Автор Тема: Вработување  (Прочитано 785284 пати)

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 544
Одг: Вработување
« Одговори #3030 на: 08 Февруари 2017, 07:40:11 am »
Во најдобар интерес на работодавецот е да ги плаќа што помалку работниците, идеално би било ич. До владата е да гарантира минимална плата со закони кои ќе ги спроведува, висината на платата над тој минималец е одредена од тоа колку работници се слободни за најмување, се додека пазарот на работници е огромен платите ќе бидат мали, кога ќе се намали т.е. кога сите ќе имаат некаква работа платите ќе мора да одат нагоре.

Не е баш од интерес на работодавачот, барем не за мене,  да ги плаќа работниците најмалку што може. Слабоплатен работник значи незадоволен работник, за да тој работник го натераш да работи треба контрола, тоа значи плус вработен кој ќе ги тера да работат ќе врши притисок и така натаму. Јас имам работници што претходно работеле во Џонсон контролс и оставиле баш од такви причини, некој што цело време им цркал над глава, кај мене работат супер. Кај мене не е забрането да се јават на телефон и не мора да прашуваат дали може да одат во тоалет. Пауза сами си одредуваат, јас сум скоро цело слободно време со нив во погон. Уште сме млада фирма и не сме застанале на здрава нога за да може да ги корегираме платите.... и да, мојата плата моментално е минималец....и најмала во фирмата. Баш пред нова година ми се смееше еден инспектор за тоа... управителот до помала плата од чистачката. :)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
« Одговори #3031 на: 08 Февруари 2017, 07:42:28 am »

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #3032 на: 08 Февруари 2017, 08:25:54 am »
Додека на странските инвестиции им се нудат поволности меѓу кои ослободување од придонеси, не плаќаат приклучок на струја и вода и канализација, инекција од државата на годишно ниво со кое си ја исплаќаат платата на вработените а другото им е чист ќар, намалено ддв и којзнае што ли уште не, така и јас ќе давам плата 15000 кога нема да плаќам придонеси и други давачки, кои ги немаат странските компании.

малце корегирано и сосема си во право, наместо да се поттикне домашно производство, им даваш сила на странци да користат од државата и да заработуваат за нив и нивната земја...

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5233
  • The Spartan General
« Одговори #3033 на: 08 Февруари 2017, 08:43:39 am »
Ако им даваш на домашни да се развиваат, тоа по автоматизам значи политичка моќ на локален човек.
Политичка моќ е заебана работа, особено ако тргне бизнисот.  :-\ :-\
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен NUME

• Сениор
« Одговори #3034 на: 08 Февруари 2017, 08:50:10 am »
Ако им даваш на домашни да се развиваат, тоа по автоматизам значи политичка моќ на локален човек.
Политичка моќ е заебана работа, особено ако тргне бизнисот.  :-\ :-\
ako si funkcionira zakon sekade i decata, novite generacii se vospitaat barem delumno kako nas ebanite generacii od 70-80 godini da imaat moral etika i covecnost vgradeno nema da ima problem... sto ke rece kolegata, dzabe imas ti pari za gezminja, koga ides sam, jas nemam za da ti pravam drustvo...

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #3035 на: 08 Февруари 2017, 08:51:36 am »
Додека на странските инвестиции им се нудат поволности меѓу кои ослободување од придонеси, не плаќаат приклучок на струја и вода и канализација, инекција од државата на годишно ниво со кое си ја исплаќаат платата на вработените а другото им е чист ќар, намалено ддв и којзнае што ли уште не, така и јас ќе давам плата 15000 кога нема да плаќам придонеси и други давачки, кои ги немаат странските компании.
малце корегирано и сосема си во право, наместо да се поттикне домашно производство, им даваш сила на странци да користат од државата и да заработуваат за нив и нивната земја...

очигледно бидејки незнаете и 2цата глупости пишувате:
- ДДВ на сите фирми се враќа, нема намалено ненамалено, ДДВ во државата го плаќа поединецот односно ние
- Кои придонеси ослободени, освен Персонален Данок се се плаќа
- кој ви кажа дека не плаќаат приклучоци за вода и струја? и Улично осветлување во зоната се плаќа
- царина се плаќа се што подлежи на царина
- и уште ред други работи што мислите дека не ги плаќаат ги плаќаат и тоа баш како и сите другу

и да почнаа и македонски фирми да влегуваат како ТЕТЕ пласт и Хај Тек

е сега, бидејки сите викате нека ни ги дадат парите на нас на македонски фирми, ако познавате некој што работи во овие 2 погоре какви се условите за работа и какви "Газди" имаат па ке правиме муабет.

