Автор Тема: Домашни вс увезени половни автомобили  (Прочитано 7429 пати)

Отсутен dimitar_bt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 73
Домашни вс увезени половни автомобили
« на: 05 Октомври 2012, 16:47:46 pm »
Насловот кажува се! Често во огласите гледаме дека продавачот на возило потенцира дека колата не е од увоз како голема предност на автомобилот.Но колку е тоа така? Мое мислење е дека не мора да значи,пошто ако автомобилот е од увоз веројатно има повеќе км од колку од РМ , но што е со патиштата по кои  возен,со какви масла е одржуван (знаеме дека има разлика меѓу "orginal" масло купено кај нас и оргинал масло купено да речеме Германија,Италија.Па што мислите?

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Одг: Домашни вс увезени половни автомобили
« Одговори #1 на: 05 Октомври 2012, 16:50:22 pm »
Имаше некоја ваква тема, пробуричкај по форумов. BTW, добредојде, не е лошо да се претставиш и да кажеш што возиш во оваа тема: http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2.0.html

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
« Одговори #2 на: 05 Октомври 2012, 16:50:46 pm »
Мислам дека не сме имале. Може во некоја друга тема е дискутирано. Сме имале половни вс нови.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34290
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3 на: 05 Октомври 2012, 16:51:04 pm »
Што да мислиме? Поголема е веројатноста да го познаваш сопственикот на возилото купено во македонија и да знаеш како е возено и одржувано, да чуеш муабети од пријатели комшии и слично.

За сопственикот на возилото од странство не знаеш АМА БАШ НИШТО освен тоа дека била жена, веројатно баба, најверојатно жена на доктор. Ниту ја познаваш историјата на возилото, ниту каналот како дошло до овде, дали е крадено, сечено, праено, зарибано па испеглано колку да пројде продажба и слични дубари.

Освен тие работи возилото си е возило... што е битно од каде е купено?

Отсутен ngocevski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 484
« Одговори #4 на: 05 Октомври 2012, 17:07:39 pm »

Битно е. Еден е квалитетот на возила продадени во З. Европа друг е квалитетот на истите тие возила во Источна Европа (поготово Балкан).

Доколку увезеното возило има книшка со сите сервиси, во сите случаеви ќе биде многу подобро возило него домашно возило (освен доколку и домашното возило не е на ист начин сервисирано во овластен сервис). Ама и во тој случај повторно увезеното ќе биде подобро бидејќи ќе биде експлоатирано во многу подобри услови и со поинаква свест на возачот.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #5 на: 05 Октомври 2012, 17:09:24 pm »
Сега и ти се кажа...
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #6 на: 05 Октомври 2012, 17:12:45 pm »
И сега, пак да го завртиме кругот за тоа какви возила се увезуваат - носат кај нас.

Сепак, ако сакаш добро возило а притоа увезено, оди сам купи си го од „горе“, и тоа по можност од приватен продавач. Ако сакаш добро возило неувезено - мислам дека шансите да го пронајдеш се доста големи, иако има и многу запоставени возила кои не се увезени како половни.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен dimitar_bt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 73
« Одговори #7 на: 05 Октомври 2012, 17:38:45 pm »
Сега и ти се кажа...

Битно е. Еден е квалитетот на возила продадени во З. Европа друг е квалитетот на истите тие возила во Источна Европа (поготово Балкан). Баш така !

Доколку увезеното возило има книшка со сите сервиси, во сите случаеви ќе биде многу подобро возило него домашно возило (освен доколку и домашното возило не е на ист начин сервисирано во овластен сервис). Ама и во тој случај повторно увезеното ќе биде подобро бидејќи ќе биде експлоатирано во многу подобри услови и со поинаква свест на возачот.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6830
« Одговори #8 на: 05 Октомври 2012, 18:03:15 pm »
Како што можеш да се зафркнеш со увезено, така можеш и со домашно возило, не мора да значи дека ако е увезено нечини, а домашно чини или обратно.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #9 на: 05 Октомври 2012, 18:42:37 pm »
Проблемот со увезените возила кај нас е тоа што се носи само најголемиот крш (со чест на исклучоци) кој што естетски се потсредува пред продажба.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #10 на: 05 Октомври 2012, 18:46:05 pm »
абе гледајте ја колата а не сопственикот и од каде е увезена

