Автор Тема: Вработување  (Прочитано 663944 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17782
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Одг: Вработување
« Одговори #4695 на: 06 Февруари 2024, 13:22:32 pm »
Да ми ја немаше ратата од 260 евра, поубаво ќе ми изгледаше сметката за црни денови :)

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6154
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #4696 на: 06 Февруари 2024, 13:51:09 pm »
Затоа станче си имам, го купивме јуни 2022ра комплетно го реновиравме, кола имам колку за до овде-онде(мада издржлива е и на малтретирање). Фазла не ми треба.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6814
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #4697 на: 06 Февруари 2024, 14:29:19 pm »
Не, не. Едната плата 580 евра, другата 600 евра.
Маж и жена, да немаат рата за стан, и да имаат 2 плати по 600 евра месечно, одлично ќе живеат. (според мене, за мене)

Со 1200€ ќе живеат сиромашно реално. Настаро кола до 5000€, техника и опрема - нискобуџетна, одмор - Албанија или Охрид ќе пржат пиперки. Пазарење во Кам/стокомак, говедско еднаш месечно така од ќеф. Ами каде е хоби или некој концерт/ забава од време на време, или гарнитура, прозорец да смениш нешто по дома.

По 1000€ да земаат па можи да се речи ќе живеат нормално, без многу да се стегаат и математики да прават.

За одлично над 1500€ по чоек, да можат и на крстарење да си дозволат ако сакаат, нова кола од 30к, пример... не мора за јахта пари или одмор во Дубаи, туку ете колку шо можи просечен норвежанец.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2615
« Одговори #4698 на: 06 Февруари 2024, 14:36:57 pm »
Сите трошоци се зголемија само ратата за кредитот за станот остана иста од 2019 година  :)
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2276
« Одговори #4699 на: 06 Февруари 2024, 14:39:23 pm »
Го јади инфлацијата покачвањето на платата. Процентуално на тв е 3% за очи мачкање само. Во реалност е скроз поинаку.

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #4700 на: 06 Февруари 2024, 14:51:28 pm »
Маж и жена, да немаат рата за стан, и да имаат 2 плати по 600 евра месечно, одлично ќе живеат. (според мене, за мене)

Со 1200€ ќе живеат сиромашно реално. Настаро кола до 5000€, техника и опрема - нискобуџетна, одмор - Албанија или Охрид ќе пржат пиперки. Пазарење во Кам/стокомак, говедско еднаш месечно така од ќеф. Ами каде е хоби или некој концерт/ забава од време на време, или гарнитура, прозорец да смениш нешто по дома.

По 1000€ да земаат па можи да се речи ќе живеат нормално, без многу да се стегаат и математики да прават.

За одлично над 1500€ по чоек, да можат и на крстарење да си дозволат ако сакаат, нова кола од 30к, пример... не мора за јахта пари или одмор во Дубаи, туку ете колку шо можи просечен норвежанец.

А што е проблемот со пазарење во кам/стокомак? Истите артикли од кам/стокомак, се за 4/5 денари поскапи во рамстор или тинекс.
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 645
    • ibiz.mk
« Одговори #4701 на: 06 Февруари 2024, 14:54:06 pm »
од кога нова кола од 30К, од кога одмор во дубаи е репер за добра живеачка, а се под тоа сиромашност ???
независно каде се иде на одмор, се додека не се зима кредит за одмор, е океј.

Дали на некој му е кеф крстарење(цел одмор на брод) или дубаи, да шета трговски негово право.
за мене пример одмор е некаде доломити, апли, Гренланд , Исланд, ....

според мене 1200-1500  е океј пристојна живеачка. без кредити. ако парот ги знае приоритетите.
ако не ги знае приоритети и сака најнов iphone (иако и стариот потполно иста работа му врши) ни 3000Е не стизаат, али тоа не го прави сиромашен.

@Power to the people
пример јас немам нова кола од 30 000, не сум бил во дубаи, не сум бил на крстарење, немам кредити, али секој викенд го искорустувам 2-3дна некаде фамилијарно(со жена/деца) дали е 100 или 500км одалечено, и создаваме моменти.
дали тоа ме прави сиромашен ???

