Автор Тема: Вработување  (Прочитано 777296 пати)

Присутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9179
  • Пичлеме
Одг: Вработување
« Одговори #1410 на: 26 Мај 2014, 22:05:30 pm »
Индид.

Отсутен Suzuka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 88
« Одговори #1411 на: 26 Мај 2014, 22:21:42 pm »
Лепачи на плакати и нивните привилегии:

Годишен одмор (регулиран)
Давање на крв (два/три дена слободни)
Исплата (Редовна)
Ставка на Осигурување (хмм-пензија-повреда-удел на плата)
Бонус (редовен)
Неплатен одмор (ОК)
Боледување (да)
Породилно (да)

А другата споредба би изгледало вака:

Годишен одмор (зависи колку ке има работа, ке видиме)
Давање на крв (да али само при повреда на работно место)
Исплата (До петок нај касно, книговодителката нешто не беше тука)
Ставка на Осигурување (првите две години на пола работно време потоа во зависност од закривувањето на кичмата одиме на 6 месеци цели)
Бонус (Аванас за погреб)
Неплатен одмор (Ако не се појавиш за 2 дена, поздарви се)
Боледување (Докторите можат да кажат се)
Породилно (Тешко на таа мајка ако разбери газдата дека е трудна)

• Легенда
  • Пичлеме
« Одговори #1412 на: 26 Мај 2014, 22:35:33 pm »
И секако ова е во ред, алал да им е на тие што лепеле плакати, у курац нека фатат тие што не лепеле...

Отсутен Anton

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 825
« Одговори #1413 на: 26 Мај 2014, 23:58:13 pm »
Се додека има луѓе што го мислат ова и се задоволни со мизерни примања, ќе има и работодавци кои ќе ги даваат тие мизерни примања. Никој не е будала да ти дава 40 000 ако ти си задоволен со 8000.

се додека има луѓе што мислат дека секоја фирма заработува толку многу да може да си дозволи плати од 40 000 а им дава на вработените по 8 000 ....

дај боже сите да може да отвориме бизниси, да станеме газди, па да може малце пореално да гледаме на работите
Jay Leno: Racecar driving is like sex. All men think they are good at it but...

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #1414 на: 27 Мај 2014, 00:05:28 am »
Koga rabotev vo Pristina na gradiliste Kosovarite rabotnici nejkea ni da cujat da rabotat za 250 evra; Sto be vika sto zboris u selo ke idam patlidzani ke sadam za 250 neti rabotam... I ne rabotea !!! Mislite imaa pari da odbijat rabota za 250?? Nemaa, goli bosi setaat ama za 250 ne rabotat...
Rezultat; Tie sto bea primeni rabotea za 300  8)
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

• Легенда
  • Пичлеме
« Одговори #1415 на: 27 Мај 2014, 00:10:11 am »
Се додека има луѓе што го мислат ова и се задоволни со мизерни примања, ќе има и работодавци кои ќе ги даваат тие мизерни примања. Никој не е будала да ти дава 40 000 ако ти си задоволен со 8000.

се додека има луѓе што мислат дека секоја фирма заработува толку многу да може да си дозволи плати од 40 000 а им дава на вработените по 8 000 ....

дај боже сите да може да отвориме бизниси, да станеме газди, па да може малце пореално да гледаме на работите
Колку што се сеќавам не зборавме за секоја фирма, зборавме за гигант од германско потекло кој има колонии во повеќе мизерни држави како нашата...
И уште едно купче такви слични фирми (инвестиции, така ги кажуваат на ТВ) кои со туѓа пот си го мијаат лицето.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
« Одговори #1416 на: 27 Мај 2014, 02:42:46 am »
Наравоучение...приватен бизнис...и ајт...

Мене преку глава ми е веќе дојдено. Од септември до сега, вклучително Австралија и кај нас, за СЕДУМ работни позиции ми рекоа „готово ќе почниш“ за на крај да се изјалови работата....ФАКИНГ СЕДУМ!

Се нешто ...се предомислуваат...се туфкаат се прават...премолчуваат...понекогаш се чудам како воопшто останатите доаѓаат до било каква работна позиција. Што не правам јас, а другите го прават? Не зборам за државно. Таму се знае...партиска и крај.

Зборам за приватен сектор.

Значи 2008 година...Дипломирав во октомври месец. Јануари 2009 година имав работа. Бев на 3 интервјуа, на 4-тото ме примија.

Сеа, со години работно искуство, ако ми верувате...преку 500 апликации имам пратено, едно 15-тина интервјуа и на СЕДУМ места ми имале речено као „ќе се договориме за плата и да почнеш“ на крајот да добијам „Абе знаеш...ништо!“

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7788
« Одговори #1417 на: 27 Мај 2014, 03:08:29 am »
Наравоучение...приватен бизнис...и ајт...

Мене преку глава ми е веќе дојдено. Од септември до сега, вклучително Австралија и кај нас, за СЕДУМ работни позиции ми рекоа „готово ќе почниш“ за на крај да се изјалови работата....ФАКИНГ СЕДУМ!

Се нешто ...се предомислуваат...се туфкаат се прават...премолчуваат...понекогаш се чудам како воопшто останатите доаѓаат до било каква работна позиција. Што не правам јас, а другите го прават? Не зборам за државно. Таму се знае...партиска и крај.

Зборам за приватен сектор.

Значи 2008 година...Дипломирав во октомври месец. Јануари 2009 година имав работа. Бев на 3 интервјуа, на 4-тото ме примија.

