Автор Тема: Неограничен увоз после Нова Година?!  (Прочитано 18021 пати)

Отсутен Schmitt

• Редовен
  • Пораки: 1815
Одг: Неограничен увоз после Нова Година?!
« Одговори #30 на: 17 Октомври 2012, 14:54:23 pm »
^^^ Taxi 1 :D
Never drive faster than your Angels can fly.

Отсутен gorgasmatron

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 180
  • i am the way
« Одговори #32 на: 17 Октомври 2012, 15:40:53 pm »
Неееененене! Лошо размислувате. Значи увозот на коли ТРЕБА да биде слободен. Либерализација на трговијата е нешто на што сме се обврзале со трговски договори. Туку, да се запрашаме, зошто ги „фрлаат“ старите коли европејците? Зошто, за да вози Еуро 2 кола, наместо Еуро 5, има да го репнат на регистрација со еколошки давачки, да не знае глаата кај му е. И зошто?! За да вози крш што вреди помалку од годишна регистрација и технички преглед. И нормално - ке ја фрлииии..

Ее така  треба и кај нас, репни ги со еколошка такса на годишно ниво, и тоа нешто како 300 евра за еуро 1, 200 за еуро 2 и 100 за еуро 3, покрај стандардните 150-200 евра за регистрација, па да видиме дали ќе се купуваат кршеви.

NEMA SEKOJ PARI ZA NOVA KOLA

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #33 на: 17 Октомври 2012, 15:45:18 pm »
И сега? Уместо да поработи владава на подобрување на стандардот на сите жители, за да може секој да си обезбеди нова кола, она ќе им дозволи да купуваат крш коли. Прекрасен долгорочен план!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3464
« Одговори #34 на: 17 Октомври 2012, 15:48:47 pm »
Абе што ви е бе луѓе, во Плска ова се случуваше пред 15-20 години со цел да се исчистат кумунистичките возила.

Отсутен gorgasmatron

• Јуниор
  • **
  • i am the way
« Одговори #35 на: 17 Октомври 2012, 15:52:30 pm »
politikata e relativna rabota vo ovoj slucaj, vazno e sekoj zitel so normalni primanja da moze da si dozvoli kola za koja sto nema da pati 5/7 god dodeka ja isplakja a da go jebes uste tolku da plakja za ekologija nekoj nemoguci sumi, ako e taka sto ne gi ukinat avtobusite sto majka ebavaat na vozduhot, sto ne ja ebat toplifikacija, usje itn itn
a cenite za novi vozila se nerazumni, osobeno otkako za 2brenda gi vidov nabavnite ceni i kolku se zarabotuva na edno

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3464
« Одговори #36 на: 17 Октомври 2012, 15:54:44 pm »
Ама ти не ги сметаш трошоците на тие брендови за еден автомобил, царина данок, кирија, плати, сметки и слично...

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #37 на: 17 Октомври 2012, 15:56:54 pm »
Ниту пак тековни трошоци на импортерот, туку се мисли дека од 7000 евра, сите 7 идат у џеб кај газдата и сите импортери се милионери за година дена :)

А кај нас цените на нови возила се исти или пониски отколку во Европа, набавната цена исто така е горе доле иста. Така да некои големи отстапки не може да има на тоа поле, односно не зависи од импортерите...
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14288
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #38 на: 17 Октомври 2012, 15:59:11 pm »
Сеа незнам кој,колку и како,ама ако импортер во Германија(пример) заработува 2000 евра на кола,истиот кај нас заработува 3000 евра на кола,тогаш ми треба логично објаснување.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен gorgasmatron

• Јуниор
  • **
  • i am the way
« Одговори #39 на: 17 Октомври 2012, 16:02:25 pm »
so presmetani site davacki za kolata, ostanuva samo registracija..
кирија, плати, сметки и слично... ne se presmetani ama sigurno toa ne znaci deka kjarot treba da bide 100000% od vrednosta na kolata po nabavna cena
konkretno za eden brend prasuvav cena vo juni i cenata bese 8600 evra so odredena oprema vo juli na odmor vo gr istata kola so istata oprema na reklama bese 7200 evra posle 2 meseca slucajno nacekav dokumentce so presmetki i na taa kola kjarot e skoro 3000 evra

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10960
  • 430i
« Одговори #40 на: 17 Октомври 2012, 16:03:54 pm »
Сеа незнам кој,колку и како,ама ако импортер во Германија(пример) заработува 2000 евра на кола,истиот кај нас заработува 3000 евра на кола,тогаш ми треба логично објаснување.

Импортерот во Германија ќе продаде денес 25 возила, кај нас ќе продаде 4.
Башка кај нас се поефтини од Германија.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #41 на: 17 Октомври 2012, 16:04:38 pm »
ne mora na sekoe da plukame po vladata. problemot so siromastijata nema da se resi uste 100 godini, a mozebi i nikogas, i sto treba, 90% od lugeto nikogas da ne kupat vozilo? a zosto pak da bide zabranet uvozot, nemame domasno proizvodtsvo, ne ziveeme vo komunisticko opstestvo, znae li nekoj da odgovori zosto e zabranata? ne treba da postoi nikakva zabrana, naprotiv, treba da se izmenat zakonite do toj stepen da mozi da se vnesuvaat i koli za amerikanski pazar.

Apsolutno go podrzuvam predlogot za totalna liberalizacija na uvozot, no ova se samo spekulacii 'rekla kazala'

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14288
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #42 на: 17 Октомври 2012, 16:06:08 pm »
Тоа колку ке продаде не ме интересира мене како купувач.Ако не му оди бизнисот нека си отвори маркет,супер маркет или дисконт и ке продава по 100 млека,300 леба и сл...
Кај нас се поевтини заради тоа што се соголени до ‘гола кожа‘,со мотори од фрижидер и сл.Немојте со евтини трикови ќе ве мољам. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #43 на: 17 Октомври 2012, 16:06:41 pm »
Горе доле цените на колите кај нас и во Европа се слични, нормално некои може да се поскапи, некои поефтини. Ама далеку од тоа дека повеќето се поскапи за 20% повеќе кај нас. Може во Грција тогаш имало акција на тој модел...
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10960
  • 430i
« Одговори #44 на: 17 Октомври 2012, 16:09:03 pm »
Тоа колку ке продаде не ме интересира мене како купувач.Ако не му оди бизнисот нека си отвори маркет,супер маркет или дисконт и ке продава по 100 млека,300 леба и сл...
Кај нас се поевтини заради тоа што се соголени до ‘гола кожа‘,со мотори од фрижидер и сл.Немојте со евтини трикови ќе ве мољам. ;D

Земи го истиот модел со иста опременост, во Германија и кај нас. Немора Германија, спореди со околина.
Ние имаме најевтини нови возила.

А бизнисите полека почнаа да откажуваат и да затвораат салони.

Горе доле цените на колите кај нас и во Европа се слични, нормално некои може да се поскапи, некои поефтини. Ама далеку од тоа дека повеќето се поскапи за 20% повеќе кај нас. Може во Грција тогаш имало акција на тој модел...

Во Грција е без данок и давачки, Германците ги плаќаат ;D