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #4702 на: 06 Февруари 2024, 15:01:55 pm »
од кога нова кола од 30К, од кога одмор во дубаи е репер за добра живеачка, а се под тоа сиромашност ???
независно каде се иде на одмор, се додека не се зима кредит за одмор, е океј.

Дали на некој му е кеф крстарење(цел одмор на брод) или дубаи, да шета трговски негово право.
за мене пример одмор е некаде доломити, апли, Гренланд , Исланд, ....

според мене 1200-1500  е океј пристојна живеачка. без кредити. ако парот ги знае приоритетите.
ако не ги знае приоритети и сака најнов iphone (иако и стариот потполно иста работа му врши) ни 3000Е не стизаат, али тоа не го прави сиромашен.

@Power to the people
пример јас немам нова кола од 30 000, не сум бил во дубаи, не сум бил на крстарење, немам кредити, али секој викенд го искорустувам 2-3дна некаде фамилијарно(со жена/деца) дали е 100 или 500км одалечено, и создаваме моменти.
дали тоа ме прави сиромашен ???
Па, искрено, да не се лажеме, сиромашен си :)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14722
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #4703 на: 06 Февруари 2024, 15:04:26 pm »
Само шо не си свесен. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1080
« Одговори #4704 на: 06 Февруари 2024, 15:13:05 pm »
Како се зголемува плата така се зголемуваат и трошоци и секогаш сме сиромашни за нешто, нема крај. Кога ке дојдат германците кај нас, кога ке видат што се вози и како се живее, па ние сме пред нив. :D

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6154
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #4705 на: 06 Февруари 2024, 15:13:40 pm »
Сум бил во Дубаи фамилијарно во хотел со 5 ѕвезди, па не би рекол дека е репер за богат живот. Исто и 3 пати годишно по 7 дена во Грција на одмор. Исто и тоа не е репер за богат живот.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #4706 на: 06 Февруари 2024, 15:17:12 pm »
20 и кусур посто од Германците не можеле да си дозволат 7 дена надвор од граници со нивните германски плати.
Кај нас биле 50 и кусур со нашите плати.

10 посто да тргнеш од рецимо 1.500 евра некоја си германска плата, тоа ти се речиси 2.000 евра годишно.
10 посто од македонска 600 евра солидна плата (многумина ја сонуваат) тоа се едвај 700 евра годишно.

Па ние сме биле побогати од германците според статистиката :)

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1080
« Одговори #4707 на: 06 Февруари 2024, 15:25:13 pm »
20 и кусур посто од Германците не можеле да си дозволат 7 дена надвор од граници со нивните германски плати.
Кај нас биле 50 и кусур со нашите плати.

10 посто да тргнеш од рецимо 1.500 евра некоја си германска плата, тоа ти се речиси 2.000 евра годишно.
10 посто од македонска 600 евра солидна плата (многумина ја сонуваат) тоа се едвај 700 евра годишно.

Па ние сме биле побогати од германците според статистиката :)

Не се проблем платите кај нас, проблем е да се најде место у кафана. Ако те фати викенд или некој празник треба да се резервира со месеци, а сите внатре се жалат за криза и како се нема пари. :D

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4022
« Одговори #4708 на: 06 Февруари 2024, 15:30:43 pm »

А што е проблемот со пазарење во кам/стокомак? Истите артикли од кам/стокомак, се за 4/5 денари поскапи во рамстор или тинекс.

Стокомак се најужас маркети, депресивно се осеќам коа ќе влезам во нивен маркет :D

КАМ барем во реновираните/нови маркети е посредено и не е толку депра :D

Мене најблиску ми се КАМ и Стокомак а најчесто купувам од КАМ.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2276
« Одговори #4709 на: 06 Февруари 2024, 15:53:16 pm »
Сакам да имам плата за да можам да пазарам во Веро само и да можам телефонот без футрола да го користам.