 Септември 2013, 10:08:55 am »
Jas nikogas ne sum sporeduval turbas so atmo motor, pred se zaradi toa sto e glupo i nelogicno. Isto kako da sporeduvas 20 godisna picica so babetina.

Parickata sekogas ima dve strani, ama ako zalepis sakavce sekoga pagja na ednata strana....si probal?

Se izvinuvam za tie so ne razboraat - "Sakaz" = Mastika (ne strumicka, za zvakanje)

Е така де. Ама не сите одбираат да го почитуваат тој факт и да го зимаат предвид.

Ме збуни со сакавчето :D :D :D

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #11259 на: 03 Септември 2013, 10:10:18 am »

Баш така.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #11260 на: 03 Септември 2013, 10:10:52 am »
саказ... типично велечки збор кој се употребува САМО ВО ВЕЛЕС... на б’лгарски е дуфка... хахаха
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #11261 на: 03 Септември 2013, 10:12:27 am »
D'FKA e na blgarski ne DUFKA...dufka ako go otvoris prozorot koga vozis !

Отсутен negoznam

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 535
« Одговори #11262 на: 03 Септември 2013, 10:14:14 am »
Зошто не бензинец. Затоа што претекнувањето е болно со бензинец. Возиш 60кмх зад камион, во која брзина ќе го претицаш? Во 4та? Не е возможно. Во 3та? Во 3та е возможно но не доволно брзо. Треба да смениш во 2ра, да ја исцедиш до 80кмх (до црвено) па да смениш во 3та (во сред претекнување), па да ја исцедиш до 120кмх, па 4та брзина. Ова не само што е опасно, туку е и непријатно и сосема непотребно.

Ако збориш за бензински косилици со 1.2 мотор вс некој поасален дизел, може и ќе ти важи ова. За понормален бензинец(атмосферец) ќе вратам у трета и ќе си го поминам без проблем. Без никакво цедење до црвено и слично. А може и со четврта да се помине доколку има простор.

И што е опасно менување брзина во сред претекнување??? Може за некој почетник кој што ќе се загледа во менувачот или ќе му треба повеќе време да прешалта, но за поискусен возач менувањето брзини не претставува ниту проблем ниту опасност.

Доколку тебе лично ти претставува проблем шалтањето, можда е време да посетиш некоја авто школа, чисто да те потсетат на некои работи ;) Или па да си купиш автоматик, има и30-ки дизелчиња со автоматски менувач. Како ќе ти легне ко за тебе да го правеле.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #11263 на: 03 Септември 2013, 10:15:07 am »

:D :D :D :D :D :D :D :D

Башка, мислам дека „сак’з“ не е само за Велешко говорно подрачје, сум го чул и по другиве места низ истоков :)

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #11264 на: 03 Септември 2013, 10:16:38 am »

да со тоа е ’  само што јас се трудам (колку што можам) да пишувам литературно а знакот ’ не е баш исправен кај нас за корисетење... денешнва младина (деца од осмолетка) воопшто не учат за тој знак и го нема ов литературата по македонски јазик. знам пошто имам деца на таа возраст кои се запознаваат со правописот.... а и полесно е да пишеш дуфка... тој знак кај нас во мак. јазик се користи само на неколку зборови... мене во моементов ми текнува само на р’ж...

www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk