Автор Тема: Вработување  (Прочитано 782158 пати)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7241
Одг: Вработување
« Одговори #465 на: 03 Септември 2013, 15:48:08 pm »
 Gledam poplaki od mnogumina vo vrska so visinata na platata i protiv rabotodavacite.Prasanjata koi gi postavuvam se od druga gledna tocka i gi imam kako problem podolgo vreme pa da slusnam vase mislenje.

1.  Kolku bi dale plata od pocetok  na neiskusen,laik ?
Nekoe znaenje ne se steknuva vo nikoe skolo tuku na rabotno mesto.Probav so nekoku vraboteni so fiksna  pocetna plata.Probav  i so postepeno pokacuvanje na platata vo smisla da stvoram nekoj pottik i zelba pobrzo da se naucat rabotnite zadaci.Nitu prviot nitu vtoriot nacin ne dadoja nekoi posebi rezultati i se razbira toa zavisi od karakterot i potrebite na rabotnikot.

2. Kolku bi dale plata otkoga ke go naucite pristojno  da gi izvrsuva rabotnite zadaci?
Normalno jas toa go pravam po nekoja moja procenka kolku vo tekot na rabotata pridonesuva rabotnikot.
Sekoj ima dobar i los den pa i toa se zema vo predvid i se naoga nekoja sredina.Gledam platata da e prosecnata od grankata t.e.prosek za toa rabotno mesto konkretno vo Bitola.

3. Kako da se postavite  i zastitite ako posle odredeno  vreme na obuka vi zamine rabotnikot?
Ova e od posebna vaznost. Zboruvam za vreme od 6-12 meseci. Tuka direktno gubam vreme, sretstva,pridonesi za izminatiot period itn.Da ne zboruvam za predadenoto znaenje,nekoi delovni tajni itn.
Posebna stavka ti e koga ke ti zamini vraboten koj rabotel podolgo vreme t.e. od 2 , 3 do 5 , 6 godini.

4. Kako ke se postavite koga rabotnikot ja "izgustiral" iziveal  (mu zdosadila)  rabotata.
Vo toj moment sekoja plata mu e mala a normalno so namalenata zelba za rabota i negoviot pridones e se pomal i ednostavno ne ti dava srceto da mu ja pokacis platata.
Probuvam da go resam toa  so povremeni nagradi no isto ti se faka po dva tri dena se zaborava.  

Тоа е карактер на човек. Некој може да има карактер ама да нема ум, некој обратно, некој ни двете а некој и двете. Последнава варијанта е најтешка, пошто сите сакаме такви луѓе и како блиски и како вработени. Минимално можам да те разберам за проблемите од акспект на тоа што сум доживеал некој да го обучувам на работа 3 месеци, за после тоа да реши менаџментот дека не се продолжува неговиот договор. Искрено, сега и да ми донесат некој на неодредено време немам нерви да го обучувам. А не па да е терсене човек.

Мал совет, сигурно го знаеш, можеби си го заборавил. Дај му моќ на човек и ќе видиш каков е.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #466 на: 03 Септември 2013, 15:48:08 pm »
Зависи на кое поле делуваш.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 831
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #467 на: 03 Септември 2013, 15:53:13 pm »
1. Зависи од што ќе се бара од него. За средно 12.000, факултет 15.000, постдипломски 18.000, докторат 21.000. Зависно од одговорности, работно време, со договор на 6 месеци кој ќе се продолжува секои 6 месеци. (Или 1 година ако сакаш)
ОК
2. Вработениот за 6 месеци треба да се запознае со дејноста, тогаш неговите примања треба да пораснат за 6000 денари. И истото секои 6 месеци со 2000-6000 денари без тој да побара. Никако да остане истата плата повеќе од 6 месеци. Макар 2000.
ОК ама ако затераме така ке треба да му ја дадеме фирмата за него.
3. Пенали од 20.000 денари при раскинување на работниот однос. Се потпишува спогодба за доверливост на информации, во вредност од 600.000 денари. (или немора сума, ќе одреди судот при конфликт)
Никој нема да докажи дали тој издал информација.Имав случај кога еден ја предаде после 4,5 години но за срека не влијаеше многу на работата
4. Тогаш работникот треба да добива бонус, за остварен таргет. Ако не го исполни ништо, ако го исполни ќе добие бонус. Да се мотивира битно. Ако не бонус, тогаш слободен ден, флексибилно работно време, ден работа од дома... зависи од работното место.
Се прифака.Тоа и го правам .

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #468 на: 03 Септември 2013, 15:59:52 pm »
Ако фирмата ви вреди 4000 денари годишно дајте му ја. Или сакате да работи за исто цело време, не сфаќам - реков макар 2000 и тоа е многу или?

Одговорот од точка два ти го дава и проблемот во точка 4.

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #469 на: 03 Септември 2013, 16:05:16 pm »
Ако фирмата ви вреди 4000 денари годишно дајте му ја. Или сакате да работи за исто цело време, не сфаќам - реков макар 2000 и тоа е многу или?

Добро ако земем дека просек ке има покачуванје од 4000 кај ке стигниме за 10,20 години.И јас би сакал ама практично е невозможно да има толкаво големо покачуванје поради точка 4

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #470 на: 03 Септември 2013, 16:12:15 pm »

Добро ако земем дека просек ке има покачуванје од 4000 кај ке стигниме за 10,20 години.И јас би сакал ама практично е невозможно да има толкаво големо покачуванје поради точка 4
Кога ќе се стигне до некоја пристојна плата со која човекот е задоволен после рецимо 5 години, веќе би требало да имате развиена комуникација со него (согласно познанството) за да може да дискутирате отворено за патот на фирмата и неговиот пат низ фимата. А со тоа и неговите примања. Не важат овие услови за работници над 5 години, тоа е друг муабет и дастично се разликува од човек до човек.
Јас реков грубо додека не го познаваш човекот и додека не ги знаеш неговите квалитети и можности. Потоа би требало и самиот да си побара нешто ако не е задоволен (да не се срами).

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #471 на: 03 Септември 2013, 16:12:41 pm »
Rabotnoto vreme sto go pisav e samo formalno, za na vrata!

Jas sum covek koj e fleksibilen i gi razbiram i potrebite na maldite za poveke vreme i druzenje  i na postarite za pari, pa soodvetno na toa taka i se odnesuvam.

Koga ima rabota samite ostanuvale i do 8 navecer, bez zbor da recam. Koga nema rabota ili koga ke si ja zavrsat rabotata, si odat porano.

Retko koj sedel do 4 saat na rabota. Si odat vo 2 vo 3 nekogas i porano. Sekogas davam slobodni denovi za bilo kakva potreba, za arno i za loso.

Eve ti ziv primer, na novata vrabotena ne i sleduva godisen odmor po pravilo, a denes zamina 10 dena vo Grcija.

Mene ne mi trebaat vrabotenite za da mi sedat vo kancelarija, tuku da si ja zavrsat rabotata denes sto ja imaat i posle so sakaat neka pravat.

Sakaat se zabevale na net, sakaat FB sakaat doma si odat. Niven problem.

Imam i vraboteni koi rabotat po nalog od doma, a se prijaveni kaj mene vo firma i zimaat plata.

Pauza za rucek imam pola cas dadeno no toleriram i eden cas, ako nekoj saka da si odi doma da si ruca.

nekoj ide na rabota od 8 nekoj od devet. Na koj kako mu odgovara, zavisnost od obvrskite na sabjle, deca i sl.

Rabotat na najsovremena tehnika sto moze vo momnetov da se kupi, vo nova kancelarija so super oprema.

Imaat aparat so kapsuli na rabota za kafe i najzdravata  voda "Lauretana" koja moze da se kupi vo Evropa, se razbira na smetka na firma.

Kupuvam ovosje redovno za sitem a ne samo za mene.

Davam 13 plata i bonusi za dobro srabotena rabota, a plata ne se sekavam koga posleden pat sum isplatil na prvi, sekogas e na 30 ili 31 - vi za tekovniot mesec.

sekoj sto saka da rbaoti mu e ovozmozeno da se pokaze i dokaze, se razbira so poveke odgovornosti doagja ipovisoka plata.

Za MK tesko ke najdete negde vakvi uslovi, ako gresam popravete me ?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #472 на: 03 Септември 2013, 16:18:49 pm »
Фала богу спортекс. Фала богу.

Така треба! Значи работат понекогаш покасно АМА ДОБИВААТ ДА СИ ОДАТ ПОРАНО! Добиваат одмор, добиваат слободен ден!!! ПЕКИ СПОРТЕКС! Тоа е исто МНОГУ значајно!!! Јасно дека ќе останам до 6 ако утре си одам во 2, или добијам слободен ден во месецот барем еднаш.

За ФБ конкретно треба да не се претерува, ама ако се завршени обврските јасно е да се дозволи.

Работа од дома еден ден во месецот? Па и повеќе? Браво! Ретко напредно размислување во затуцанаво ни земја!

Пауза си е пауза, пуш непуш кој како сака - јасно!

За техника не ни правам муабет, просечната старост ан компјутер во фисмите во МК е 7 години, а треба да е 18 месеци, за мобилни исто.

Пеки за вода...

Овошје исто...

13 плата е мислена именка која ја имаат вкупно 8 фирми во МК, бонус БОЖЕ САЧУВАЈ.

Точно. Страшно ретки се тие услови. Да.

П.С. Нема нешто по доблесно да се почасти човек по добро завршена работа. Знам дека тапа е економијава, ама не значи дека треба да умираме во депресија. Кажи му на детето „БРАВО“, „Следниот петок не си на работа, оди прошетај со девојчето“. Или побогу некаков кураж. Ова немора газдата, може било кој. Секоја добро завршена работа треба да се пофали, пред колегите. „Петко продаде 20 кобасици денеска, па ви оставив крем банани во бифе, а тој си доби слободен петок“, секој има пари за пакетче крем банани!
« Последно менување: 03 Септември 2013, 16:33:22 pm Deni »

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #473 на: 03 Септември 2013, 16:30:01 pm »

Jas sum covek koj e fleksibilen i gi razbiram i potrebite na maldite za poveke vreme i druzenje  i na postarite za pari, pa soodvetno na toa taka i se odnesuvam.

Koga ima rabota samite ostanuvale i do 8 navecer, bez zbor da recam. Koga nema rabota ili koga ke si ja zavrsat rabotata, si odat porano.

Retko koj sedel do 4 saat na rabota. Si odat vo 2 vo 3 nekogas i porano. Sekogas davam slobodni denovi za bilo kakva potreba, za arno i za loso.

Eve ti ziv primer, na novata vrabotena ne i sleduva godisen odmor po pravilo, a denes zamina 10 dena vo Grcija.

Mene ne mi trebaat vrabotenite za da mi sedat vo kancelarija, tuku da si ja zavrsat rabotata denes sto ja imaat i posle so sakaat neka pravat.

Imam i vraboteni koi rabotat po nalog od doma, a se prijaveni kaj mene vo firma i zimaat plata.

Pauza za rucek imam pola cas dadeno no toleriram i eden cas, ako nekoj saka da si odi doma da si ruca.

nekoj ide na rabota od 8 nekoj od devet. Na koj kako mu odgovara, zavisnost od obvrskite na sabjle, deca i sl.

Rabotat na najsovremena tehnika sto moze vo momnetov da se kupi, vo nova kancelarija so super oprema.

