Дете вон детско седиште? Море дали има закон за детско седиште ?
Да не драмиме толку. Гладам сеа се расфрламе со Чешка, Енглеска, Немачка....
Дали тие имаа закон за детско седиште во автомобил...Одговорот ке биде ДА...
Дали мислиш дека кај нас секое семејство што има кола може да си дозволи купување на детско седиште од 100 евра? Дали знаеш дека има семејства кои сврзуваат почеток на месецот до 10 или 15-ти, а до 30 живеат на жими макја?
Кога ке се разгледаат сите аспекти, тогаш ке тргнеме да даваме предлози за некакви си европски закони...
Јас можеби и ти можеби ке дадеш 100 евра за седиште, ако не и повеќе, но дали другите ке имаат за такво нешто?
Знаеме ние што е добро...Мислиш јас сакам да возам стара кола, или пак другите што возат југовци, лади и скапани кршеви? Не...Нормално...Но вакви закони треба да се донесуваат врз база на стандардот на населението, а не европски закони и цени во бедна држава...Кој ке го издржи тоа...
Еве ако баш треба такво нешто, нека направи владата проект за секое семејство што има дете до 5 години да му подари седиште за во автомобил, а потоа на пример за година дена да почне да спроведува оваков закон...Тогаш пеки...
Или наместо да дава парична помош од 3500 денари за родено дете, нека дава седиште!
Или пак цените на задолжително седиште да не премине 3000 денари, а не онаму ми ставиле седишта од 25000 денари...Кој ке го купи тоа? Јас сигурно нема, можеби некоја кокона која се вози со џип, па кога ке биде на кафе у трговски со другарките да се пофали дека купила седиште од 25к...Жими мајка...