Автор Тема: Overlanding, возење ради возење на екстремни релации  (Прочитано 139564 пати)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
Одг: Overlanding, возење ради возење на екстремни релации
« Одговори #690 на: 16 Март 2018, 13:01:21 pm »
Јас знам колега ренташе 2 недели Фокус во Америка, плати 1000 евра, така шо не е баш евтино.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5928
« Одговори #691 на: 16 Март 2018, 14:21:27 pm »
Јас рентав Ford fusion ќе да беше околу 45-50 од ден платив ако памтам добро
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #692 на: 22 Март 2018, 14:06:27 pm »
Јас знам колега ренташе 2 недели Фокус во Америка, плати 1000 евра, така шо не е баш евтино.

Тоа едино ако наседнал на причите на шалтер за вакво осигурање, онакво осигурање... Рент-а-кар фирмите во америка профитот го прават пред се со продавање разни шарени осигурања. Вработените на шалтер се пред се обучени да продаваат осигурања и имаат спремни разно-разни хорор причици кои се само делумно вистина (ова го дознав уште преклани во њујорк од локални типови кои се разбираат у тој бизнис).

Ако уредно кажеш „не, фала“ и го земеш само законски задолжителното осигурање (кое е пресметано во цената бидејќи без него не смеат да ти ја дадат колата) тогаш не е скапо.

Исто така ти продаваат и флет-рејт пакет за проаѓање низ патарини. Околу ова можеш да се ценкаш! (во некои држави, како на пример Флорида, не постојат куќички на патарините, па немаш опција за „не фала“, т.е. мораш или да земеш од рентакарот припејд, или кога ја враќаш колата ќе добиеш компјутерски генерирана сметка за патарини. Првото е малце поскапо, али си мирна бачка).

Ако сакаш да овластиш втор човек да ја вози колата (напр сопруга), тогаш цената рипа скоро дупло. Ако сакаш да изнајмиш детски седишта - пошто у америка пердашат џандари за деца без децко седиште - наплаќаат околу 10 долара од седиште на ден! и вкупната цена иде у небо. Ние не купивме овластување за втор возач, а одлучивме да ризикуваме и да возиме 400 милји до Тампа без детски седишта (ноќна вожња). Кога стигнавме таму, од првиот walmart купивме некои супер-евтини ќинески детски седишта по цена од 18 долари за двете заедно :-)

Во јуни на Флорида за Импалата v8 платив вкупно ооооколу 250 евра за 14 недели, неограничени милји, без дополнителни опциони осигурања и со припејд платени патарини, т.е. поскапата варијанта.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
« Одговори #693 на: 22 Март 2018, 14:09:40 pm »
Ваљда 14 дена, не 14 недели.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #694 на: 22 Март 2018, 14:10:14 pm »
Мислиш четиринаесет дена.  ;D

За другото се согласувам комплетно за рент-а-кар. Изипеј у америка е одлична работа за патарини. Патем, многу слично е и во Германија за рентање возила. Те плашат со приказни за да си купиш дополнително осигурување.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #695 на: 22 Март 2018, 14:11:18 pm »
Ваљда 14 дена, не 14 недели.

da da 14 dena mislev, 2 nedeli

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #696 на: 22 Март 2018, 14:29:19 pm »

Тоа едино ако наседнал на причите на шалтер за вакво осигурање, онакво осигурање... Рент-а-кар фирмите во америка профитот го прават пред се со продавање разни шарени осигурања. Вработените на шалтер се пред се обучени да продаваат осигурања и имаат спремни разно-разни хорор причици кои се само делумно вистина (ова го дознав уште преклани во њујорк од локални типови кои се разбираат у тој бизнис).

Ако уредно кажеш „не, фала“ и го земеш само законски задолжителното осигурање (кое е пресметано во цената бидејќи без него не смеат да ти ја дадат колата) тогаш не е скапо.

Исто така ти продаваат и флет-рејт пакет за проаѓање низ патарини. Околу ова можеш да се ценкаш! (во некои држави, како на пример Флорида, не постојат куќички на патарините, па немаш опција за „не фала“, т.е. мораш или да земеш од рентакарот припејд, или кога ја враќаш колата ќе добиеш компјутерски генерирана сметка за патарини. Првото е малце поскапо, али си мирна бачка).

Ако сакаш да овластиш втор човек да ја вози колата (напр сопруга), тогаш цената рипа скоро дупло. Ако сакаш да изнајмиш детски седишта - пошто у америка пердашат џандари за деца без децко седиште - наплаќаат околу 10 долара од седиште на ден! и вкупната цена иде у небо. Ние не купивме овластување за втор возач, а одлучивме да ризикуваме и да возиме 400 милји до Тампа без детски седишта (ноќна вожња). Кога стигнавме таму, од првиот walmart купивме некои супер-евтини ќинески детски седишта по цена од 18 долари за двете заедно :-)

Во јуни на Флорида за Импалата v8 платив вкупно ооооколу 250 евра за 14 недели, неограничени милји, без дополнителни опциони осигурања и со припејд платени патарини, т.е. поскапата варијанта.
400 миљи си ги возел децата без седишта? Ти? Човекот што ако не му стават појас позади во колата не ги вози луѓето? Јас убаво реков дека те видов како јадеш бурек и возиш, како маваш цик цак меѓу коли ама ти ме нарече лажго :)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #697 на: 22 Март 2018, 14:33:54 pm »

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #698 на: 22 Март 2018, 14:54:48 pm »
400 миљи си ги возел децата без седишта?

Во моја одбрана, беа седнати поткренати на импровизирани „седишта“ (наредени пешкири, гардероба и слично) и врзани... првите полсаат-саат. После заспаа и исполегнаа позади во разни бизарни пози. Помалото се смести во дупката доле меѓу седиштата и спиеше ко топ цел пат. :-)

Ти? Човекот што ако не му стават појас позади во колата не ги вози луѓето?

Тој сум.

Јас убаво реков дека те видов како јадеш бурек и возиш

Ова сам си го кажав на форум без никој да ме праша. Мислам дека беше во темата „Што ве изнервира денес...“ и си пишав „денес сам себе се изнервирав“.

како маваш цик цак меѓу коли ама ти ме нарече лажго :)

еее, за ова ќе ти барам линк. Ако убаво се сеќавам, еднаш пиша демек као си ме видел дека возам без врзан појас, за што има точно 0% шанси да било вистина.

...и ништо од ова нема врска со мојата главна поента: лошо си е лошо, без оглед кој го прави и кој не го прави. Ја на пример сум пушач, ама не ми паѓа на памет да го бранам пушењето и прв ќе бидам кој ќе паламуди дека пушење нечини. Тоа што ја лично пушам не го прави пушењето ни најмалку подобро.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6830
« Одговори #699 на: 22 Март 2018, 15:45:41 pm »

Јас го ставив на 0.75 брзина видеото и со мерак ќе го изгледам целото.
« Последно менување: 22 Март 2018, 15:59:33 pm FiLo »

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #700 на: 23 Март 2018, 09:54:16 am »
Зошто ли само влезе во Менхетн од источна страна - кога доаѓа од запад? Ваљда google го предупредил и ги избегнувал епските гужви во Holland Tunnel меѓу Џерси и NY.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6830
« Одговори #701 на: 28 Март 2018, 23:11:47 pm »
Незнам, пополека го гледам видеово. Засега сум на 3 часа и 15 минути во Небраска. Има време до Менхетен :D

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2653
« Одговори #702 на: 29 Март 2018, 00:01:14 am »
До толку ли ви е досадно ..

Отсутен masterficx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 482
« Одговори #703 на: 29 Март 2018, 00:02:04 am »
Или па уживаат премногу.
Cheap + Reliable = Not Fast
Fast + Cheap = Not Reliable
Reliable + Fast = Not Cheap

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2653
« Одговори #704 на: 29 Март 2018, 00:24:39 am »
Го познаваат САД подобро... па им е интересно. јас со забрзана снимка после 3 мин исклучив