Автор Тема: Вработување  (Прочитано 781708 пати)

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
Одг: Re: Вработување
« Одговори #450 на: 03 Септември 2013, 12:54:57 pm »
kako gi kazuvate saative mi se place.  Jas od jutra dos utra na rabota.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Одг: Вработување
« Одговори #451 на: 03 Септември 2013, 12:56:22 pm »
Ама затоа си возиш 4X4 ;D

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
« Одговори #452 на: 03 Септември 2013, 12:59:23 pm »
По 6,5 часа плус 30 минути пауза се работи Спортекс? И 4,5 часа со 30 мин пауза во сабота? Хммм... Значи саатот во сабота е ист со саатот во пон-пет?

Уствари тоа зависи од договорот што го направиле при вработувањето, и колкава будала е човекот што се вработил и ги прифатил усолвите да го дудлаат во меките предели меѓу ребрата без да го платат.

Извини Дени ти изгледа работиш во Швајцарска компанија и заработуваш минимум 2500 евра и тоа во период од пон-пет, сабота недела, празници слободен...
Па еве јас сум кандидат за во таква фирма да работам...

Не гледаш луѓе дека немаат леб да јадат а вие преку леб погача...
Да не се разбереме погрешно, но ова Дурекс што го напиша е во право...
Незнам колку се платени луѓето што го работат ова работно време, но работните часови и распределеноста како беше опишана е сосема коректна...

Јас на пример работам по договор 8 работни часа во неделата од пон-пет, немам официјално 30 минути за пауза за ручек, но имам неофицијално многу повеќе од тоа...
Прекувремени саати не се плаќаат а често останувам и до касно навечер додека не се реши некој проблем...
Официјално не работам за викенди и празници, но неофицијално сум дежурен и морам да одоговрам на секој можен повик, нормално за тоа не сум екстра платен...(ако сакам, а ако не, моќам да си барам друга работа)...
+ Морам да одговорам на повикот едноставно затоа што работата ми е во тесна врска со медицината, односно дијагностика, лабаратории и слично, поготово на клиника, односно институт за клиничка биохемија при клинички центар Скопје, Радиологија, ургентен центар, трансфузија итн итн, каде што животот на многу пациенти ке зависи од резултатот на апаратите, + да не набројувам уште еден куп работи. За кој ке се добијат еден куп коментари дека здравството не ни функционира или пак не чинат апаратите или што ти ја знам...
ЈАС одговорно ти тврдам дека сите апарати кои се сервисирааат од мојата фирма, се предаваат во исправна состојба, но резултатите и функционалноста на апаратите зависи од тие што работат на него...

И сеа на крај јас не сум доволно платен за мојата работа...И мислиш дека ке најдам подобро? Детено дома мислиш дека знае дека ке немам пари да му купам млеко, јадење итн итн? Сметките кои ке ми ги плаќа?
Сепак работата е напорна, стресна, не е доволно платена, но е пристојна и може да се преживува...Да да се преживува...
Доколку најдам подобра, да ке ја прифатам, но за тоа време нема да дремам у кафич и да кукам како нема работа и дека нема пари, туку ке работам и ке бидам благодарен и задоволен за она што во моментот го имам како опција...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #453 на: 03 Септември 2013, 13:44:39 pm »
По 6,5 часа плус 30 минути пауза се работи Спортекс? И 4,5 часа со 30 мин пауза во сабота? Хммм... Значи саатот во сабота е ист со саатот во пон-пет?

Уствари тоа зависи од договорот што го направиле при вработувањето, и колкава будала е човекот што се вработил и ги прифатил усолвите да го дудлаат во меките предели меѓу ребрата без да го платат.

Dali ti toa imas uvid vo dogovorite sto gi imaat podpisano vrabotenite kaj mene sto se osuduvas da komentiras?

BTW...Sekoj den dobivam po 3 ili 4 povici od luge sto sakaat da zaposlam nekoj kaj mene ili sto bi sakale da rabotat dokolku se otvori mesto. Mal grad e Veles brzo se sirat muabetite. E sega sam prepdostavi si za ostatokot sto i kako!
Дали реков не? Не сакав да вреѓам, гледам така бев сфатен. Не зборувам конкретно за твојата фирма, туку за сите фирми. Работникот нема никакви права и масовната невработеност, како и недостигот од синдикати со го прават своето. Плата од 500еур, а работа за 2500евра.
Сигурен сум дека работата во твојата фирма е одлична и претпоставувам добро платена.

Да се разбереме нешто:
Не реков дека не треба да се работи во сабота туку треба да се плати.
Не реков дека не треба да се работи во недела туку треба да се плати.
Реков и уште стојам на тоа дека работник не СМЕЕ да работи повеќе од 40 часа во неделата.

Извини Дени ти изгледа работиш во Швајцарска компанија и заработуваш минимум 2500 евра и тоа во период од пон-пет, сабота недела, празници слободен...
Па еве јас сум кандидат за во таква фирма да работам...

Не гледаш луѓе дека немаат леб да јадат а вие преку леб погача...
Да не се разбереме погрешно, но ова Дурекс што го напиша е во право...
Незнам колку се платени луѓето што го работат ова работно време, но работните часови и распределеноста како беше опишана е сосема коректна...

Јас на пример работам по договор 8 работни часа во неделата од пон-пет, немам официјално 30 минути за пауза за ручек, но имам неофицијално многу повеќе од тоа...
Прекувремени саати не се плаќаат а често останувам и до касно навечер додека не се реши некој проблем...
Официјално не работам за викенди и празници, но неофицијално сум дежурен и морам да одоговрам на секој можен повик, нормално за тоа не сум екстра платен...(ако сакам, а ако не, моќам да си барам друга работа)...
+ Морам да одговорам на повикот едноставно затоа што работата ми е во тесна врска со медицината, односно дијагностика, лабаратории и слично, поготово на клиника, односно институт за клиничка биохемија при клинички центар Скопје, Радиологија, ургентен центар, трансфузија итн итн, каде што животот на многу пациенти ке зависи од резултатот на апаратите, + да не набројувам уште еден куп работи. За кој ке се добијат еден куп коментари дека здравството не ни функционира или пак не чинат апаратите или што ти ја знам...
ЈАС одговорно ти тврдам дека сите апарати кои се сервисирааат од мојата фирма, се предаваат во исправна состојба, но резултатите и функционалноста на апаратите зависи од тие што работат на него...

И сеа на крај јас не сум доволно платен за мојата работа...И мислиш дека ке најдам подобро? Детено дома мислиш дека знае дека ке немам пари да му купам млеко, јадење итн итн? Сметките кои ке ми ги плаќа?
Сепак работата е напорна, стресна, не е доволно платена, но е пристојна и може да се преживува...Да да се преживува...
Доколку најдам подобра, да ке ја прифатам, но за тоа време нема да дремам у кафич и да кукам како нема работа и дека нема пари, туку ке работам и ке бидам благодарен и задоволен за она што во моментот го имам како опција...

Зошто остануваш прекувремени саати ако не се плаќаат? Ајде да речеме дека еднаш на шест месеци е нормално да се остане, ама ако е зачестено - зошто да не е платено?
КАКО ТОА МОРАШ ДА ОДГОВОРИШ!? ОД КОЛКУ ДО КОЛКУ ТИ Е РАБОТНО ВРЕМЕ!?!? Дали во договорот со фирмите е наведено 8ч поддршка или 24ч поддршка!?!?!? Зошто им се нуди 24ч ако платиле за 8ч!? Знаеш колку е разликата во цена од 8 до 24ч? Барем пет ПАТИ. Ти им работиш на трета фирма за беспари, односно за фала!? Епа и плата кога ќе даваат тебе ќе ти речат фала исто така. Кои се условите на договорот? Дали воопшто си спомнал дека можеби треба да се работи во две смени, или да се прими уште еден човек под тебе!?!?

Е тоа е тоа, додека „нема да кукам“ нема ни да добиеш...

