Автор Тема: Искуства со услуги и цени по официјалните сервиси  (Прочитано 555084 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Одг: Искуства со услуги и цени по официјалните сервиси
« Одговори #1800 на: 01 Март 2022, 00:07:07 am »
Ustvari koga veke se vracam nazad, za da se zadrzi garancija vo toyota se barase oficijalen servis i istiot se napravi ovde vo mkd za upola pari.

https://imgur.com/XaEcbCd/

Taka da cenite se tie, barem za ger i mkd.
Каков е тој сервис Б на 120.000км?
И масло во диференцијал?
Разбиено од возење во гарантен рок, патем колку годишна гаранција даваат од Тојота?

Јас за i30 crdi, поскапиот сервис со филтер за гориво (секоја втора година) ми е 13-14000 денари, ако добро се сеќавам, ме мрзи да си проверам во темата :)

Присутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #1801 на: 01 Март 2022, 00:11:48 am »
Каков?!

Никола Ѓорѓески - е таков!

Коминтент: непознато лице.
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7218
  • French diamond
« Одговори #1802 на: 01 Март 2022, 02:21:10 am »
Е затоа трчате/трчаме сите да купиме кола од белиот нормален свет, оти тука менуваат кога ќе му дојди времето и километрите, а кај нас менуваат кога ќе откажи. Тоа е разликата.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #1803 на: 01 Март 2022, 07:14:31 am »
Секогаш е најскапа ставката “Инспекција“ кога ја носиш колата во било кој сервис (дали официјален, дали добар неофицијален сервис). Во него влегува проверка на исправноста на многу конструктивни делови по подвозјето, шасијата, моторот, надворешноста, итн. Во него е вклучена и работната рака за сите работи што треба да се променат во тој сервис.

Самата проверка трае околу еден час и на крај добиваш детален протокол што имаат проверено. Другите поправки во списокот исто им треба околу 1.5-2 работни часа.

Јас повеќе од 400 евра немам платено во официјален сервис тука во Германија за сервис (на Фордот). Ќе видам со тојотата колку ќе ми земат на наредниот сервис. Типувам околу 350 до 450 евра.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6433
« Одговори #1804 на: 01 Март 2022, 08:13:35 am »
Е затоа трчате/трчаме сите да купиме кола од белиот нормален свет, оти тука менуваат кога ќе му дојди времето и километрите, а кај нас менуваат кога ќе откажи. Тоа е разликата.

Немој сите во ист кош да не ставаш.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #1805 на: 01 Март 2022, 09:05:25 am »
Исто е и кај нас и таму, тие се луѓето. Дури таму по не менуваат делови, кај нас ко ќе стигни колата се менува.

Отсутен andrej_111

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 608
« Одговори #1806 на: 01 Март 2022, 09:57:44 am »
Секогаш е најскапа ставката “Инспекција“ кога ја носиш колата во било кој сервис (дали официјален, дали добар неофицијален сервис). Во него влегува проверка на исправноста на многу конструктивни делови по подвозјето, шасијата, моторот, надворешноста, итн. Во него е вклучена и работната рака за сите работи што треба да се променат во тој сервис.

Самата проверка трае околу еден час и на крај добиваш детален протокол што имаат проверено. Другите поправки во списокот исто им треба околу 1.5-2 работни часа.

Јас повеќе од 400 евра немам платено во официјален сервис тука во Германија за сервис (на Фордот). Ќе видам со тојотата колку ќе ми земат на наредниот сервис. Типувам околу 350 до 450 евра.

Амин за муабетот.

Само што кога истото ќе се обиде некој да го спроведе во Македонија, со ставка "Инспекција" која чини 20-25 евра(во која е вклучена и работната рака за малиот сервис нормално), веднаш е прескап затоа што промена на уље не смее да чини повеќе од 200-300 денари.
Aus Liebe Zum Automobil...

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1880
« Одговори #1807 на: 01 Март 2022, 10:22:57 am »

Амин за муабетот.

Само што кога истото ќе се обиде некој да го спроведе во Македонија, со ставка "Инспекција" која чини 20-25 евра(во која е вклучена и работната рака за малиот сервис нормално), веднаш е прескап затоа што промена на уље не смее да чини повеќе од 200-300 денари.

Пуфф, 200,300 е скапо ;D

Мене во локален сервис ми испуштаат уље, мењаат со ново уље и филтер за уље за 100 денари ;D  Нормално официјален сервис си има свои цени, треба да си покријат трошоци за вработени, кирии што ти знам, не е исто еден човек и цел тим сервис.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #1808 на: 01 Март 2022, 10:43:08 am »
Ако зборуваме за редовни мали сервиси, работната рака на официјалниот сервис не е воопшто скапа, и никако не може да се споредува со некое локално гаражиче.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1880
« Одговори #1809 на: 01 Март 2022, 10:51:56 am »
Ако зборуваме за редовни мали сервиси, работната рака на официјалниот сервис не е воопшто скапа, и никако не може да се споредува со некое локално гаражиче.

Таман работа, пишав за да се насмеме бидејќи стварно има места каде замена на уље и филтри е 100 денари, еве јас сум пример. Официјален сервис си е официјален, си добиваш гаранција за сработеното, заверено во книшка, сетоа тоа си влегува во цената.

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #1810 на: 01 Март 2022, 12:35:42 pm »
Ustvari koga veke se vracam nazad, za da se zadrzi garancija vo toyota se barase oficijalen servis i istiot se napravi ovde vo mkd za upola pari.

