Автор Тема: Искуства со услуги и цени по официјалните сервиси  (Прочитано 555033 пати)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
Одг: Искуства со услуги и цени по официјалните сервиси
« Одговори #1590 на: 30 Април 2020, 20:47:40 pm »
Освен за главен цпу, скоро сите други делови се минимум 3 пати поефтини од овластен. Која е поентата ако си се решил дс губиш гаранција, после тоа да гледаш цени од овластен на резервни делови?!?

Имате.екаде линк дека стварно егр чини 600 евра? Не ми е за верување.

Отсутен NNN

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 146
« Одговори #1591 на: 30 Април 2020, 20:58:09 pm »
Со рекетирањето веќе си го платил зајебот, односно гаранцијата и не е баш бесплатна.
Не би рекол...

Ланче за ТСИ 1.500 еур
ЕГР за ТДИ 800 еур
.....
Не се сомневам што во порше толку кошта, на неовластен сигурно дупло поевтино ќе биде.
Да не си грешка со цениве или тоа во овластен сервис?
Конкретно ЕГР за 1.6тди е 600 еур + монтажа во Порше, а може и плус ДДВ, тоа им е омилено на крај.

Отсутен Abertzale

• Почетник
  • *
  • Пораки: 17
« Одговори #1592 на: 30 Април 2020, 21:16:13 pm »
Не е баш така...
Производителот вели редовен сервис на 15 000 - 20 000 км, а овластениве сервиси на 7000, а некои на 5000 км.
Да, производителот вели се ставаат тие делови што ги наведува производителот, но во овластениот ти ги наплаќаат поскапо за 20-30%.

Не се сложувам дека тоа е така ради производителот, сите дубари ги прават овластените сервиси, не производителот.
Редовен сервис на 15000-20000 км или ЕДНАШ годишно, што попрво дојде тоа.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #1593 на: 30 Април 2020, 21:16:51 pm »
Освен за главен цпу, скоро сите други делови се минимум 3 пати поефтини од овластен. Која е поентата ако си се решил дс губиш гаранција, после тоа да гледаш цени од овластен на резервни делови?!?

Имате.екаде линк дека стварно егр чини 600 евра? Не ми е за верување.
Во неовластен само ЕГРот пред 2 години кошташе 400 еур набавна, не е баш дупло поефтино.

Ако земеш дека сервисот во овластен е х2 и го правиш 1 годишно, заштедуваш 100-200 еур годишно?

Отсутен goki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 171
« Одговори #1594 на: 30 Април 2020, 21:19:57 pm »
Вие што сервисирате по официјални сервиси, имате забележано големо покачување на цените на редовниот сервис последниве неколку месеци?

Конкретно во МИ-ДА, редовниот сервис за Фиеста дизел последно кога проверував пред 4-5 месеци беше ~6000 денари, а сега гледам го покачиле на 8700 денари :o Многу е некако покачување од 40-50%?!

Во право си.Знам бидејки таму ја сервисирам мојата кола.
Беше отприлика 6200 ( со сите филтри и тој за нафта ) и испаѓаше исто како и во своја режија да го правиш.
Некаде есеноска го поскапена на 6800 , а баш сега и мене ме изненадија со 8700. А треба сега во јуни да правам сервис и сега сам да правиш деловите се за 3000 поевтини + рака.

Едит: да напоменам дека откако сменив масло кај нив, колата ми потроши 1 литар на 8000км, а после тоа ставив Ликви Моли кое го возам веќе 10 000км и има потрошено 200 мл. Дали во МИ-ДА не го вадат целосно оти пумпата толку може, или пак за помалку да турат ново масло па поради тоа троши масло колава или едноставно Форд Формула маслото кое го тураат не е квалитетно.
"Every time I press one of these black controls, labelled in black on a black background, a little black light lights up black to let me know I've done it."

Присутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #1595 на: 30 Април 2020, 21:57:14 pm »
Вие што сервисирате по официјални сервиси, имате забележано големо покачување на цените на редовниот сервис последниве неколку месеци?

Конкретно во МИ-ДА, редовниот сервис за Фиеста дизел последно кога проверував пред 4-5 месеци беше ~6000 денари, а сега гледам го покачиле на 8700 денари :o Многу е некако покачување од 40-50%?!

Едит: да напоменам дека откако сменив масло кај нив, колата ми потроши 1 литар на 8000км, а после тоа ставив Ликви Моли кое го возам веќе 10 000км и има потрошено 200 мл. Дали во МИ-ДА не го вадат целосно оти пумпата толку може, или пак за помалку да турат ново масло па поради тоа троши масло колава или едноставно Форд Формула маслото кое го тураат не е квалитетно.
Да не дошло време за филтер за нафта па така ти се видело? Или за полен.