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
« Одговори #454 на: 03 Септември 2013, 14:11:40 pm »
Deni, ти реков...
Не живееш во Швајцарија него во Македонија...
Они се пред законот чисти, газдите се дел од оние на кои треба некаде да се жалиш, и?
Кој ке ти помогне?
Газдите на сите фирми се во тесна врска со власта...И?
Ова што го зборувам е имагинарност или реалност???
Почни од Систина па продолжи натаму...Да не набројувам...

И да, и јас сакам да сум екстра платен надвор од работното време, но живеам во МКД, пак ке речам...
И нормално сум пријавен на 8 часови х 5 дена во неделата на работа...
Договорите кај нас се повеќе фиктивни...

ЈАС тебе те разбирам и ти си апсолутно во право и се треба да биде онака како што кажуваш...
Но кога немаш друг избор во државава?
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #455 на: 03 Септември 2013, 14:19:17 pm »
@Deni druze toa tesko ke go objasnis, za nasi uslovi e neobjasnivo... sindikatii ti se nekoj vid na lesinari...
 Nasiot sistem e ; vidi sakas pari a? Eve raboti ke daam, jas sum ti gospod... ke mi se klanjas deka te ranam, na decata "leP" im nosis ne zaboravaj...  :-\
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #456 на: 03 Септември 2013, 14:21:14 pm »
pali po imotot na tiranite ko taksin...
edna od naciite vo koi narodot sam si se ebe megu sebe- MAKEDONCE,
kuka deka nema i koga po nekoja slucajnost ke dojde na vlast kole i se zaborava i od kade dosol i koj go donel i kakov bil,
daj na covek vlast da vidis sto stoka e,
treba generaciski da se smeni mislenjeto za da nema mislenje "sega dodeka ne me smenat da stekam kes i poslekojgi ebe" tuku da ima "da pomognam na onie koi nemaat i se slabi koi im treba pomos za da postavam primer da me sledat site ostanati za na site da ni e polesen zivoto"     >:(

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7241
« Одговори #457 на: 03 Септември 2013, 14:23:08 pm »
Оваа тема колку долга само може да стане, јас ќе се обидам да дадам мое видување на состојбата.

1. Дени во право си, НО ситуацијата во која моментално се обидуваме да преживееме во комбинација со менталитетот на луѓето си го прави своето. Пример ако СалеСК реши да бунтува да тоа што не го добива тоа што го заслужува, по експресна постапка ќе биде елиминиран. Ако вработените (значи сите) во фирмата на СалеСК решат да основаат синдикат (согласно Законот и Уставот) и се решат на штрајк, нормално пред да стапат мораат да ги известат газдите за нивните барања. ВО спротивно можат да завршат на суд и да плаќаат за штетата што ќе ја претрпи компанијата.
2. Мое лично видување е дека во принцип јас немам никаков проблем да се работи чат-пат во сабота/недела се додека тоа доаѓање е ЕКСТРА вонредно платено (надвор од редовните работни часови со посебно искажана ставка во пресметката за плата) и е исклучиво за потребите на компанијата. Не е во ред, ако некој чмае во сабота само заради тоа што како што кажа Дени „се подразбирало“ дека од преголема љубов кон компанијата јас лично сакам тоа да го правам. Газдата тоа го прави (ако воопшто го прави) од причина што тоа е НЕГОВА компанија, а работникот го прави заради финансиска корист.
3. Сите забораваат дека власта е во масата т.е. народот. До такво дереџе не доведоа што забораваме дека со 20.000-50.000 потписи (не ме фаќајте за збор) може комотно да се иницира промена на закон (пример да не плаќаме мочана патарина за Велес Скопје) или со 150.000 потписи да се смени Уставот.
Овој денешен работник а.к.а. народ е премногу разединет, разочаран, опљачкан итн. што секоја помисла за вакво нешто завршува неславно. Причина, секој во тој момент ќе се направи паметен и ќе искодоши. Во целокупната наша историја се повторува истата ситуација.
Резултат: т.н. газди возат ненормални коли, имаат ненормален луксуз итн... на грбот на вработените, колку се побогати толку се понечовечни.
Последен пример за ова ви е Мекдоналдс каде со покачување од неколку центи на оброците може да се зголеми дупло платата на вработените.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #458 на: 03 Септември 2013, 14:23:15 pm »
toa se veli ; Koga ciganot stanal Car, prvo go zaklal tatkasii  :-*

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #459 на: 03 Септември 2013, 14:44:02 pm »
Оваа тема колку долга само може да стане, јас ќе се обидам да дадам мое видување на состојбата.

