Автор Тема: Overlanding, возење ради возење на екстремни релации  (Прочитано 139796 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
Одг: Overlanding, возење ради возење на екстремни релации
« Одговори #60 на: 13 Ноември 2012, 22:42:25 pm »

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #61 на: 14 Ноември 2012, 01:38:18 am »
Отприлика колку пари те фати?
Цитат

до барселона патот е петшесто евра

- гориво-патарини-вињети-тунеларини-мостарини: помалку од проценката на viamichelin, ваљда затоа што возев мање-више по знаци, искочи бааги помалце од 300 евра, еве да речеме 280
- 3 вечери спиени во загреб, џенова и марсеј (филмот такси) за просек 80 евра од вечер плус добар доручек шведска маса значи 240 евра. може и поефтино ама може да е смрдливо срање
- 3 дена jадење триаголници глупости сокови мастики чоколада чипс од бензински плус 3 вечери мекдоналдс макс 100 евра, највероватно помалце

значи у два правци меѓу 1000 и 1200 евра.

ако те пернат џандари сумата може да искочи ЗНАЧАЈНО повисока, така да нема тркање

Сам толку те кошташе. Моја прерачунка е ако сме четворица може и поефтино да фати. Само храна и сместување повеќе ќе кошта. Бензин, патарини и сл. делба :)

Или грешка сум?

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #62 на: 14 Ноември 2012, 10:23:01 am »
Скупо му е сместувањето , може да се најде 3-4 пати поефтино а сепак чисто и коректно. Без доручек. Али соба за еден е најскапа ;)

Плус ти ако возиш на бензин поскапо ќе пројдеш, ако искомбинираш може и да не ти биде толку скапо. Јас само на бензин со возење горе доле по знаци, +10-20км/ч потрошив околу 550 евра за 4400км.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #63 на: 14 Ноември 2012, 10:29:12 am »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Оваа рута ми е омилена...само не ми се оди толку на запад...по на средина би слегол до долу (Франција зборам) и да тркам до Барселона.

Што мотор возеше? бензин...дизел...и колку те фати цела работа?

на наше големо изненадување, не фати многу помалку отколку што мислевме и искочи околу 3 бона. А рачунавме дека барем 5 ќе спискаме.

збориме за спиење во пристојни хотели (ibis, novotel, campanille...) пошто бевме со мало дете, а со мало дете не можеш баш у секоја рупа да спиеш. booking.com чуда прави!

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #64 на: 23 Декември 2012, 18:58:53 pm »
Дечки за празнициве ќе правам една прошетка, па би сакал се што сметате дека би ми било од корист да ми кажете. И покрај притисоците од околината да одам со авион а не со кола,цврсто сум решен да си се возам.
Значи патарини,сместувања,места и локации вредни за посетување,интересни патишта,..... СЕ што ви паѓа на памет.

Ќе тргнам четврток или петок, преку Белград,Будимпешта, до Виена каде ќе се чека НГ и ќе се остане некој си недела и кусур дена. И после на враќање преку Јадранското крајбрежје(можна е еднодневна екскурзија до Венеција) Загреб,Белград..

« Последно менување: 23 Декември 2012, 19:13:47 pm cuoresportivo166 »
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #65 на: 23 Декември 2012, 19:08:45 pm »
Јас би застанал на Плитвице на враќање. Мислам дека гледав слики од оваа година дека се замрзнати некои делови.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #66 на: 23 Декември 2012, 19:12:54 pm »
Мики, ТИ ЉУБОМОРАМ! Браво за подвигот!

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #67 на: 23 Декември 2012, 19:30:03 pm »
Јас после нова година треба до Пула да одам,и најверојатно ќе се тргне до Милано..
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

Отсутен Pal Zileri

• Сијка Пиштолова
  • Редовен
  • Пораки: 2464
« Одговори #68 на: 24 Декември 2012, 11:14:10 am »
Почекај заедно ќе идеме на 28 февруари ;)
www.domitalia.mk

Замисли како би ни изгледале колите по форумов да имавме нормални 5000еур месечна плата by Deni

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #69 на: 24 Декември 2012, 11:15:55 am »
Дечки за празнициве ќе правам една прошетка, па би сакал се што сметате дека би ми било од корист да ми кажете. И покрај притисоците од околината да одам со авион а не со кола,цврсто сум решен да си се возам.
Значи патарини,сместувања,места и локации вредни за посетување,интересни патишта,..... СЕ што ви паѓа на памет.

Ќе тргнам четврток или петок, преку Белград,Будимпешта, до Виена каде ќе се чека НГ и ќе се остане некој си недела и кусур дена. И после на враќање преку Јадранското крајбрежје(можна е еднодневна екскурзија до Венеција) Загреб,Белград..

Зимски гуми оба-везно! Во многу земји не смееш да се движиш без нив во овој период. Гледај пренокиштата да си ги резервираш он-лајн, а не кога ке стигнеш таму, така ќе имаш попрецизна претстава за трошоците што те очекуваат. Гледај хотелите да имаат паркинг (не мора бесплатен, обично околу 5 евра е дневна тарифа). Во венеција е опасно скап паркингот, и долго се чека, гледај да пристигнеш порано насабајле во Венеција. Паркинг има за 12 саати, околу 30 евра мислам дека беше.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #70 на: 24 Декември 2012, 11:34:58 am »

колку души у кола?

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #71 на: 24 Декември 2012, 11:55:18 am »
Дени-Викаш нема да биде се замрзнато таму во овој период,иначе секако дека е обавезно ова место?

Симо -Во Виена ми е решено сместувањето,во Белград ми бара еден братучед,останува Загреб (длабоко сум во мисли за Будимпешта, 5 души ми кажаа дека е катастрофа гужва,и дека за 2 дена само ќе се изнервирам).
Најмногу време за шетање ќе имам кога ќе сум во Виена и се што е на радиус од околу 200-300км планирам да посетам. Прага-250км,Минхен350км. Вчера добив и сугестија да фатам по јадранското крајбрежје на враќање низ Трст,Копер,Ровињ и Пула. У Венеција ако одам нема да одам со кола,туку мислам дека од Копер ми кажаа татко ми и чичко ми дека имало фериброд за 40 мин си у Венеција.

ФилипВ- Двајца или тројца ќе сме во кола,еден виси,не е сигурен.
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #72 на: 24 Декември 2012, 12:01:46 pm »
Јас баш зошто е замрзнато ти велам да одиш. А што вика Симо - мислев дека се подразбира дека мора да имаш зимски гуми.

Паметна ти е одлуката за да не одиш во Венеција со кола.

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 378
  • ? ? ?
« Одговори #73 на: 24 Декември 2012, 12:21:56 pm »
За таму провери да не ти требаат рибарски чизми  ;)

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #74 на: 24 Декември 2012, 12:29:57 pm »
Венеција е 25-30 евра за 12 саати паркинг. Немаше никаква гужва јас кога бев.

Зашто да спиеш и во Белград и во Загреб? Или сакаш да ги прошеташ?

Братислава ти е на пола саат од Виена, иди шетни и до таму, иако ништо посебно не е.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.