Автор Тема: Вработување  (Прочитано 660552 пати)

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3137
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
Одг: Вработување
« Одговори #5160 на: 15 Април 2025, 08:09:20 am »
Вистина ли е дека мајсторите дупло наплаќаат за рака одколку што чини материјалот-факт си разботел и знаеш шемата за кујни,плакари,наткасни...Значи ти ја имаш одговорноста не мајсторот како ке сработиш он склопува само.Колку чинат тие услуги за сечење кантирање пример на една цела табла медијапан/егер иверка 280 чинам беа да извадиш по мерка колку чини една табла?.Ме интерсира чисто информативно а и останати кога имат нешо за правење да не ги дерат

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2614
« Одговори #5161 на: 15 Април 2025, 08:47:12 am »
Ми прелета оглас за во Јапонска амбасада, администрација, немаше некои посебни услови освен стандард (основни комјутерски програми, англиски), не се сеќавам која страна беше, ако сака некој да си ја проба среќата
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #5162 на: 15 Април 2025, 08:58:45 am »
Вистина ли е дека мајсторите дупло наплаќаат за рака одколку што чини материјалот-факт си разботел и знаеш шемата за кујни,плакари,наткасни...Значи ти ја имаш одговорноста не мајсторот како ке сработиш он склопува само.Колку чинат тие услуги за сечење кантирање пример на една цела табла медијапан/егер иверка 280 чинам беа да извадиш по мерка колку чини една табла?.Ме интерсира чисто информативно а и останати кога имат нешо за правење да не ги дерат
На времето пресметуваа 60% од вредноста на материјалот.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #5163 на: 15 Април 2025, 09:02:02 am »

Шо сакаш да кажиш Џимни, ти ќе си измериш, нацрташ и спремиш димензиите за на сечење и кантирање да ги однесиш,
и мајсторот само да ги состави сакаш?

За сечење иверка/медијапан не земаат пари ако ја земиш од кај нив, ја плаќаш само цената по квадрат/плоча/должина во зависност од фирмата.
Се наплаќа кантирањето по метар и другите услуги.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2165
« Одговори #5164 на: 15 Април 2025, 09:03:30 am »
Не постои таков мајстор што ќе ти склопи само. Бар јас не сум запознал. Високата цена за плочест мебел ја оправдуваат со поскапување на иверката/медијапанот и не сака да знаеш дека него уствари кујната го кошта 700 еу, а ти ја наплаќа 2100. Илустративен пример е ова само.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7214
  • French diamond
« Одговори #5165 на: 15 Април 2025, 09:09:46 am »
Исто како што манжетна кошташе 40€, ама промената 140€. И кај нас ќе дојди тоа полека, полека.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #5166 на: 15 Април 2025, 09:24:28 am »
Новомак на пример наплаќа за секое дупче што дополнително го буши во материјалот.

И најголем дел од мајсторите ја бираат таа опција, зошто да избушиш 250 дупки минимум за една кујна рачно или на столбна бормашина ќе ти отиде цел ден работа.

Секако, тоа додава доста голема сума на пари, ако добро се сеќавам на материјал од околу 1300 евра имаше околу 300 евра додатни обработки во кантирање, сечење отвори, дупчиња за шарки и спојки, полици, канали за ЛЕД итн итн, т.е. секаква доработка на материјалот освен основното сечење.

• Сениор
« Одговори #5167 на: 15 Април 2025, 09:25:07 am »
Не постои таков мајстор што ќе ти склопи само. Бар јас не сум запознал. Високата цена за плочест мебел ја оправдуваат со поскапување на иверката/медијапанот и не сака да знаеш дека него уствари кујната го кошта 700 еу, а ти ја наплаќа 2100. Илустративен пример е ова само.

Слободно секој можи да оди во салон со плочест материјал и да си порача тоа шо сака, како сака, и со една батериска „скоро“ се можи да се склопи поедноставно ако е,
ништо не е скриено, и можиш 1000€ да заштедиш. Ама реално не е така едноставно ама не е нешто ни пресложено.  :D

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2165
« Одговори #5168 на: 15 Април 2025, 09:28:50 am »

Слободно секој можи да оди во салон со плочест материјал и да си порача тоа шо сака, како сака, и со една батериска „скоро“ се можи да се склопи поедноставно ако е,
ништо не е скриено, и можиш 1000€ да заштедиш. Ама реално не е така едноставно ама не е нешто ни пресложено.  :D

Се слагам, треба да знаеш и да разбираш што правиш. Затоа сега има и доста на понуда и готови кујни и останат мебел па и изборот е поголем. Имав нешто потреба па гледав кујни од каталог во Кристина Дамил, имаше голем избор на бои иверки итн ама проблемот е што не може да добиеш мебел по мерка.
Тоа е за кујна, додека за останатиот мебел мислам дека може слободно да се скокне мајстор и да се нарача од каталог.

