Автор Тема: Вработување  (Прочитано 578839 пати)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13933
Одг: Вработување
« Одговори #1650 на: 15 Јули 2014, 14:59:07 pm »
Само да се разбереме.

Да, во Македонија е пострашна работата од Австралија. Далеку пострашна.

Темата се начна дека во Норвешка покрај високите даноци се правеле брдо пари.

Дадов пример за Австралија каде има 50% помалку даноци.

Ја завлечивме темата.

Заклучок: Да, во Австралија се живее подобро од Македонија, дури и да работиш амалска работа. Не, во Австралија нема да најдеш (барем не лесно) работа долго време на струка, а до тогаш веќе нема ни да те гледаат како соодветен за одредена позиција бидејќи си изгубил континуитет. Ова важи особено за стручните струки. Ако земеш сертификат, диплома и сл. да. Ама со 12 саати работа секој ден не знам колку ќе ти биде дојдено до тоа. Од оваа перспектива Австралија, да нуди подобри услови за живеење наредните 20 години, но ако реално ја знаете ситуацијата во Австралија, особено што се случи 2013 година поинаку ќе размислувате. Не дека ќе пропадне цела држава ама уште потешко ќе биде за печалба. За живот мислам дека ќе има уште доволно ресурси кои ќе ја ранат државата.
Ако сте ИТ, солуцијата е онаа што ја направив јас - outsourcing. Работиш за нивни фирма од Македонија.
Тхе енд.

Карпатиан,пробемот е во тие што мислат дека за 3 месеца ќе направат брдо пари.За 3 месеци,ако искочи од минус е добро.А дека се прават брдо пари,се прават,нормално АКО ти се работи.А ако не ти се работи,ќе кукаш како било тешко и таму.

Точно! Само што тоа “брдо“ пари е релативна работа :) За кај нас да, тоа се брдо, за таму...не баш.

Како и да е, секој со ксметот и планот. Тоа е тоа.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29671
    • CARclub.mk
« Одговори #1651 на: 15 Јули 2014, 15:06:00 pm »
Не добив одговор на моето прашање. Сериозен бев.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14292
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #1652 на: 15 Јули 2014, 15:06:07 pm »
Прво треба да дефинираме колку е тоа ‘брдо пари‘?За некој е 50.000долари за некој 500 000 000 долари.
Јас гледам вака на ситуацијата:
wannabe Македонија:
-Работам приватно со 2 камиони,не ми плаќаат по 2 години,а и парите за кои работам се ни ваму ни таму,ни сам незнам како излегуваме на крај...
-На одмор немам ојдено едно 10г миниум,шопинг имам заборавено  и многу други битни работи.
Австралија:
-Да ја работам истата работа месечно би земал најмалку 5000 долари плата МЕСЕЧНО,изработени платени.(плус невестата да работи колку за трошоците 1500 - 2000 долари макс. да зема н акоњ си)
-Или ке плаќаш куќа или ке живееш под кирија,ама битно облечен,најаден,напиен,прошетан(како човек не зборувам како милионер)...
-Сето ова нема да го направиш во 3-4-5 години,ама во 10-15...(зборувам да купиш куќа/стан)
А тука шо ке направиш(односно шо ке направам) за 10г?
Ќе ги ‘докрпам‘ камионите и на крај ке бидат неупотребливи,а за други ке немаш да купиш.И?
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #1653 на: 15 Јули 2014, 15:07:50 pm »
Се разви малку логика во темава, добро е.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #1654 на: 15 Јули 2014, 15:08:25 pm »
Сериозно споредувате стандрад во Македонија со било која друга земја надвор од балканов?

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #1655 на: 15 Јули 2014, 15:09:42 pm »
Прво треба да дефинираме колку е тоа ‘брдо пари‘?За некој е 50.000долари за некој 500 000 000 долари.
Јас гледам вака на ситуацијата:
wannabe Македонија:
-Работам приватно со 2 камиони,не ми плаќаат по 2 години,а и парите за кои работам се ни ваму ни таму,ни сам незнам како излегуваме на крај...
-На одмор немам ојдено едно 10г миниум,шопинг имам заборавено  и многу други битни работи.
Австралија:
-Да ја работам истата работа месечно би земал најмалку 5000 долари плата МЕСЕЧНО,изработени платени.(плус невестата да работи колку за трошоците 1500 - 2000 долари макс. да зема н акоњ си)
-Или ке плаќаш куќа или ке живееш под кирија,ама битно облечен,најаден,напиен,прошетан(како човек не зборувам како милионер)...
-Сето ова нема да го направиш во 3-4-5 години,ама во 10-15...(зборувам да купиш куќа/стан)
А тука шо ке направиш(односно шо ке направам) за 10г?
Ќе ги ‘докрпам‘ камионите и на крај ке бидат неупотребливи,а за други ке немаш да купиш.И?
Потпис!

Тоа што го кажувам јас. Се живее Австралија, не дека не.

Проблемот е што немаме средна класа. Средната класа Е ТОКМУ уништена заради вакви работи (и нели политиката).

Австралија не е веќе за печалба, туку за живот. Искрено само за неа можам да зборувам. Како е во другите земји, не знам.

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #1656 на: 15 Јули 2014, 15:13:49 pm »
Викаш добра куќа таму се зима за 500к долари ? -Па тоа не е ништо,пошто толку идат куќита во населбава во која јас живеам.
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #1657 на: 15 Јули 2014, 15:17:53 pm »
Викаш добра куќа таму се зима за 500к долари ? -Па тоа не е ништо,пошто толку идат куќита во населбава во која јас живеам.

Да, просечна цена (статистички е таа). Иначе за убава куќа милионче не ти бега :)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20115
« Одговори #1658 на: 15 Јули 2014, 15:18:37 pm »
Поарно милионче во Австралија него милионче во Бардовци.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #1659 на: 15 Јули 2014, 15:25:40 pm »
Поарно милионче во Австралија него милионче во Бардовци.

Amen, mate! :D

http://www.realestate.com.au/property-house-vic-surrey+hills-117449451#

Еве еден пример ...не многу блиску до градот...1 милион :)

За во град...ќе купиш куќа со големина на кутија за чевли за 2 милиони

http://www.realestate.com.au/property-house-vic-albert+park-117442915

Ова оди од 1-2 милиона...

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20115
« Одговори #1660 на: 15 Јули 2014, 15:28:22 pm »
Кога ќе видиш 690 000 евра и не се така многу за првата куќа. :)

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #1661 на: 15 Јули 2014, 15:30:05 pm »
Значи слични се цените за куќи како кај нас. Убаво е да се знае.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #1662 на: 15 Јули 2014, 16:06:08 pm »
Значи слични се цените за куќи како кај нас. Убаво е да се знае.

Според мене, особено ова за Скопје важи, имаме најскап недвижен имот во овој дел од Европа.

Вчера гледав станови во Солун, цените се од 500 до 800 евра квадрат. Во строг центар се 1000 евра квадрат.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #1663 на: 15 Јули 2014, 22:44:19 pm »
Во Солун се толку цените бидејќи во Грција важи за секоја куќа што ја имаш да се плаќа голема сума на данок, па некои намерно по поефтини цени ги продааваат станевите и куќите да не го плаќаат данокот....Ако сум грешка нека ме корегира некој .....

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29671
    • CARclub.mk
« Одговори #1664 на: 15 Јули 2014, 22:47:05 pm »
Во Грција плаќаат 0.8% годишно данок на секоја недвижнина. Проблемот е што сумата по која се оданочуваат недвижностите не се одредува според реалната, пазарна вредност, туку според некоја вредност што ја одредува државата, што е 2-3 пати повисока од пазарната.