Вака се расфрлате со рекла казала муабет кој што слушнал

Отсутен NUME

• Сениор
« Одговори #3036 на: 08 Февруари 2017, 09:03:42 am »
marce cvarce :)

ddv koj pobaral go jadel so kazni i inspekcii... ne sakam da te navredam nikako ... prasaj koj dobil ddv, rabotam vo provladina firma...NEMA vrakanje ddv i ne se ni bara, prasaj kolku dolzi drzavata po neisplaten ddv... prasaj pa pisi, no toa sto go pisuvas e by the book i treba da e taka , ete po nekoe cudo kaj nas NE E ...kojznae zasto....  ;)

vo idustriskite zoni, treba da pocnes samo da rabotis, doneseno ti e se, probaj napravi si kuka da vidis sto e stap jadenje, em sam si priklucuvas se, em potpisuvas dogovor deka opstinata ti obezbedila cistenje na teren, pat, vodovod te priklucil na mreza  a sam si plakasse i bager i pat da mozes da pocnes da gradis i rascistuvanje teren i gi kupuvas delovite za voda i struja, i posle toa do sahtata sto si ja kopal e na vodovod i vodomerot isto taka i cevkite, barem da si platam pa se da zavrsat oni rabota, istoto so struja, se plakas, kopanje, kabli, priklucok, i molis da im plakas, i cekas i cekas da dojdat, i nivno e se do strujomerot,

hajtek kooporejsn, savo ti e najgolem hostapler, uste koga zavrsiv sredno kako elektro tehnicar za avtomatika i smetacka tehnika bev na intervju za rabota kaj nego, 3 meseci po 4 000 denari za hrana nudese so negov prevoz, ako se pokazes ostanuvas da rabotis ako ne cao, toa bi bilo se ok, koga na sekoi 3 meseci ne bi imalo nov oglas i novi luge :) evtina rabotna sila njali,

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9182
  • Пичлеме
« Одговори #3037 на: 08 Февруари 2017, 10:23:13 am »

Поволностите кои се нудат во Македонија за привлекување на странски инвеститори се едни од најповолните во Европа и во регионот и вклучуваат :
•   10 години даночни ослободувања – Инвеститорите во ТИРЗ се ослободени за период од 10 години од плаќање на данок на добивка и 100% се ослободени од персонален данок на доход за период од 10 години, така што ефективната стапка на персоналниот данок на доход изнесува 0%.
•   Земјиштето во ТИРЗ во Република Македонија се дава под долгорочен закуп за период до 99 години.    
•   Инвеститорите се ослободени од плаќање на надомест за уредување на градежното земјиште кон единиците на локалната самоуправа, како и од надоместоци за добивање на градежни дозволи.    
•   Бесплатен приклучок за гасовод, водоводна и канализациона мрежа.    
•   Владата на Република Македонија учествува во трошоците за градба на корисниците во ТИРЗ во висина до 500.000 евра, во зависност од бројот на нови вработувања и висината на инвестицијата на корисникот.    
•   Царински зелен канал за стоките.

Секако државата од пред нешто повеќе од година почна да плаќа придонеси за:
Работодавачите кои ќе вработат млади лица до 35 години ќе бидат ослободени од плаќање на персонален данок и придонеси во рок од три години. За работодавачите,пак кои ќе вработат лица на возраст од 35 до 50 години, а кои биле 10 години без работа, ќе бидат ослободени од персонален данок и придонеси пет години со обврска уште една година да го задржат работникот. Оние, пак, кои ќе вработат лица над 50 години ќе бидат ослободени од персонален данок и социјални придонеси пет години без обврска после тоа да ги задржат вработените. Оваа мерка ќе се однесува и за оние кои ќе вработат лица над 58 години. Тие фирми ќе бидат ослободени од персонален данок и придонеси, односно до пензионирањето на тој работник. Оние работодавачи, пак, кои ќе вработат лица од ранливите категории како што се самохраните родители, лицата од еднородителските семејства, оние со три или повеќе деца, ќе бидат ослободени од плаќање на персонален данок и придонеси во рок од пет години без обврска да ги задржат вработените.

Последната група која ќе биде опфатена со овие мерки се ранливата категорија на граѓани – самохрани родители и еднородителски семејства, семејства со три или повеќе деца, приматели на социјална помош, професионални војници кои веќе не работат, деца без родители и родителска грижа, лица со инвалидитет и родители на деца со посебни потреби. За оваа категорија на граѓани се предвидува ослободување од плаќање придонеси во период од 5 години, без никаква обврска за работодавачот потоа.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #3038 на: 08 Февруари 2017, 10:27:04 am »
секој има различни услови согласно бројката луге кои треба да ги вработат,

и пак не точно ова што си го напишал,

зелен канал на царина?? допирна точка нема со реалноста

ама тоа е верувај во што сакаш

Отсутен NUME

• Сениор
« Одговори #3039 на: 08 Февруари 2017, 10:27:45 am »
e jebi ga jas sum 37 godini i nemam tolkav prekin na staz, zatoa nema rabota za mene...neka crknam  ;D ;D ;D ebate selektivnite politiki, zatoa sme najutepana generacija ...

