Автор Тема: Меѓународна Возачка Дозвола  (Прочитано 98189 пати)

Отсутен marchesk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 796
Одг: Меѓународна Возачка Дозвола
« Одговори #315 на: 03 Јули 2017, 19:07:04 pm »
Имам положено 14год и никогаш не сум имал меѓународна возачка. Излишни трошкови се тоа
Ситни пари кои се даваат на 3 години.

Полномошно задолжително за во Грција ? Кај се вади тоа ?
Да. На технички, во присуство на сопственикот, ~400 денари.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #316 на: 03 Јули 2017, 19:25:00 pm »
Имам положено 14год и никогаш не сум имал меѓународна возачка. Излишни трошкови се тоа
Ситни пари кои се даваат на 3 години.

Да се истакне малку.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #317 на: 12 Јули 2017, 13:08:25 pm »

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #318 на: 12 Јули 2017, 13:22:35 pm »
а да прашам јас нешто... колку кошта ДОПОЛНИТЕЛНО таа потврда?? сигурно не е беспари... мене само ми мириса на уште една БЕСПОТРЕБНА ставка, на која единствената улога и е да го дополнува буџетот, иако по логика е само усогласување на закони на РМ со европските закони.

како и да е, имајте меѓународна дозвола со себе, постојано секој почеток на сезона истиот муабет се врти, дали треба или не треба, поготово за грција. законот вели дека треба да ја имаш. муабетите дека некои пријатели по неколку пати годишно идат во грција и никад не им ја побарале, не се валидни. ако баш примери сакате, еве: не ретко застанувате и се паркирате на забранети места, макара и за минутка или за кратко... илјада пати ке го направите тоа, можеби и 10 илјади пати, ама еднаш ке те казни полицијата... ;) така и со меѓународнава.. може илјадници пати да отидеш во странство и никогаш да не ти ја побараат. еднаш, ке ја побараат и ќе ти наплатат во казна повеќе пати одошто до крај на живот редовно да си зимаш-плаќаш меѓународна возачка.

еднаш на 3 години се вади. што е проблемот за таа ситна паричка да ја дадете и да бидете мирни 3 години?? значи збориме за стварно мала сума за толкав период. баталете демагогии дали на комшиите им ја побарале или не... јас одговорно тврдам дека знаат да ја побараат, мене ми побарале во грција до сега двапати... тоа би биле ни сам незнам колкави суми за казни ако сум ја немал. ми ја побарале и во словенија, и во хрватска... ми ја побарале и навор од европа...  мала сума за спасување од големи казни. исто како со картонче на ПП апарат во оварно возило. картончето и контролата коштаат 200 денари, а ако го немаш казната е околу 2800 евра... не се исплати да си играш К и да се коцкаш за таа мала сума...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #319 на: 12 Јули 2017, 13:40:55 pm »
За кај грциве да, вади си меѓународна. Но за да не се повторуваме, да се знае еднаш за секогаш. Не ти треба да вадиш тоа картонот никаков за:

Италија
Словениja
Србија
Црна Гора
Албанија
Шпанија (само Б)
Австрија (само Б)

Цитат
Италија, Србија, Црна Гора и Албанија. Доколку летово се одлучите да патувате во овие земји, нема да ви биде потребна меѓународна возачка дозвола. Склучените договори меѓу Македонија со овие земји, овозможуваат возачите да патуваат само со македонска дозвола. Истото се однесува и за Македонците кои ќе одлучат да се преселат во наведените земји. Нема да мораат да преполагаат за тамошни возачки, бидејќи веќе се признаени македонските.

-Со република Австрија и со Кралството Шпанија склучени се договори за реципрочно признавање на македонската возачка дозвола, но само за Б категоријата. А за останатите категории македонските возачи имаат обврска за  повторно полагање на теоретскиот дел од возачкиот испит.... вели Дејана Недељковиќ, портпарол на МВР.     

Цитат
Со македонската биометриска возачка дозвола, без да се вади меѓународна, можете без проблем да патувате во четири држави и тоа во Албанија, Шпанија, Италија и Словенија. Меѓутоа, меѓународната возачка дозвола е задолжителна за сите кои со возило сакаат да патуваат во останатите земји. "Република Македонија склучи договори со Италија, Шпанија, Албанија и Словенија за реципрочно признавање на македонските возачки дозволи", изјавија за Вечер од Министерството за внатрешни работи.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #320 на: 12 Јули 2017, 13:46:06 pm »
едит... сега прочитав...

