Автор Тема: Вработување  (Прочитано 859450 пати)

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 4029
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
Одг: Вработување
« Одговори #4545 на: 23 Јули 2023, 19:56:22 pm »
Абе фино би било... Да го имав, немаше у производство да сум... :D

Ама јеби га...

Sent from my Xiaomi 12x

« Последно менување: 23 Јули 2023, 21:10:01 pm KaZaN »

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7444
« Одговори #4546 на: 23 Јули 2023, 20:04:04 pm »
Така е!
Потен гс - добра плата!
И добар гс - добра плата!

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #4547 на: 23 Јули 2023, 20:14:56 pm »
Не во секоја фирма важи дека ако знаеш и ќе напредуваш.

Во најголемиот дел од фирмите за да напредуваш потребно е да си само послушник на претпоставените, без да даваш идеи или некогаш да се спротиставиш и цврсто да застанеш зад својата одлука.

Во фирмата во која што работев периодот од 2019та до 2020та, за да се напредуваше мораше да се биде послушник на газдата, нема ти што многу идеи да даваш, туку одиш на состанок и состанокот е проформа, тој си кажува како треба, ти само ке кимнеш со главата и ќе пренесеш на вработените од својот сектор каде што си.
Јас гулаби писмоносци ги викав таму во таа фирма претпоставените.

Исто така втор клучен фактор за да се напредуваше во таа фирма беше да му кажеш на газдата дека заради преголемиот обем на работа, ќе доаѓаме во саботи и недели (неплатено, само бурек за доручек и хамбургер за ручек се даваше) и да се доработела недовршената работа. Никако да побараш екстра работник или пак да се плати прекувременото, одма персона нон грата си, става цртка во тефтерот негов.

Така да не секаде функционира системот на знаење, воглавном е на послушност, потчинетост. Ако изнесуваш идеи значи си различен од другите, особено од претпоставените, па ќе те гледаат како закана.

Има исклучоци, ама тие се помал број од овие како што наведувам дека се функционира. Нажалост.....
епа да беше моето мислење подобро, ја ќе бев шеф :) а чим никој не се бунит зошто да не работат. Или имај храброст пријави го, не ќути.
Ене ги кај мене им дадов и книги и видеа нешто да принаучат- не му учеле тие нему на 40 год. Мисла кој муабет за 40 годишњак. И оти не добиле унапредување. Па сеа... знат колку се способни зато ќе одат и недела. И то им е многу.

Отсутен stanzli

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 143
« Одговори #4548 на: 23 Јули 2023, 20:25:35 pm »
Така е!
Потен гс - добра плата!

i mlado p*ce - dobra plata i pozicija!

Присутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7270
« Одговори #4549 на: 23 Јули 2023, 20:33:39 pm »
Не во секоја фирма важи дека ако знаеш и ќе напредуваш.

Во најголемиот дел од фирмите за да напредуваш потребно е да си само послушник на претпоставените, без да даваш идеи или некогаш да се спротиставиш и цврсто да застанеш зад својата одлука.

Во фирмата во која што работев периодот од 2019та до 2020та, за да се напредуваше мораше да се биде послушник на газдата, нема ти што многу идеи да даваш, туку одиш на состанок и состанокот е проформа, тој си кажува како треба, ти само ке кимнеш со главата и ќе пренесеш на вработените од својот сектор каде што си.
Јас гулаби писмоносци ги викав таму во таа фирма претпоставените.

Исто така втор клучен фактор за да се напредуваше во таа фирма беше да му кажеш на газдата дека заради преголемиот обем на работа, ќе доаѓаме во саботи и недели (неплатено, само бурек за доручек и хамбургер за ручек се даваше) и да се доработела недовршената работа. Никако да побараш екстра работник или пак да се плати прекувременото, одма персона нон грата си, става цртка во тефтерот негов.

Така да не секаде функционира системот на знаење, воглавном е на послушност, потчинетост. Ако изнесуваш идеи значи си различен од другите, особено од претпоставените, па ќе те гледаат како закана.

Има исклучоци, ама тие се помал број од овие како што наведувам дека се функционира. Нажалост.....
епа да беше моето мислење подобро, ја ќе бев шеф :) а чим никој не се бунит зошто да не работат. Или имај храброст пријави го, не ќути.
Ене ги кај мене им дадов и книги и видеа нешто да принаучат- не му учеле тие нему на 40 год. Мисла кој муабет за 40 годишњак. И оти не добиле унапредување. Па сеа... знат колку се способни зато ќе одат и недела. И то им е многу.

Си напуштив од таму. Од мојот сектор единствен бев што се побунив особено за прекувремените саати што не се платени, ми кажа дека приватен сектор е тоа, ако не ми се допаѓа неговата фирма и начинот како работи, да си отидам. И си отидов.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #4550 на: 23 Јули 2023, 20:46:27 pm »
Епа така де, ко си способен или ќе се побуниш или ќе си најш подобро. Што мислиш другите оти не се бунат? Не е секојпат до газдите. Таков народ сме, само да се надгледуваме со другите, никако првода се видиме самите.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5514
« Одговори #4551 на: 23 Јули 2023, 21:13:53 pm »
Smeneti se vreminjata, nema vekje koj da rmbaci i kjoro i sakato e izbegano nadvor

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7638
« Одговори #4552 на: 23 Јули 2023, 21:19:24 pm »
Ееее како изгледала праксата порано, вака почнувале мајсторите  ;D ;D ;D

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #4553 на: 23 Јули 2023, 21:40:57 pm »
Лекција што би требало секој да е помине... пред да не му учит некому :)

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #4554 на: 23 Јули 2023, 21:43:59 pm »
Така е!
Потен гс - добра плата!

i mlado p*ce - dobra plata i pozicija!

Скапа операција тоа промена на пол, кој ќе дига кредит пак...
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4103
  • MadaFunker
« Одговори #4555 на: 23 Јули 2023, 22:27:38 pm »
Ц, гага е тоа.. Држава сме или забанција
New blood of old school

• Легенда
« Одговори #4556 на: 23 Јули 2023, 22:39:48 pm »

Изненадуеш, чичин... од каде дозна?

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7444
« Одговори #4557 на: 24 Јули 2023, 00:59:29 am »

^

Присутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7270
« Одговори #4558 на: 24 Јули 2023, 01:04:30 am »
Епа така де, ко си способен или ќе се побуниш или ќе си најш подобро. Што мислиш другите оти не се бунат? Не е секојпат до газдите. Таков народ сме, само да се надгледуваме со другите, никако првода се видиме самите.

Да, ама останатите мои колеги ми беа 50-55+ години стари. Кое бунење ? И да си отидат пак на иста позиција во друга фирма. Исти к*рац различно паковање.
А шефовите/претпоставените не беа нешто стари, ама тие беа баш онакви како што ги опишав.

Отиди пробај па види дали со знаење и идеи ќе просперираш во такви фирми. Бидејки имаш знаење, имаш идеи, имаш погледи и визии, нема да трпиш неправди. А во такви фирми со таков начин на функционирање итекако ги има. И веднаш ќе влезеш во клинч со највисокото раководство/газда.

Сигурно има и фирми каде што се цени идеа, размислување, ама тие се многу ретки.

• Легенда
« Одговори #4559 на: 24 Јули 2023, 01:06:12 am »

^

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Прашај го хумористичниов дали фондот покри тамо за кај Шампионче исто...  ;)
И наспрам таа ситуација, како се декларира, кои му се pronouns, хехе