И масло во диференцијал?
Разбиено од возење во гарантен рок, патем колку годишна гаранција даваат од Тојота?

Јас за i30 crdi, поскапиот сервис со филтер за гориво (секоја втора година) ми е 13-14000 денари, ако добро се сеќавам, ме мрзи да си проверам во темата :)

Imas sliki/ponudi od germanski i makedonski serviser. Valjda po kniska znaele sto i koga treba da se menuva.
Ne znam kolku god garancija dava toyota ama za da bide vazecka servis ne e praven vo garaza, neli.
Za razbieno od vozenje 5-6 god stara kola so pod 120k  km ne treba ni da komentriam :). Nit kolata ja znaes, nitu soferot nitu pa kade se vozese; lupna od rakav :), nema veze.

Slikive gi postirav poradi diskusija sto se povede okolu cena na servis vo germanija, makedonija i litvanija
(mislam  deka clenot tamo zivee) i okolu kobajagi preteruvanje so ceni na servis

edit pjaf: na tvoj servis vo mkd od 13-14k kolku bi bil servis vo germanija. Da receme 10% na delovi plus stotina evra raboten cas kolku bi izleglo.
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #1811 на: 01 Март 2022, 13:29:17 pm »

И масло во диференцијал?

Imas sliki/ponudi od germanski i makedonski serviser. Valjda po kniska znaele sto i koga treba da se menuva.
Ne znam kolku god garancija dava toyota ama za da bide vazecka servis ne e praven vo garaza, neli.
Za razbieno od vozenje 5-6 god stara kola so pod 120k  km ne treba ni da komentriam :). Nit kolata ja znaes, nitu soferot nitu pa kade se vozese; lupna od rakav :), nema veze.

Slikive gi postirav poradi diskusija sto se povede okolu cena na servis vo germanija, makedonija i litvanija
(mislam  deka clenot tamo zivee) i okolu kobajagi preteruvanje so ceni na servis

edit pjaf: na tvoj servis vo mkd od 13-14k kolku bi bil servis vo germanija. Da receme 10% na delovi plus stotina evra raboten cas kolku bi izleglo.
Јас прашав за нејаснотиите, а ти на ниедно прашање не одговори конкретно, односно даде зајадливи коментари.

Ако е гаранцијата 2-3 години на Тојота, 120000 не е разбиено, туку маме ебано од возење, особено ако се земе во предвид дека сервисот е правен за да се задржи гаранцијата.
А на толку возење и сервис од 1000 евра не се проблем.

ПС не ми е јасно како може 5-6 години стара кола да задржи гаранција, па нека е и 5 годишна гаранцијата.

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 787
« Одговори #1812 на: 01 Март 2022, 17:18:14 pm »
Гледам зборите за цени на сервиси во странство, па еве инфо од прва рака.
Кола Форд Мондео, 2016 год, 1.5 тдци.
Земја Белгија.

Прв Сервис цена 129 евра, на 30.000 км. Сменето:
Scheduled Service Completed
2 Years (30000 km)
Body & Paint Check Completed
1 - Passed
Other Related Items
Open Service Actions Identified
Renewal of Pollen / Odour Filter
Renewal of Oil and Oil Filter

Втор Сервис цена 450 евра, на 60.000 км. Сменето:
Scheduled Service Completed
4 Years (60000 km)
Body & Paint Check Completed
4 - Passed
Other Related Items
No Service Actions Required
Renewal of Pollen / Odour Filter
Renewal of Oil and Oil Filter
Renewal of Fuel Filter
Renewal of Engine Air Filter
Hi, the car had the usual service checks with oil check and everything. The service that costed 450€ is because the break pads have been replaced

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #1813 на: 01 Март 2022, 18:04:34 pm »

И масло во диференцијал?

Јас прашав за нејаснотиите, а ти на ниедно прашање не одговори конкретно, односно даде зајадливи коментари.

Ако е гаранцијата 2-3 години на Тојота, 120000 не е разбиено, туку маме ебано од возење, особено ако се земе во предвид дека сервисот е правен за да се задржи гаранцијата.

ПС не ми е јасно како може 5-6 години стара кола да задржи гаранција, па нека е и 5 годишна гаранцијата.

A jbt ,zar ke se nategame :) , po slika servis b bi trebalo da e rabotna raka a ulje vo diferencijalot mozebi ima vrska posto mislam deka pogonot mu bese 4x4. Ne sum kvalifikuvan da znam sto, kako, koga i zasto se raboti vo servis na odredena kilometraza.

Ako za nas 15-20k godisno e mnogu nekade ne e.

I malku pokulturno sledniot pat molam
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #1814 на: 01 Март 2022, 18:22:59 pm »

И масло во диференцијал?

A jbt ,zar ke se nategame :) , po slika servis b bi trebalo da e rabotna raka a ulje vo diferencijalot mozebi ima vrska posto mislam deka pogonot mu bese 4x4. Ne sum kvalifikuvan da znam sto, kako, koga i zasto se raboti vo servis na odredena kilometraza.

Ako za nas 15-20k godisno e mnogu nekade ne e.

I malku pokulturno sledniot pat molam
А што беше некултурно?
Разбиено?
Ај кажи културна замена за "разбиено".

Исто како пред извесно време во разговор за тие матракуките за подно греење што се нудат од најлон и жици, соговорникот го дигна носот зошто сум рекол најлон.
Се поправив, употребив мушама :)

Ене ти погоре пример за цена на сервис и опис на сервисираното во контекст на претходните разговори каде убаво може да се направат споредби со нашите официјални сервиси.