словенија, италија, шпанија и албанија се од пред 1 или 2 години договорени...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен marchesk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 796
« Одговори #321 на: 12 Јули 2017, 15:29:58 pm »

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #322 на: 12 Јули 2017, 15:38:41 pm »
А после вадењето на потврдата, доколку ми ја одземат возачката да речеме на 6 месеци, ќе ми ја побараат и меѓународната за да ми ја внесат забраната или да ми ја одземат? Или колку да земат 100-200 денари за потврдата, а друго не ги интересира?
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #323 на: 12 Јули 2017, 15:41:09 pm »
Ќе ти ја земат обичната возачка, кога даваш меѓународна се дава и обичната.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34290
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #324 на: 12 Јули 2017, 19:08:57 pm »
Како што пишав пред некој месец, ама пребарував и не можев да најдам, изгледа отишол постот колатерална штета.
Во Белгија кога бев, пријател на колега беше полицаец ама со некој повисок чин. И се ставивме во муабет и го прашав за меѓународна дозвола.
Веднаш ми рече дека за возачки дозволи кои се издадени на англиски и/или француски јазици не е потребна меѓународна дозвола во франкофонските земји. После ми ја побара возачката, му ја дадов, ја погледна и рече сите информации што ми се потребни јас ги добивам од оваа дозвола, па според тоа никогаш не би ти побарал меѓународна дозвола. Вели таква работа немаме видено во Белгија со години.

Јас мислам дека тоа е само остаток од некое пушливо минато кое пополнува само некои шуплини во буџетот. Јас се убив од возење низ европа, а меѓународна дозвола никогаш не сум имал. До душа само неколку пати ми била побарана дозвола ама никогаш меѓународна.

Сепак би го послушал муабетот на @onak

Отсутен malinamamun

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 552
« Одговори #325 на: 13 Јули 2017, 01:37:38 am »
Новава влада изгледа и требаат повеќе пари од минатата. Кога на многумина им зборев дека ова ќе бидат тешки лопови ретко кој ми веруваше.

Каква меѓународна дозвола :D По толку одења до сега годинава првпат во Грција ме застнаа полиција и тоа 3 пати

Еве што ми побараа:

- се како кај нас само дополнително е што ми побараа пп апарат и дупли пар наочари ( ова важи само за тие што носат диоптер како мене)

Вториот пат не застана полиција и пак ни побараа документи . Им дадовме документи. Прегледаа и ни поскаа најпријателски среќен пат.
3тиот пат пак не застана полиција на враќање накај дома. Бев доста уморен и ја дадов кола на девојката да вози и таа некако го промашила патот и отишла во спрптивен правец . Среќа е што не беше главен патот и не сме наишле на коли, туку на полиција која не застана и ние веќе бевме уплашени
Којзнае колкава казна ќе ни пишат.
Но за чудо ни објаснија дека сме го утнале патот и ни рекоа да се вратиме назад и да одиме по нив за да ни објаснат
Каде да се исклучиме од патот. 7км одеа пред нас да ни покажат каде треба да испаднеме.

Така да шарени коли не постојат Тоа е само лага
Меѓународна дозвола не треба и нема никаква казна ако истата
 Не се поседува.

Абе грците не се како нас. Полицијата кај нив не се дебели партиски магариња како кај нас.
Имаат полиција за почит, и што стварно помага на туристите и што си води ред и мир.

Така да ак8 се плашите, плашете се од наша полиција. Штом поминеш граница нема потреба веќњ да се сеќираш

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #326 на: 13 Јули 2017, 07:48:16 am »
Што диоптер носиш ?

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6991
  • Бенве сие бенве
« Одговори #327 на: 13 Јули 2017, 07:57:01 am »
Од полиција плашете се ако сакате да се правите многу паметни и да солите памет. Ги читам неко од членовиве као џандар неписмен, глуп, умрен, шиптар циган итн итн. Нема човек што е 100% исправен и нема место каде што убав збор не поминува. Не може јас да очекувам дека ќе си поминам со лесно ако дреме некој на 50ц на асфалтот и уштр одозгора да му се праам курназ. Гледам ги величите грците на сметка на нашите, шо знам, дај боже да се толку фини...

Sent from my iPhone 7 using Tapatalk

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #328 на: 13 Јули 2017, 08:06:27 am »
Информациите изнесени во темава се непроверени и паушални, истите се непроверени и во ранг на шпекулација. За конкретен совет во врска со темата обратете се кај стручни лица!!
Информациите изнесени во темава се непроверени и паушални, истите се непроверени и во ранг на шпекулација. За конкретен совет обратете се кај стручни лица.
Информациите изнесени во темава се непроверени и паушални, истите се непроверени и во ранг на шпекулација. За конкретен совет обратете се кај стручни лица.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #329 на: 14 Јули 2017, 00:04:03 am »
Новава влада изгледа и требаат повеќе пари од минатата. Кога на многумина им зборев дека ова ќе бидат тешки лопови ретко кој ми веруваше....

многу ме интересира како дојде до овој заклучок? посебно кога се знае дека откако постои форумов (скоро деценија) се збори за меѓународна возачка... заклучок?? не е од оваа власт крадењето... и немој политика да вмешуваш на оваков форум. пожелно е ;)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk