За жал кај нас сообраќајот сеуште се сведува на нивото на културата, па така, каков народ, таков и сообраќај. Поставеноста на казните кај нас е обратна ( никогаш не ни била различна ). Кај нас не се казнува за лудории со кола, се казнува ако на дозволено 120 возиш 140. Не се казнува за зборење на телефон иако тоа на голема врата се збореше како казна. Не се казнува ако 6 месеци возиш со дупнат ауспух и го реметиш цело маало... Појас/ремен/ каиш.... кога некого казниле? Дете вон детско седиште? Море дали има закон за детско седиште ?
Јас сум видел во живо како при судар дете излегува од бочно стакло на еден голф, каде мајка му го држела..
? бидејќи не сакало да седи...
Тука е културата на родителот, учи го од породилиште само да се вози, нема никад проблем да имаш...
Кај нас се кинат казни, секој има џокер. Па ондак овие од МеВеРето, спроведувале кампања за казнување несовесни возачи. Каква кампања бре, со кампања се прави ајвар. Спроведување на законот мора да е 24 саата.
И пошто се е осавено на културата и совеста, а тоа кај нас мањка, ке имаме сообраќај ко што го имаме, казните ја сменија улогата....
ПС. Ги контактирав чесиве во надеж дека ке ми пратат оргинали од видеава ( истите видеа се вртат во Англија ) па ако ги добијам, свечено ке ги доставам на нашиве тука.