1. Дени во право си, НО ситуацијата во која моментално се обидуваме да преживееме во комбинација со менталитетот на луѓето си го прави своето. Пример ако СалеСК реши да бунтува да тоа што не го добива тоа што го заслужува, по експресна постапка ќе биде елиминиран. Ако вработените (значи сите) во фирмата на СалеСК решат да основаат синдикат (согласно Законот и Уставот) и се решат на штрајк, нормално пред да стапат мораат да ги известат газдите за нивните барања. ВО спротивно можат да завршат на суд и да плаќаат за штетата што ќе ја претрпи компанијата.
2. Мое лично видување е дека во принцип јас немам никаков проблем да се работи чат-пат во сабота/недела се додека тоа доаѓање е ЕКСТРА вонредно платено (надвор од редовните работни часови со посебно искажана ставка во пресметката за плата) и е исклучиво за потребите на компанијата. Не е во ред, ако некој чмае во сабота само заради тоа што како што кажа Дени „се подразбирало“ дека од преголема љубов кон компанијата јас лично сакам тоа да го правам. Газдата тоа го прави (ако воопшто го прави) од причина што тоа е НЕГОВА компанија, а работникот го прави заради финансиска корист.
3. Сите забораваат дека власта е во масата т.е. народот. До такво дереџе не доведоа што забораваме дека со 20.000-50.000 потписи (не ме фаќајте за збор) може комотно да се иницира промена на закон (пример да не плаќаме мочана патарина за Велес Скопје) или со 150.000 потписи да се смени Уставот.
Овој денешен работник а.к.а. народ е премногу разединет, разочаран, опљачкан итн. што секоја помисла за вакво нешто завршува неславно. Причина, секој во тој момент ќе се направи паметен и ќе искодоши. Во целокупната наша историја се повторува истата ситуација.
Резултат: т.н. газди возат ненормални коли, имаат ненормален луксуз итн... на грбот на вработените, колку се побогати толку се понечовечни.
Последен пример за ова ви е Мекдоналдс каде со покачување од неколку центи на оброците може да се зголеми дупло платата на вработените.
- Најпогрешниот збор некогаш употребен. Не се бунтуваш никаде, се договараш за условите на работа. Културно, фино, разбрано.
- Ете така, некој треба да му објасни на газдата, зошто он не сања што сакаат. Пробај, можеби ќе те сфати некој без никакви синдикати - едноставно постојат и нормални луѓе на светов. Малку но постојат.
- Точка 2 е сосема исправна.
- Точка 3 е сосема исправна.

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 831
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #460 на: 03 Септември 2013, 15:09:46 pm »
  Gledam poplaki od mnogumina vo vrska so visinata na platata i protiv rabotodavacite.Prasanjata koi gi postavuvam se od druga gledna tocka i gi imam kako problem podolgo vreme pa da slusnam vase mislenje.

1.  Kolku bi dale plata od pocetok  na neiskusen,laik ?
Nekoe znaenje ne se steknuva vo nikoe skolo tuku na rabotno mesto.Probav so nekoku vraboteni so fiksna  pocetna plata.Probav  i so postepeno pokacuvanje na platata vo smisla da stvoram nekoj pottik i zelba pobrzo da se naucat rabotnite zadaci.Nitu prviot nitu vtoriot nacin ne dadoja nekoi posebi rezultati i se razbira toa zavisi od karakterot i potrebite na rabotnikot.