Imaat aparat so kapsuli na rabota za kafe i najzdravata  voda "Lauretana" koja moze da se kupi vo Evropa, se razbira na smetka na firma.

Davam 13 plata i bonusi za dobro srabotena rabota, a plata ne se sekavam koga posleden pat sum isplatil na prvi, sekogas e na 30 ili 31 - vi za tekovniot mesec.

sekoj sto saka da rbaoti mu e ovozmozeno da se pokaze i dokaze, se razbira so poveke odgovornosti doagja ipovisoka plata.

Фер услови за работа и нормално е дека ке бидат работниците задоволни а со тоа и ке придонесат за  добро на фирмата.Секој се разбира доколку дозволува дејноста би требало да практикува таков нацин на работа.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #474 на: 03 Септември 2013, 16:35:53 pm »
@Sportex, се гледа чоек растен во комунизмот*, со поштени разбирања на работите. За среќа, и јас работам во една таква фирма, со комунистички* разбирања на работите. Овие новиве квазибизнисмени каптиалистички настроени, мордернистички неплаќачи кон доверители и исто така робовладетелски настроени кон вработените, сите тие треба да се затворат во зандани, на доживотна робија.

*Овдека комунизмот е спомнат во тотално марскистички конотации, без инсинуации на поранешни државни уредувања на овие простори.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #475 на: 03 Септември 2013, 16:45:28 pm »
Druze, sum rabotel i po 20 casa na den nekolku godini po red i sabota i nedela i znam sto znaci slobodno vreme, odmor i znam kolku covek moze da bide efikasen vo takvi uslovi, aj da ne recam IC.

Ako pametot ne mu e tuka tuku na drugo mesto, doma ili na riba, na izlet ili na lov ili kaj deckoto, dzabe da sedi i 20 casa na rabota.

Rabotata e odgovorna, ne e teska ama e odgovorna, se raboti so brojki so pari i sekoja greska cini mnogu skapo.

So takov odnos sum uspeal da izgradam obostrana doverba so vrabotenite i nemam namera toj odnos da go smenam se dodeka firmata postoi i raboti.

Zadovolen rabotnik raboti, nezadovolen misli smao kako da eskvira i da ne raboti.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #476 на: 03 Септември 2013, 16:58:22 pm »
Sportex
Браво, алал да ти е.
Ти посакувам уште поголем напредок и повеќе вработени.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #477 на: 03 Септември 2013, 16:59:39 pm »
Druze, sum rabotel i po 20 casa na den nekolku godini po red i sabota i nedela i znam sto znaci slobodno vreme, odmor i znam kolku covek moze da bide efikasen vo takvi uslovi, aj da ne recam IC.

Ako pametot ne mu e tuka tuku na drugo mesto, doma ili na riba, na izlet ili na lov ili kaj deckoto, dzabe da sedi i 20 casa na rabota.

Rabotata e odgovorna, ne e teska ama e odgovorna, se raboti so brojki so pari i sekoja greska cini mnogu skapo.

So takov odnos sum uspeal da izgradam obostrana doverba so vrabotenite i nemam namera toj odnos da go smenam se dodeka firmata postoi i raboti.

Zadovolen rabotnik raboti, nezadovolen misli smao kako da eskvira i da ne raboti.
Крај. Се е кажано.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #478 на: 03 Септември 2013, 17:56:50 pm »

Jas sum covek koj e fleksibilen i gi razbiram i potrebite na maldite za poveke vreme i druzenje  i na postarite za pari, pa soodvetno na toa taka i se odnesuvam.

Imaat aparat so kapsuli na rabota za kafe i najzdravata  voda "Lauretana" koja moze da se kupi vo Evropa, se razbira na smetka na firma.

Се е ова џабе ако платата е ниска, помаранџи и фејсбук...

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #479 на: 03 Септември 2013, 17:59:05 pm »

Туу, спортекс, за вакви услови одма мењам индустрија... и не ми е проблем до велес и назад да се возам секој ден :-)