Сеа, со години работно искуство, ако ми верувате...преку 500 апликации имам пратено, едно 15-тина интервјуа и на СЕДУМ места ми имале речено као „ќе се договориме за плата и да почнеш“ на крајот да добијам „Абе знаеш...ништо!“

Дај слика да те видиме. :)

Пробај да го рашириш кругот на познаства, најмногу што можеш, веруј, така најлесно се доаѓа до информација каде се бара слободно работно место.
Прост пример ке ти кажам за еден другар, кој со факултет работеше едно време како келнер само за да го прошири кругот на познаства. Го научиле дел од гостите дека е пристоен, добро воспитан, со манири, знае со луѓе, добиваше доста информации за работни места и конкурираше на секој ебан оглас што можеше.

Дојде време да иде на интервју за работа во доста јака кумановска фирма. Влегол на интервјуто, и дечкото што го примил бил некој од гостите чести во кафиќот каде што работеше.

Откако газдата увидел дека овој има соодветно образование за позицијата, го прими на работа по 15 минути разговор.
Му кажал дека знае каков е како личност, како работник, и ете го, скоро 6 месеци како работи.
Редовна плата, одлични услови за работа.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7788
« Одговори #1418 на: 27 Мај 2014, 06:06:16 am »

Колку што се сеќавам не зборавме за секоја фирма, зборавме за гигант од германско потекло кој има колонии во повеќе мизерни држави како нашата...
И уште едно купче такви слични фирми (инвестиции, така ги кажуваат на ТВ) кои со туѓа пот си го мијаат лицето.

Не е проблемот во фирмите, туку кај нас. Има ПРЕГОЛЕМА понуда на работна сила. Според тоа, не можеш да диктираш услови за плата.
Нема асален синдикат кој би ти заштитил работничко право. Се пресмеав сега на новиот закон за снимање на работно место, каде што не може да има камера да го снима работникот дур работи. Го изгласале веќе, во корист на работникот било и заштита на неговите права.
Ме боли лактот дали некој ке ме снима или не, ако сум наумил да работам исправно.
Нашата Влада им го овозможува тоа, да не' плаќаат минимално. Големите фирми едноставно ја искористуваат можноста што им ја нуди глобализацијата.
Секоја фирма се обидува да произведе нешто, со најниски стапки на трошоци. Платите се едни од најголемите.

И ден денес не ми е јасно, со кој памет изглегоа да се фалат на телевизија, го покажуваа тоа како дел од остварување на сонот на секој Македонец, да има минимална плата од 8 000 денари.
Се коси со секој здрав разум.

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #1419 на: 27 Мај 2014, 12:30:28 pm »
Проблемот малку лежи и во нашето „образование“ - 96.2% од сите матуранти се запишале на факултет! Ејј, тоа е страшна бројка, затоа дипломите на факултет денес се „безвредни“

Едно е тоа, друго:

Ја намалиле стапката на невработеност за 4% - не ја намалија за 4%, туку за 4 процентни поени, колку се шугави со изборните кампањи. Воред е тоа, ама како стигнаа до таа бројка? Сите кои се студенти, се водат како студенти, а не како невработени, одма имаш намалување. Simple нели? Само што проблемот за некое време ќе ескалира. Многу...
I’m so mean, I make medicine sick

• Легенда
  • Пичлеме
« Одговори #1420 на: 27 Мај 2014, 13:14:56 pm »
Тоа со факултетите веќе е претеризам. Како паштети ги рекламираат. Насекаде некои бош студиски програми, дисперзирании студии од универзитетот „Лапнала Донка Штравцигер“ од Крива Паланка, или универзитетот „Блага Кривата„ од Кичево...

И да, истиот муабет сум го правел, со тие процентите околку вработеноста, то ест невработеноста.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #1421 на: 27 Мај 2014, 13:22:46 pm »
Проблемот малку лежи и во нашето „образование“ - 96.2% од сите матуранти се запишале на факултет! Ејј, тоа е страшна бројка, затоа дипломите на факултет денес се „безвредни“

Отсутен Darkovski

• Редовен
  • Пораки: 1285
« Одговори #1422 на: 27 Мај 2014, 14:55:54 pm »
и ко ќе видиш од тие 96 околу 60 се само на економски и уште 20 на правен ќе видиш младинава колку е креативна

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
« Одговори #1423 на: 27 Мај 2014, 17:08:26 pm »
и ко ќе видиш од тие 96 околу 60 се само на економски и уште 20 на правен ќе видиш младинава колку е креативна

Така беше до 2009...сеа сите програмери станаа...

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15122
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #1424 на: 27 Мај 2014, 17:18:46 pm »
Цитат
И ден денес не ми е јасно, со кој памет изглегоа да се фалат на телевизија, го покажуваа тоа како дел од остварување на сонот на секој Македонец, да има минимална плата од 8 000 денари.
Се коси со секој здрав разум.
Тоа им носи победа на избори.Некои се ‘палат‘ на тие 8000д. и гласаат.А ако си дојден до таа состојба и тие 8000 ке ти се доволно.Пошо ако не работиш не земаш ништо,а вака 8000.Ама ако не ти чади под газот,да треба да плаќаш струја,да храниш семејство и сл. ке бараш маани,ако не ке бараш работа,па и за 8000.

Да не се разбериме погрешно,со 8000 скоро и да неможиш ништо да направиш,ама пак се повеќе од 0.Е сеа двајца по 8000 ке се прехранат и само тоа ништо друго.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D