Автор Тема: Overlanding, возење ради возење на екстремни релации  (Прочитано 145471 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55149
  • Махер
Одг: Overlanding, возење ради возење на екстремни релации
« Одговори #60 на: 13 Ноември 2012, 22:42:25 pm »

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #61 на: 14 Ноември 2012, 01:38:18 am »
Отприлика колку пари те фати?
Цитат

до барселона патот е петшесто евра

- гориво-патарини-вињети-тунеларини-мостарини: помалку од проценката на viamichelin, ваљда затоа што возев мање-више по знаци, искочи бааги помалце од 300 евра, еве да речеме 280
- 3 вечери спиени во загреб, џенова и марсеј (филмот такси) за просек 80 евра од вечер плус добар доручек шведска маса значи 240 евра. може и поефтино ама може да е смрдливо срање
- 3 дена jадење триаголници глупости сокови мастики чоколада чипс од бензински плус 3 вечери мекдоналдс макс 100 евра, највероватно помалце

значи у два правци меѓу 1000 и 1200 евра.

ако те пернат џандари сумата може да искочи ЗНАЧАЈНО повисока, така да нема тркање

Сам толку те кошташе. Моја прерачунка е ако сме четворица може и поефтино да фати. Само храна и сместување повеќе ќе кошта. Бензин, патарини и сл. делба :)

Или грешка сум?

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #62 на: 14 Ноември 2012, 10:23:01 am »
Скупо му е сместувањето , може да се најде 3-4 пати поефтино а сепак чисто и коректно. Без доручек. Али соба за еден е најскапа ;)

Плус ти ако возиш на бензин поскапо ќе пројдеш, ако искомбинираш може и да не ти биде толку скапо. Јас само на бензин со возење горе доле по знаци, +10-20км/ч потрошив околу 550 евра за 4400км.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #63 на: 14 Ноември 2012, 10:29:12 am »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Оваа рута ми е омилена...само не ми се оди толку на запад...по на средина би слегол до долу (Франција зборам) и да тркам до Барселона.

Што мотор возеше? бензин...дизел...и колку те фати цела работа?

на наше големо изненадување, не фати многу помалку отколку што мислевме и искочи околу 3 бона. А рачунавме дека барем 5 ќе спискаме.

збориме за спиење во пристојни хотели (ibis, novotel, campanille...) пошто бевме со мало дете, а со мало дете не можеш баш у секоја рупа да спиеш. booking.com чуда прави!

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #64 на: 23 Декември 2012, 18:58:53 pm »
Дечки за празнициве ќе правам една прошетка, па би сакал се што сметате дека би ми било од корист да ми кажете. И покрај притисоците од околината да одам со авион а не со кола,цврсто сум решен да си се возам.
Значи патарини,сместувања,места и локации вредни за посетување,интересни патишта,..... СЕ што ви паѓа на памет.

Ќе тргнам четврток или петок, преку Белград,Будимпешта, до Виена каде ќе се чека НГ и ќе се остане некој си недела и кусур дена. И после на враќање преку Јадранското крајбрежје(можна е еднодневна екскурзија до Венеција) Загреб,Белград..

« Последно менување: 23 Декември 2012, 19:13:47 pm cuoresportivo166 »
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #65 на: 23 Декември 2012, 19:08:45 pm »
Јас би застанал на Плитвице на враќање. Мислам дека гледав слики од оваа година дека се замрзнати некои делови.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17843
« Одговори #66 на: 23 Декември 2012, 19:12:54 pm »
Мики, ТИ ЉУБОМОРАМ! Браво за подвигот!

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #67 на: 23 Декември 2012, 19:30:03 pm »
Јас после нова година треба до Пула да одам,и најверојатно ќе се тргне до Милано..
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

Отсутен Pal Zileri

• Сијка Пиштолова
  • Редовен
  • Пораки: 2464
« Одговори #68 на: 24 Декември 2012, 11:14:10 am »
Почекај заедно ќе идеме на 28 февруари ;)
www.domitalia.mk

Замисли како би ни изгледале колите по форумов да имавме нормални 5000еур месечна плата by Deni

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44566
  • Il Moderatore
« Одговори #69 на: 24 Декември 2012, 11:15:55 am »
Дечки за празнициве ќе правам една прошетка, па би сакал се што сметате дека би ми било од корист да ми кажете. И покрај притисоците од околината да одам со авион а не со кола,цврсто сум решен да си се возам.
Значи патарини,сместувања,места и локации вредни за посетување,интересни патишта,..... СЕ што ви паѓа на памет.

Ќе тргнам четврток или петок, преку Белград,Будимпешта, до Виена каде ќе се чека НГ и ќе се остане некој си недела и кусур дена. И после на враќање преку Јадранското крајбрежје(можна е еднодневна екскурзија до Венеција) Загреб,Белград..

Зимски гуми оба-везно! Во многу земји не смееш да се движиш без нив во овој период. Гледај пренокиштата да си ги резервираш он-лајн, а не кога ке стигнеш таму, така ќе имаш попрецизна претстава за трошоците што те очекуваат. Гледај хотелите да имаат паркинг (не мора бесплатен, обично околу 5 евра е дневна тарифа). Во венеција е опасно скап паркингот, и долго се чека, гледај да пристигнеш порано насабајле во Венеција. Паркинг има за 12 саати, околу 30 евра мислам дека беше.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #70 на: 24 Декември 2012, 11:34:58 am »

колку души у кола?

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #71 на: 24 Декември 2012, 11:55:18 am »
Дени-Викаш нема да биде се замрзнато таму во овој период,иначе секако дека е обавезно ова место?

Симо -Во Виена ми е решено сместувањето,во Белград ми бара еден братучед,останува Загреб (длабоко сум во мисли за Будимпешта, 5 души ми кажаа дека е катастрофа гужва,и дека за 2 дена само ќе се изнервирам).
Најмногу време за шетање ќе имам кога ќе сум во Виена и се што е на радиус од околу 200-300км планирам да посетам. Прага-250км,Минхен350км. Вчера добив и сугестија да фатам по јадранското крајбрежје на враќање низ Трст,Копер,Ровињ и Пула. У Венеција ако одам нема да одам со кола,туку мислам дека од Копер ми кажаа татко ми и чичко ми дека имало фериброд за 40 мин си у Венеција.

ФилипВ- Двајца или тројца ќе сме во кола,еден виси,не е сигурен.
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #72 на: 24 Декември 2012, 12:01:46 pm »
Јас баш зошто е замрзнато ти велам да одиш. А што вика Симо - мислев дека се подразбира дека мора да имаш зимски гуми.

Паметна ти е одлуката за да не одиш во Венеција со кола.

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 378
  • ? ? ?
« Одговори #73 на: 24 Декември 2012, 12:21:56 pm »
За таму провери да не ти требаат рибарски чизми  ;)

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #74 на: 24 Декември 2012, 12:29:57 pm »
Венеција е 25-30 евра за 12 саати паркинг. Немаше никаква гужва јас кога бев.

Зашто да спиеш и во Белград и во Загреб? Или сакаш да ги прошеташ?

Братислава ти е на пола саат од Виена, иди шетни и до таму, иако ништо посебно не е.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.