Отсутен Jimny

• Сениор
« Одговори #5169 на: 15 Април 2025, 10:02:26 am »

Шо сакаш да кажиш Џимни, ти ќе си измериш, нацрташ и спремиш димензиите за на сечење и кантирање да ги однесиш,

За сечење иверка/медијапан не земаат пари ако ја земиш од кај нив, ја плаќаш само цената по квадрат/плоча/должина во зависност од фирмата.
да баш така колку де наплаќа кантирањето сечењето еве на пример во СолоПром таму се има бирам таа плоча ѓедиапан тоа -тоа да се исечи кантира димензии тие тие тие .за кујна плакар  до склопување моето да е само.60%батко Мики да не е 6% ?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
« Одговори #5170 на: 15 Април 2025, 10:06:14 am »
Беспари ако може мајсторот да ти работи. Ако треба и он тебе да ти плати, што си му овозможил привилегија да ти влезе дома и да се грее на твоето парно 5-6 саата додека ти работи.

Отсутен Jimny

• Сениор
« Одговори #5171 на: 15 Април 2025, 10:11:19 am »
🥺 Кај душата ке им оди… клетвите  стигаат лека-полека .Каква душа треба да имаш што човек треба да си ја искрено не би можел татко ми работеше и трговија и како дете паметам Не го кради и лажи тој што ти донесува (Куца на вратима да купи од тебе нешто во превод) не се знае ти кога ке тропнеш кај него.Затоа ако си лошо направил на нос се ке излезе.Благодарам на инфото од информативен карактер(Браво сендвичарата Bravo карши партизанска да не е твоја случајно?)

• Сениор
« Одговори #5172 на: 15 Април 2025, 10:18:15 am »

да баш така колку де наплаќа кантирањето сечењето еве на пример во СолоПром таму се има бирам таа плоча ѓедиапан тоа -тоа да се исечи кантира димензии тие тие тие .за кујна плакар  до склопување моето да е само.60%батко Мики да не е 6% ?

Aха, најтешкото е припремата, односно цртежот и димензиите на парчињата до милиметар точни. Тоа сам ако си го направиш рачунај 50% си завршил.
Едноставно е за обичен бокс со врата или две, ама за фиоки и други елементи кои бараат посебни шарки и механизми е посложено, одзема време и не секој можи/сака да го направи.

Кантирањето е од 30ден метар мислам најефтино па нагоре зависи од дебелината на плочата и типот на кантот.

Отсутен fcwizard

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 246
« Одговори #5173 на: 15 Април 2025, 11:01:22 am »
Дечки сега за се имаш туторијали па ако те бива и имаш некој основен алат лесно се склупуваат кутии т.е плочест мебел.
Ама кујна сам да си правиш мало морген, ти ќе ја направиш ама на ништо нема да личи. Така да за кујна јас не би одел со било кој мајстор што склопува мебел, туку кај некој што прави само кујни и има соодветен алат и шаблони(Ламело, Блум,Фестул).
Оти ако сам правиш било што што е од ѕид до ѕид кога ќе сватиш дека подот не е нивелиран, ѕидовите се криви само ќе се утепаш од пцуење и нешто нема да направиш.
Проблемот е кај нас што грото,,мајстори"  се со по една штрафилица на Макс Пулс или Раидер и се што разбираат од начини на дизајн и склупување е конформат штраф и склопуваат на трпезариската маса дома. Немаат слушнато за работна маса и стеги па сите споеви им бегаат по 3/4 мм што изгледа страшно грдо.

Чисто за референца  https://shop.novomak.com/category/695/shabloni

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 810
  • The best or nothing.
« Одговори #5174 на: 15 Април 2025, 11:11:13 am »
Дечки сега за се имаш туторијали па ако те бива и имаш некој основен алат лесно се склупуваат кутии т.е плочест мебел.
Ама кујна сам да си правиш мало морген, ти ќе ја направиш ама на ништо нема да личи.

Ако се работи за едноставна кујна, и те како можеш сам да ја правиш, а да личи одлично. Колега сам си правеше. Ја нацрта во солид, некои лица од солопром му дадоа насоки, и му ја изработија како Икеа - систем. Се комплет, со бушење, кантирање, итн, го кошташе 900евра. А од мајстори, еден му побара 1800, друг 1600евра (пријателска база).

До скоро, занаетчиите идеа 1:1, ама слушам дека сега е 1:2.  :)