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #3040 на: 08 Февруари 2017, 10:28:41 am »
Nume пиши ми пп, или прати ми CV горе долу ако имам некое инфо ке ти пуштам за било каква варијанта

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
« Одговори #3041 на: 08 Февруари 2017, 10:49:14 am »
Во најдобар интерес на работодавецот е да ги плаќа што помалку работниците, идеално би било ич. До владата е да гарантира минимална плата со закони кои ќе ги спроведува, висината на платата над тој минималец е одредена од тоа колку работници се слободни за најмување, се додека пазарот на работници е огромен платите ќе бидат мали, кога ќе се намали т.е. кога сите ќе имаат некаква работа платите ќе мора да одат нагоре.

Не е баш од интерес на работодавачот, барем не за мене,  да ги плаќа работниците најмалку што може. Слабоплатен работник значи незадоволен работник, за да тој работник го натераш да работи треба контрола, тоа значи плус вработен кој ќе ги тера да работат ќе врши притисок и така натаму. Јас имам работници што претходно работеле во Џонсон контролс и оставиле баш од такви причини, некој што цело време им цркал над глава, кај мене работат супер. Кај мене не е забрането да се јават на телефон и не мора да прашуваат дали може да одат во тоалет. Пауза сами си одредуваат, јас сум скоро цело слободно време со нив во погон. Уште сме млада фирма и не сме застанале на здрава нога за да може да ги корегираме платите.... и да, мојата плата моментално е минималец....и најмала во фирмата. Баш пред нова година ми се смееше еден инспектор за тоа... управителот до помала плата од чистачката. :)
Не дека не се согласувам со тебе, ама кога имаш куп луѓе слободни за најмување ич не им е гајле кој си оди и колку среќен е. Е сега овој пристап не е баш најпрактичен за стартапи со 5-10 вработени, но за големи фабрики со +500 вработени е главниот пристап за работа, плаќај ги што можеш помалце и терај ги што повеќе работат, ако си оди некој вработи друг. Tи посакувам многу успех во фирмата и да почнеш да вртиш сериозни пари па врати се кажи ни како си ги модифицирал платите ;)
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 544
« Одговори #3042 на: 08 Февруари 2017, 11:09:48 am »
marce cvarce :)

ddv koj pobaral go jadel so kazni i inspekcii... ne sakam da te navredam nikako ... prasaj koj dobil ddv, rabotam vo provladina firma...NEMA vrakanje ddv i ne se ni bara, prasaj kolku dolzi drzavata po neisplaten ddv... prasaj pa pisi, no toa sto go pisuvas e by the book i treba da e taka , ete po nekoe cudo kaj nas NE E ...kojznae zasto....  ;)

vo idustriskite zoni, treba da pocnes samo da rabotis, doneseno ti e se, probaj napravi si kuka da vidis sto e stap jadenje, em sam si priklucuvas se, em potpisuvas dogovor deka opstinata ti obezbedila cistenje na teren, pat, vodovod te priklucil na mreza  a sam si plakasse i bager i pat da mozes da pocnes da gradis i rascistuvanje teren i gi kupuvas delovite za voda i struja, i posle toa do sahtata sto si ja kopal e na vodovod i vodomerot isto taka i cevkite, barem da si platam pa se da zavrsat oni rabota, istoto so struja, se plakas, kopanje, kabli, priklucok, i molis da im plakas, i cekas i cekas da dojdat, i nivno e se do strujomerot,

hajtek kooporejsn, savo ti e najgolem hostapler, uste koga zavrsiv sredno kako elektro tehnicar za avtomatika i smetacka tehnika bev na intervju za rabota kaj nego, 3 meseci po 4 000 denari za hrana nudese so negov prevoz, ako se pokazes ostanuvas da rabotis ako ne cao, toa bi bilo se ok, koga na sekoi 3 meseci ne bi imalo nov oglas i novi luge :) evtina rabotna sila njali,

ДДВ јас барам и ми враќаат редовно, може да закаснат малце ама до сега не се случило да не ми платат. Контрола имав еднаш до сега,  се беше во ред и од тогаш не ми доаѓале во контрола... обично не бараат поврат оние кои се плашат од казни или имаат неправилности...

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22281
« Одговори #3043 на: 08 Февруари 2017, 12:31:53 pm »
Се чудам кои квалификации треба да ги имаш за да станеш...кхм...."политички аналитичар".
Гледам доста се накотија по медиумиве и прават се само не политички анализи.

Од културно- префиргани ликови како Пандов до кафанско-шоферски карактери како оној што се кара на Нова ТВ ко на маса во Деспина да е.
« Последно менување: 08 Февруари 2017, 12:37:42 pm Stratro »

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #3044 на: 08 Февруари 2017, 12:40:20 pm »
Дпмне кариера им на прави на таквите и како оној чилиманов (СОС - Стоп операција Сорос), јадат наши пари пошто нашите се убави за крадење ама тие од сорос биле за поткопување на идентитетот.

Алиса во земјата на чудата сме ние.

Едвај чекам да заврши ерата на дпмне криминалот.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.