Автор Тема: Искуства со услуги и цени по официјалните сервиси  (Прочитано 556772 пати)

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4022
Одг: Искуства со услуги и цени по официјалните сервиси
« Одговори #1815 на: 01 Март 2022, 19:00:35 pm »
ТРОШОЦИ ЗА РЕДОВНО ОДРЖУВАЊЕ НА
TOYOTA COROLLA ДО 150.000 KM 1.8 HSD ( HYBRID )

https://www.toyota.com.mk/content/modelspdfs/614-corolla-hatchback-mk-4.pdf?t=1646156936
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #1816 на: 01 Март 2022, 19:10:25 pm »
ТРОШОЦИ ЗА РЕДОВНО ОДРЖУВАЊЕ НА
TOYOTA COROLLA ДО 150.000 KM 1.8 HSD ( HYBRID )

https://www.toyota.com.mk/content/modelspdfs/614-corolla-hatchback-mk-4.pdf?t=1646156936
Интересен момент со антифризот што не се чепка до 150000 или 10 години.

Инаку, просек 200 евра годишно, ништо драматично.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5934
« Одговори #1817 на: 01 Март 2022, 19:12:56 pm »
Фалат работи, Антифриз, глицерин, клима дополнување, ремења...
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #1818 на: 03 Март 2022, 14:04:39 pm »
@Mikius

I jas ubavo postirav dve ponudi od kade moze da se vidi razlika u cena, ne znam dali zabeleza pa me upatuvas da pregledam nekoj post pogore.

Problemot e kako uspea da zakljucis deka 5-6 god stara kola so pod 120k km ( prosek pod 20k godisno) e razbiena i mame ebana od vozenje.

Eve kolku kosta redoven servis vo toyota na taa kilometraza (odzemi kocnici i razlika na rab. raka ama otprilka toa e)
https://www.toyota.com.mk/content/modelspdfs/592-rav4-mk-3.pdf?t=1646310659

Pretpostavuvam deka i ti  kola ja nosis vo ovlasten dodeka e pod garancija.

Pozz

Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #1819 на: 03 Март 2022, 14:29:08 pm »
@Mikius

I jas ubavo postirav dve ponudi od kade moze da se vidi razlika u cena, ne znam dali zabeleza pa me upatuvas da pregledam nekoj post pogore.

Problemot e kako uspea da zakljucis deka 5-6 god stara kola so pod 120k km ( prosek pod 20k godisno) e razbiena i mame ebana od vozenje.

Eve kolku kosta redoven servis vo toyota na taa kilometraza (odzemi kocnici i razlika na rab. raka ama otprilka toa e)
https://www.toyota.com.mk/content/modelspdfs/592-rav4-mk-3.pdf?t=1646310659

Pretpostavuvam deka i ti  kola ja nosis vo ovlasten dodeka e pod garancija.

Pozz
Значи овака, прашав што значи сервисБ кој се правел на 120.000км, а бидејки не знам колку годишна гаранција дава Тојота (затоа и прашав), и под претпоставка дека е гаранцијата 3 години, што автоматски значи дека е правен сервисит на истек од 2рата година, доаѓаме до заклучок дека 120000км се извозени за 2 години, односно 60.000 годишно.

Во друг момент спомнуваш 5-6 години стара кола, ем не знаеш точно, ем спомнуваш сервисот правен во овластен ради задржување гаранција, и повторно не кажуваш колку години дава гаранција Тојота.
Под претпоставка Тојота да дава 5 години, последен сервис за задржување гаранција би бил на истек од 4та година, односно 4 години стара кола.

ПС немој да се жестиш што употебив израз "стара кола" :D

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11063
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #1820 на: 21 Март 2022, 13:14:26 pm »

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #1821 на: 31 Март 2022, 19:08:49 pm »
Ako moze nekoj da mi kaze dali e toa voobicaeno po ovlastenive servisi.
Mi menuvaa nekoi gumicki od sistemot za ladenje.
Kolata od ostavanje do zimanje kaj niv bese 6 casa, a vo smetkata mi naplatile 24 rabotni casa.
Kako odi racunicata so rabotnite saati. Imaat i na pultot cena za rabotna raka 211 denari/raboten saat.

