Автор Тема: Overlanding, возење ради возење на екстремни релации  (Прочитано 139901 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Overlanding, возење ради возење на екстремни релации
« Одговори #630 на: 19 Декември 2017, 14:43:27 pm »
Бааѓи километри се ова... Да се обрне внимание на хоризонталната права делница низ Еверглејдс националниот парк, меѓу Miami и Naples. Тука искрено ми фалеа кривини. Искрено. Хипноза. Прав пат, без планини наоколу.

Патарина. Само проаѓаш, робот ти гледа таблиците и сам ти зима пари од картица. Ти ништо не му ја мислиш, само возиш.

Познатиот мост преку Мексиканскиот залив кој води до групата островчиња наречена Флорида Киз (Keys)

Пријатна вожњица низ рурална Флорида. Да, два дена ова ганц-ново мустанџе беше мое!

Некаде во близина на Орландо: рандом сцена од „најлошиот автопат во флорида и еден од најлошите во САД“ (според размазените американци). ОК ај важи. Дупки нула. Локви нула. Камчиња и отпад нула. Кога им викав „абе топ ви се патиштата, ало...“ ме гледаа ко да сум луд.

Вообичаен авопат. Рандом дел од Interstate 10, во близина на тромеѓето со Алабама и Мисисипи. За моите западнобалкански стандардди, патот е со-вр-шен. Всушност, ни Салцбург-Минхен не е помазен.

Имам миљарда автомобилски слики, ама ми се дома, овие набрзина од фејсбук ги извадив.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22223
« Одговори #631 на: 19 Декември 2017, 14:55:27 pm »
Пријатна вожњица низ рурална Флорида. Да, два дена ова ганц-ново мустанџе беше мое!

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #632 на: 19 Декември 2017, 14:56:10 pm »
Како се покажа Мустангот за крузање на автопат?
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #633 на: 19 Декември 2017, 15:01:34 pm »

100-и-нешто km/h си цепа на околу 1000-1100 рпм. Па сеа ти види како се покажал. :-) Треба мнооооогу нежно со педалата на гас ако неќеш нешто у колата да се истури.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #634 на: 19 Декември 2017, 15:12:38 pm »

100-и-нешто km/h си цепа на околу 1000-1100 рпм.

Dream.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #635 на: 19 Декември 2017, 15:44:04 pm »
Мене не би ми било „dream“ да возам 100ка на автопат со Мустанг ;)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #636 на: 19 Декември 2017, 23:46:03 pm »
Баш ќе си го брчам и прчам....

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1411
« Одговори #637 на: 20 Декември 2017, 18:31:41 pm »
Планирам летото од германија да земам рандом кола за 200-300 евра колку да си дојдам дома наместо со авион, нема да ја увезувам, може да ја шитнам дел по дел, и да си донесам зимски гуми за спаркот, да си вратам данок на нив, ако се погодат и бандажите исти со се бандажи ќе ги задржам. Ем мерачки ќе извозам некои 1200-1300км, 15-20 саати и багаж колку шо сакам можам да качам.
Пример:
https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=252598887&ambitCountry=DE&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&isSearchRequest=true&makeModelVariant1.makeId=8800&makeModelVariant1.modelId=34&pageNumber=1&scopeId=C

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #638 на: 20 Декември 2017, 18:33:37 pm »
Да ја увезеш - мораш. Да ја регистрираш - не мораш. Царина и данок ќе си платиш, и тоа на каталошката вредност, зголемена за 300е транспортни трошоци.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
« Одговори #639 на: 20 Декември 2017, 18:36:11 pm »
Додуша оваа е еуро 4 можам, ако е еуро 2 како ќе ја увезам?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #640 на: 20 Декември 2017, 18:45:18 pm »
http://www.customs.gov.mk/index.php/mk/patnici/uvoz-na-vozila-mk

Царинската постапка се спроведува и давачките се плаќаат пред да се изврши техничкиот преглед за сообразност со хомологациските услови. Доколку возилото не ги исполнува овие услови, увозникот нема да може да го регистрира возилото и ќе се соочи со големи непотребни трошоци на враќање на возилото во странство.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
« Одговори #641 на: 20 Декември 2017, 18:55:40 pm »
Ќе кажам дека е канта од 250 евра колку за до дома. ;D Не знам стварно. Тогаш да барам еуро 4, да можам прописно да ја увезам, веројатно ќе треба и таму да ја регистрирам, ако таму помине сигурно и тука ќе помине, па ќе ја продадам за 1500, да имам 700-800 евра трошоци, другото ќе ми биде чисто. Комплицирано ама ќе ми се исплати.

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #643 на: 20 Декември 2017, 20:08:16 pm »
А бе не е само купи и вози..
Ти треба привременни таблици и осигурање, треба да биде технички исправна, па од 250е кола ќе ти стане 500-600 дур да тргнеш од таму, па уште 200-300е бензин, па царина (ако немаш изјава за потекло на самата фактура), па ддв, па шпедитерски трошоци, па царински склад, па сме стигнале од играчка до 1000е трошок, колку да не се враќаш со авион.....

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #644 на: 20 Декември 2017, 20:14:46 pm »
Лесно се купува кола од мобиле.де  ;D ;D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.