Автор Тема: Вработување  (Прочитано 660304 пати)

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5315
  • Пиши лаже
Одг: Вработување
« Одговори #5190 на: 15 Април 2025, 15:55:01 pm »
Еве на пример, пред некој ден го менуваме кровот дома. 2000€ беше материјалот, 5 души мајстори 2000€ рака.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2165
« Одговори #5191 на: 15 Април 2025, 15:56:00 pm »
1000  евра материјал 1000 евра рака е фер според мене.

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 616
« Одговори #5192 на: 15 Април 2025, 16:00:32 pm »
Пред 8 години, порачав од еден мајстор брачен кревет, му кажав со кои Егер иверици сакам со шифра со се... Се договоривме за 19.000 денари, креветот и две фиоки/наткасни прикачени на него. После некој ден/недела, ми се јаувава, да ги оставел ивериците кај мене, а друг ден ќе дојдел да ги склопи... Кога гледам, не е таа иверица што ја порачав туку некоја слична на неа... Му се јавувам и му праќам дека ги згрешил шифрите... ми вика, немаше од таа што сакаш ти 38мм, само 18мм и САМ ОДЛУЧИВ да ставам слична...
Му викам мајсторе, ако беше за слична ќе си купев готов кревет со слична шара, јас ти потенцирав точно кој Егер со шифра со се, каков што е другиот мебел во спалната... И не сакаше да го преправа, си земав капарот назад (1000 денари само за бензин) и си замина...

Се изнервирав, си го нацртав јас сам креветот, технички многу подобро од неговото решение, бидејќи виси 20цм над под, а со око не се гледа каде се потпира на подот... ми ја искантираа, си ја склопив и ме кошташе се 20.000 денари (материјал, кантирање од сите видливи и невидливи страни, многу повеќе винкли + Ингко пиштол со 2 батерии...). И да ја склопив со 18мм иверица, каква што тврдеше мајсторот дека е невозможно да издржи како што јас си имав замислено... Еве ја веќе 8 години, нема ни да крцне, а камоли да попушти нешто од неа...

Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3135
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #5193 на: 15 Април 2025, 16:21:17 pm »
Зошто да не се  јави?! Ке се јави и ке пее друже за 20 евра ако не  ке јаде “цигански” ќотек… тоа кај најдат тие превранти така прават не се јавува зафатен бла,бла. Јас кажав да не е батко Mikus грешка во пишување 60% , да не мислел на 6 па направил грешка кој има да плати и сака да плати 60%нека плати.

Сакаш да кажеш дека на 1000 евра материјал, он треба да земе 60 евра за неговата работа?
Да речеме дека неговата работа опфаќа "само" трипати доаѓање на лице мето, земање мерки, правење цртежи, корекции по желба на корисникот, идење до солопром, правење нарачка, товарење, истоварување, носење на материјалите до 5ти спрат, два дена склопување и евентуално уште еднаш да дојде за корекции. Најверојатно никој не може сма да го постигне ова, па еве ќе земе чирак и ке треба него да му даде 10 евра од "купчето" од 60 евра.

Делува фер.

П.С. Ако не се лажам ти имаше пост дека бараш ракија за макс 150 денари литро и да не трескаат од земја со цена повисока од таа, не?
се што ти наведе тоа јас ке го направам за него ако не може да оди до 5ти спрат со 2лифта во зграда да го носам ли и на раце негово е само динг-донг на врата направи да влезе и да склопи и направи како што треба пошто нели за тоа е платен?! Не влегува де што ти наведе значи ништо он од тоа нема ако му треба 3 дена да склопува до онаквото нека се гони, другар не потценувам никако мојот денар чесно и крваво сум го спечалил да ме ебе некој нема да дозволам ,се сложувам со дечкото што кажа со креветот јад имав слично за плакар по мерка црн да е не некој темно кафеав.. Ракија има за 150 денари ,мед има за300 денари, има и нормални мајстори за стан до една спална минатата година човеков ми зема стотина евра се му беше спремено дури кажа еве и од мене цртеж за некои работи си отидов во солопрпом мајсторот беше од црешево ја го возев со задоволство го почастив максимално..  ако треба да одиме до детаљ во ред одиме .Сакам да отворам очи на луѓе да не се горат не дека ја имам бенефит кој се изгорел на млеко дува и на јогурт.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3135
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #5194 на: 15 Април 2025, 16:37:20 pm »
1000  евра материјал 1000 евра рака е фер според мене.
баш така и на крај мајсторот добар Али жесток секс да удри и да декорише со добар ќотек тамам се да испадне како што треба. 🍻 И волк сит и овците на број

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3696
« Одговори #5195 на: 15 Април 2025, 17:37:40 pm »
Чим мислите дека е скапо баталете тоа што работите и почнете си занает, кујни, железарија, лимарија, механика, небитно, ќе се збогатите за сите пари.

Еве јас конкретно, во слободно време, работам железарија. Не секое барање е исто, има едноставни и има крајно сложени, некогаш работната рака ми е поефтина од материјалот зошто е смешно и нема поента да наплатиш повеќе, а некогаш ми е и 1:4 затоа што мора CAD цртеж, има безброј агли, сложени кривини, итн.

Не секој краен производ е ист, затоа и цената е варијабилна.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #5196 на: 15 Април 2025, 17:58:18 pm »
Зошто да не се  јави?! Ке се јави и ке пее друже за 20 евра ако не  ке јаде “цигански” ќотек… тоа кај најдат тие превранти така прават не се јавува зафатен бла,бла. Јас кажав да не е батко Mikus грешка во пишување 60% , да не мислел на 6 па направил грешка кој има да плати и сака да плати 60%нека плати.
60% за работна рака од вредноста на материјалот, без механизми, рачки и други тракатанци.

Сега гледам според коментарите 100% па и повеќе.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
« Одговори #5197 на: 15 Април 2025, 18:26:38 pm »
Чим мислите дека е скапо баталете тоа што работите и почнете си занает, кујни, железарија, лимарија, механика, небитно, ќе се збогатите за сите пари.

На нафтена платформа плата 5-6.000€ месечно, ама полабаво е у државна администрација кур дрвење за 550€. ;D

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3696
« Одговори #5198 на: 15 Април 2025, 19:15:32 pm »
Абе види, има пари на кој му се работи…

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5928
« Одговори #5199 на: 15 Април 2025, 19:45:40 pm »
Голем дел од омладината оваа книга и слични ни дома ни визба ја имаат опулено, уште помалце отворено, апропо на тоа,списанијата ги заменаа форуми за разно разни работи, ниту тоа имаат отворено. Веќе втора генерација на мочка младина има шо и за фасонка викаат мајстор дома, затоа и цените на кујни, плочкари, водоводџии се такви како шо се, секој втор чирак еден месец, после тоа самостоен газда, водоводџија, плочкар итн.
 Од алат едно рајдер брусаличе се има, камен, пегла за цевки од страните на фејсбук од 699 денари комплет со ножица, другиот има либела од еуротулс и  Максплус штафилица  . Се можи се мава сатор, и онака на мочка муштерии со ќеш му продаваш не дека разбирааат нешто мнозинството. Тие шо разбираат или ќе намрсат раце сами или ќе се бара вака по форуми препорака за некој асолен.

« Последно менување: 15 Април 2025, 19:59:48 pm vladic3110 »
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 810
  • The best or nothing.
« Одговори #5200 на: 15 Април 2025, 23:46:23 pm »
@vladic3110 да не ги имаш во пдф? Јас знам списанија постоеа, дури имам и во подрум неколку, ама се е тоа од влага/мувла уништено.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3926
« Одговори #5201 на: 16 Април 2025, 00:35:52 am »
+20 модели по 3-4 саати дневно се вади добра паричка, убаво пишал членот погоре ако ти се работи има работа

Sent from my motorola edge 40 neo using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5928
« Одговори #5202 на: 16 Април 2025, 09:44:52 am »
Ги немам,ги имам двете ама само физички копии. Имам од татко ми архивски папки еден куп со списанија како Сам свој мајстор, Наш дом, Ауто Блиц, Ауто Билд, подредени по месец и година од рани седумдести до рани деведест.
Некогаш ако имам скенер и време би ги кренал некаде колку да постојат во етерот, вероватно и тие што ги произвњдувале ги немаат кренато ниту пак ги имаат сите  списанија :D
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #5203 на: 16 Април 2025, 09:53:13 am »
Јас имам 300-400 броја од Хрватското Ауто Клуб,се надевам дека не се уништени.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3034
  • Слобода или смрт
« Одговори #5204 на: 16 Април 2025, 10:09:06 am »
Ги немам,ги имам двете ама само физички копии. Имам од татко ми архивски папки еден куп со списанија како Сам свој мајстор, Наш дом, Ауто Блиц, Ауто Билд, подредени по месец и година од рани седумдести до рани деведест.
Некогаш ако имам скенер и време би ги кренал некаде колку да постојат во етерот, вероватно и тие што ги произвњдувале ги немаат кренато ниту пак ги имаат сите  списанија :D

Во изминативе 50 години работите доста еволуирале така да тоа треба да си остане во минатото кај што припаѓа. Земи да поправаш возило од 2025та по списание од 1975та ќе биде многу интересно.
Да не се сфатиме погрешно тоа е супер основа за да ги разбереш почетоците но без да се надоградиш до последната литература сосема се бескорисни.