2. Kolku bi dale plata otkoga ke go naucite pristojno  da gi izvrsuva rabotnite zadaci?
Normalno jas toa go pravam po nekoja moja procenka kolku vo tekot na rabotata pridonesuva rabotnikot.
Sekoj ima dobar i los den pa i toa se zema vo predvid i se naoga nekoja sredina.Gledam platata da e prosecnata od grankata t.e.prosek za toa rabotno mesto konkretno vo Bitola.

3. Kako da se postavite  i zastitite ako posle odredeno  vreme na obuka vi zamine rabotnikot?
Ova e od posebna vaznost. Zboruvam za vreme od 6-12 meseci. Tuka direktno gubam vreme, sretstva,pridonesi za izminatiot period itn.Da ne zboruvam za predadenoto znaenje,nekoi delovni tajni itn.
Posebna stavka ti e koga ke ti zamini vraboten koj rabotel podolgo vreme t.e. od 2 , 3 do 5 , 6 godini.

4. Kako ke se postavite koga rabotnikot ja "izgustiral" iziveal  (mu zdosadila)  rabotata.
Vo toj moment sekoja plata mu e mala a normalno so namalenata zelba za rabota i negoviot pridones e se pomal i ednostavno ne ti dava srceto da mu ja pokacis platata.
Probuvam da go resam toa  so povremeni nagradi no isto ti se faka po dva tri dena se zaborava.  

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #461 на: 03 Септември 2013, 15:14:33 pm »
3. Kako da se postavite  i zastitite ako posle odredeno  vreme na obuka vi zamine rabotnikot?
Ova e od posebna vaznost. Zboruvam za vreme od 6-12 meseci. Tuka direktno gubam vreme, sretstva,pridonesi za izminatiot period itn.Da ne zboruvam za predadenoto znaenje,nekoi delovni tajni itn.
Posebna stavka ti e koga ke ti zamini vraboten koj rabotel podolgo vreme t.e. od 2 , 3 do 5 , 6 godini.

Многу едноставно. Ќе му ја покачиш платата, за да нема зошто да отиде кај конкуренцијата. Додека е на обука има почетна плата, не 5 години.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #462 на: 03 Септември 2013, 15:28:35 pm »
Ако вработениот има плата која го задоволува и услови кои му се прифатливи, и да не добие покачување подолго време ќе остане задоволен.

Знам еден куп примери на луѓе што отишле од една фирма во друга за 50 евра повисока плата а драстично полоши услови, па после молеле да се вратат.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #463 на: 03 Септември 2013, 15:32:09 pm »
1. Зависи од што ќе се бара од него. За средно 12.000, факултет 15.000, постдипломски 18.000, докторат 21.000. Зависно од одговорности, работно време, со договор на 6 месеци кој ќе се продолжува секои 6 месеци. (Или 1 година ако сакаш)
2. Вработениот за 6 месеци треба да се запознае со дејноста, тогаш неговите примања треба да пораснат за 6000 денари. И истото секои 6 месеци со 2000-6000 денари без тој да побара. Никако да остане истата плата повеќе од 6 месеци. Макар 2000.
3. Пенали од 20.000 денари при раскинување на работниот однос. Се потпишува спогодба за доверливост на информации, во вредност од 600.000 денари. (или немора сума, ќе одреди судот при конфликт)
4. Тогаш работникот треба да добива бонус, за остварен таргет. Ако не го исполни ништо, ако го исполни ќе добие бонус. Да се мотивира битно. Ако не бонус, тогаш слободен ден, флексибилно работно време, ден работа од дома... зависи од работното место.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #464 на: 03 Септември 2013, 15:44:15 pm »
Vrabotenite kaj nas tesko menuvaat firma, mene kolku mi se cudat drugari koga menuvam rabota toest proekt kade sto bi imal sigurna rabota od 3 godini i uste dve godini dremenje...
Site sto gi znam dali ednas ili niednas (itoa prinudno) smenile rabota, a gazdite barem da se popravedni kon site vraboteni... ;)
Ova e generalizirano za poedinecni slucaevi ne komentirame, bidejki ne znaeme vo dadeniot slucaj za sto se raboti...