А кажете ми кога ги употребувате 100+ КС на 1.6, 1.8, 2.0 бензинец? 
Реално секое возење најмногу повлекува 50КС па дури и при претекнување. 90КС се оптимални за нашите патишта и 1.4 машина.
Друго е што сакаме да имаме посилни машини од чист мерак. Практично никаде не ги користиме.
Високи Nm на ниски обртаи е она што се бара. За жал/среќа тоа само турбашите го можат...
togas koga ni se potrebni?!?!?!?! i Vejron ima 1001ks i ne gi koristi nonstop, ama kokga mu se potrebni korneeeee asfalt!!!!
sum imal Honda Civic 1.4is so 90ks 97god. kolata ne se sporeduva so drugite 1.4i morori, do 100km/h okolu 11-11.5sec potrosnja ne merev ama znam deka bese mala so 4ta idese do 195kmh a so 5ta 175km/h (neznam zosto) demek 5ta bila za ekonomicno vozenje, istoto bese i so Civic-ot na drugar mi 95god (eden model postar od mojot) 1.5l 90ks 4ta 205km/h 5ta 175km/h. bev mnogu zadovolen od 1.4 motorot. posle kaoga ja zedov Corolla-ta 1.4l so 97ks rekov taman si e, malce poteska karoserija ama ima uste 7 konja poveke...... Corollata trebase da ja cedis ubavo za da reteknuvas na straza, koga cedis trosi poveke..... od tuka se uveriv deka 1.4l e samo za mali avtomobili a ne za Compact klasata.... isto mi se imaat pozaleno uste 2-3ca koi se sopstvenici na Golf 5 so 1.4i po katastrofa motor nema, imalo i poloso od Corollata..... znaci vo polosoto spagjaat ovi sto se epten tromavi Golf4 so 75ks, Octavija 1.4i, Focus 1.4i, Golf 5 i 6 1.4i pa makar i 1.2tsi ne e za taa karoserija....... ovie ne se ni za grad, kako vtoro vozilo podobro zemi si polo, fiesta, yaris, em se polesni za parkiranje em po ekonomicni.