Да со филтер за нафта и за полен, ама и таа цена од околу 6000 денари беше со нив заедно. Еве и Гоки потврдува. Немам многу искуства со овластениве сервиси, но ова ми се виде голема разлика за краток период.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 857
  • ...кад звизде шурикени.
« Одговори #1596 на: 30 Април 2020, 22:14:21 pm »
Не разбирам, а сакам да се најдам во дискусијава.

Дали е ставот:

1. Во овластен додека трае гаранција, па после во своја режија?
2. Во своја режија од почеток, дека "рекетирале"?
3. Нешто трето?

Можам да дадам еден куп анегдоти и во корист на #1 и во корист на #2, ама која е поентата? Анегдотални докази не се основа за општо мислење, освен ако не опфаќаат голема статистичка маса (не опфаќаат).

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #1597 на: 30 Април 2020, 22:40:35 pm »
Не е баш така...
Производителот вели редовен сервис на 15 000 - 20 000 км, а овластениве сервиси на 7000, а некои на 5000 км.
Да, производителот вели се ставаат тие делови што ги наведува производителот, но во овластениот ти ги наплаќаат поскапо за 20-30%.

Не се сложувам дека тоа е така ради производителот, сите дубари ги прават овластените сервиси, не производителот.
Големиот сервис на Меганот си го направив во овластениот сервис. Не сакав да се замарам со заменски делови и да размислувам на каков квалитет ќе налетам.
Побарав информација колку чини истото задоволство во овластен во Франција. Немаше голема разлика освен во работната рака.
Редовните сервиси ги правев во неовластени сервиси и по цена не се разликуваа од овластениот.
Највеќе ми идеше на нерви цената за филтер за гориво, на секои 30.000 км. Околу 5000 кај овластен, заменски беше околу 2000 во Процит (не се сеќавам веќе најдобро за цените)

На сегашната i30ka што ја возам, на сервис ставаат Шел со одредената спецификација. Полани со  Симо паднавме во муабет за цената и излезе дека Кореа не ми наплаќа поскапо од продавницата од каде он си го набавува уљето за  неговото возило.

Но сето тоа не значи дека не се случуваат мајмунлаци по овластените, па и кај неовластените ;D

ПС Имам колега кој исто велеше рекет.
не сакаше да плати рекет за монтажа на клима, му се расипа во гарантен рок, поправката скапа, сега има декорација на фасада ;D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #1598 на: 30 Април 2020, 23:34:31 pm »
Со рекетирањето веќе си го платил зајебот, односно гаранцијата и не е баш бесплатна.
OK ако си спремен да платиш за дефект неколку илјади евра, некогаш и близу 5 за рокнат мотор, во гарантен рок. Штом ја купиш колата, твој избор е како ќе ја одржуваш, дали сам дома или во овластен, твој избор. Али некад шит хепенз, па ако не ти е сервисирана во овластен, тогаш шит хитс д фен...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Mihail

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 187
« Одговори #1599 на: 29 Јуни 2020, 13:12:15 pm »

Во право си.Знам бидејки таму ја сервисирам мојата кола.
Беше отприлика 6200 ( со сите филтри и тој за нафта ) и испаѓаше исто како и во своја режија да го правиш.
Некаде есеноска го поскапена на 6800 , а баш сега и мене ме изненадија со 8700. А треба сега во јуни да правам сервис и сега сам да правиш деловите се за 3000 поевтини + рака.

Форд Формула само кај нас го водат како официјално и се трудат да ти го продадат како од фабрика пропишано...1100ден 5 литра.
Castrol e официјално масло за Ford поточно си има Castrol for Ford  (генерално Magnatec Proffesional)што е сосема различно пакување од сите други Castrol  и на самото пакување ги има и логоата на Ford  и се е на плава основа за разлика од сите други Castrol продукти. и чини околу 4000ден за 4 литра, а во принцип ти треба 6 литра скоро на сите мотори дизелски од 1.8 нагоре. Па сеа сам направи ја математиката дали е ок Форд Формула за 1100ден 5 литра.
А за оние што возат Ford, а со мотор од ПСА групацијата јас лично би гледал Total i Elf  за тие мотори.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #1600 на: 29 Јуни 2020, 14:24:29 pm »
Хммм, значи затоа ми извадија поевтина цена на уљето во Мида за Хјундаито?!

Отсутен NNN

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 146
« Одговори #1601 на: 02 Јули 2020, 09:42:41 am »
Здраво на сите.

Дали автосервисите во Скопје се нафаќаат да сменат уљето и филтрите, но јас да им однесам уље и филтри?
Од нив само работната рака.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6003
« Одговори #1602 на: 02 Јули 2020, 09:44:10 am »
Нормално,освен овластените се разбира тие си имаат масла.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9226
« Одговори #1603 на: 29 Јули 2020, 08:45:52 am »
decki AdBlue, od ovlasten kupuvate ili se naogja kvalitetno nekade po Skopje?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30070
    • CARclub.mk
« Одговори #1604 на: 29 Јули 2020, 08:53:04 am »
Би требало и по бензински да има.