Inace cena na gumickite 500 denari cena rabotna raka 5000 denari.

Присутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #1822 на: 31 Март 2022, 19:53:38 pm »
Немам искуство со овластениве сервиси, но најверојатно однапред имаат одредено сати за конкретна поправка/промена. Најверојатно пресметале дека за тоа е потребен 1 човек кој ќе работи 24 часа или 4ца по 6 часа (што не верувам дека е така). Но овластен, треба да се покрија плата за сите, еден куп сметки, амортизација на машини и алати и еден куп други ставки.

www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #1823 на: 31 Март 2022, 20:00:45 pm »
Pa togas neka staat 2000 denari raboten saat, ovaka bode oci i cenata i saatite.
Znaev deka nema da bide evtino ama preterizam e ova.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1824 на: 31 Март 2022, 20:13:50 pm »
Немам искуство со овластениве сервиси, но најверојатно однапред имаат одредено сати за конкретна поправка/промена. Најверојатно пресметале дека за тоа е потребен 1 човек кој ќе работи 24 часа или 4ца по 6 часа (што не верувам дека е така). Но овластен, треба да се покрија плата за сите, еден куп сметки, амортизација на машини и алати и еден куп други ставки.

А као на приватниот сервис алатите и машините магарето ги кења? не треба да покрие кредити, плати, кирии, алати?
Треба се разбира, ама овластениве што заоѓаат со цениве сакаат да се правдаат за нереалните цени некако.
« Последно менување: 31 Март 2022, 20:45:24 pm Tischläufer »

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #1825 на: 01 Април 2022, 08:02:50 am »
Официјален сервис мора да ја купи опремата, дијагностиката, алати и машини која што самиот производител ја бара, и мора механичарите да идат на курсеви. Сето тоа го плаќа овластениот сервис. Затоа и се поскапи, нормално.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11063
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #1826 на: 01 Април 2022, 13:01:15 pm »
официјален сервис за секоја интервенција има точно определно време на извршување, пропишано од производителот
ако успее порано да заврши, супер за него, во ќар е
ако не успее, не смее да наплати повеќе од тоа што е пропишано

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7514
« Одговори #1827 на: 01 Април 2022, 16:55:38 pm »
Ako moze nekoj da mi kaze dali e toa voobicaeno po ovlastenive servisi.
Mi menuvaa nekoi gumicki od sistemot za ladenje.
Kolata od ostavanje do zimanje kaj niv bese 6 casa, a vo smetkata mi naplatile 24 rabotni casa.
Kako odi racunicata so rabotnite saati. Imaat i na pultot cena za rabotna raka 211 denari/raboten saat.

Inace cena na gumickite 500 denari cena rabotna raka 5000 denari.

Нема шанси ова да е вака. Врати се кај нив провери, а ако јадат вафли пријави во пазарна инспекција.

Во фактурите кај мене јасно си пишува работен саат - цена, 2.5 раб часа х цена = толку. А не 24 часа израчунати. 

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7226
  • French diamond
« Одговори #1828 на: 01 Април 2022, 22:35:43 pm »
И јас би се вратил, што била кај нив 6 часа, тогаш нема што да наплаќаат повеќе од тоа, барај си ги парите за останатите саати назад.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5934
« Одговори #1829 на: 01 Април 2022, 22:57:23 pm »
Официјален сервис мора да ја купи опремата, дијагностиката, алати и машини која што самиот производител ја бара, и мора механичарите да идат на курсеви. Сето тоа го плаќа овластениот сервис. Затоа и се поскапи, нормално.
Многу странство си живеен, да нема грешка курсеви, кога се отворал сервисот биле 2-3механичари на обука и тоа е тоа, после се менале уште 20 вработени кој пренесол од еден на друг пренесол, другото со самата пракса, алатот исто се знај на отварање има шо мора, како шо врват годините се тера со парксајд ,екстол обични дијагностики итн.. Би се вратил и би платил пак да гледам како се работи 24ч на колата во 6ч, можи и од Back to the Future имаат некоја направа од официјалниот сервис, ја криват линијата на времето.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html