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #11 на: 05 Октомври 2012, 19:39:47 pm »
Јас сопственикот ич не сакам нит да го гледам нит муабет да ми прави. Само да ми приложи соодветна докуметнација, а понатаму стручњак ќе ја прегледа ако треба.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #12 на: 05 Октомври 2012, 20:45:34 pm »
Насловот кажува се! Често во огласите гледаме дека продавачот на возило потенцира дека колата не е од увоз како голема предност на автомобилот.Но колку е тоа така? Мое мислење е дека не мора да значи,пошто ако автомобилот е од увоз веројатно има повеќе км од колку од РМ , но што е со патиштата по кои  возен,со какви масла е одржуван (знаеме дека има разлика меѓу "orginal" масло купено кај нас и оргинал масло купено да речеме Германија,Италија.Па што мислите?

Нема врска тоа, оригинално масло - шмасло...

Добра кола од далеку се гледа и познава.

Колата речиси 90% од случаевите не е мачка во вреќа така? Се гледа како работи мотор, кои делови од колата треба да бидат оштетени кога возилото е старо над 10 години итн.

Мене ми се допаѓаат повеќе домашни возила :) ако можат така да се наречат од домаќински луѓе кои кога ќе ги прашам за возилото во секој момент знаат што возат, какво масло, кога менале каиши, кога е нареден сервис, си водат за сето тоа евиденција (дури во тетратка), да не зборувам за оние кои си водат евиденција за потрошувачка итн.

Мене не ме сеќира ако нема некаде подвикан лим, исчукани врати од дебили кои паркираат до тебе. Мене ме интересира како работи мотор, како вози колата, дали е одржувана, внатре како е сочувана..итн. Козметиките се не толку важна работа. Зборувам доколку ти треба реална кола возена во реални услови.

За шминкани коли ...има со лопата да ринеш. Тоа не ми се допаѓа кај увезените. Јас кога ја земав Алфата, викав дека не ми е гајле да има и некоја гребнатинка или слично, важно да гледам дека е зачувана. Сеа за среќа ми се погоди колата ни тоа да го нема, но тоа ми беше на втор план, други работи ми беа поважни.

Крај краева

Се зависи од колата. Ако е добра...дали Германија, Италија, Бугарија, ...Туркменистан...нема никаква врска...ако е од комшијата а внатре е гној и појма нема кога менил масло, ја удира од тротоари,...се труди што поевтино да ја одржува оти нели по дифолт тоа е Голф и гајле нема...е тоа е то што треба да се плашиш

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #13 на: 05 Октомври 2012, 20:50:22 pm »
donekade e tocno toa deka uvezenite koli se donekade so povekje oprema..jas  pred 5 god. sakav da kupam opel astra clasic nova vo avtomakedonija imase akcija za 9999 eura..i mi vika tipot tamo imame samo bela boja za crvena kesi doplatis 150 eura a za metalik 300 eura..vnatre sve bese na mehanika elektrika samo imase sjalici na saltablata sto idat so kolata zada ti sveti vnatree...dodeka vo stranstvo kupena kola uste vo osnovna verzija doagja so klima 2 airbega,servo i drugi sitnurii...
dodeka polovna kola od stranstvo nikako bidejki nikoj prekupec ne e budala dati donese zdrava kola sto vo germanija e primer 2000 eura a ovde se prodava za 2300 eura...keti domkne od tamo neso za 1200 eura ke go ispolira,hemisko malce sminka i ajdee kete ubedue deka e od stara baba,penzioner koj pocinal i kolata nebila vozena 3 godini,invalid..edino sam dasi kupis daja biras od tamo e togas e vo red ..
dodeka ovdesnive koli sto se sve zavisi od gaszdata kako ja odrzaval..eve zimam primer od mene jasum epten picajzla za nekoj raboti nedavam da mrdne nisto ama ima pa nekoj isto davam primer moj komsuija ima ford focus 2006 god ama dago vidis kako kocina e uzas vozilo perenje od dozd na dozd ima aluminski bandaz pocrnel napred od kocenje vnatre slama mu kape od nekade ulje neznam so da kazam...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #14 на: 05 Октомври 2012, 22:06:47 pm »
Ako kupuvam na staro najverojatni ke bide uvezena.
Od pricini sto sakam kola so sto e mozno povisoko nivo na oprema vo stilot na navigacii, bandazI, sedista, kozi, sportsko podvozje, meracki motor i ostalo.
Od kaj nas takvi koli ne se naogjaat, zatoa i izborot e sveden na uvoz.