Автор Тема: Вработување  (Прочитано 859436 пати)

Отсутен was

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 389
Одг: Вработување
« Одговори #4515 на: 22 Јули 2023, 21:27:46 pm »
Некој искуство со ДСА Теам Аутомотив? Почетна 20.500 даваат се работело нешто за тестирање на компоненти и нивна доработка. Платава мизерна за разлика од конкуренцијава пример Кромберг

ke te akaat od edna do druga fabrika (pretezno ovie stranskive investicii vo avto industrija) da proveruvas/sortiras/popravas prilicno mnogu komponenti vo tekot na denot, mislam okolu 8 saati. sea zavisi ako ti se padne mizerno mali delcinja ke puknis od maka..
e sega ima edna prednost, barem ovie ja do sega so gi imam videno, nemas sef koj ti visi nad glava, nikoj ne te zamara, cel den muabet so picinja i taka... platava e mizerno mala no za razlika od rabotnik na linija e sosema solidna (a uslovite vo site firmi za rabotnikot nema potreba da komentirame kakvi se... se znae...)
Бев видов, со седење е работата и пред тебе на биро имаш кабли, жици, џекови и се прегледуваат дали има свиткани жици внатре, скршени и оштетени џекови, пластики, и имаат одредена должина која мора да ги мериш да не се фазла од пропишаната. Не изгледа за тешко за разлика од овие што се во производство. Прилично млади беа доста оваа смена, линискиот беше, океј се постави, е рече дека прва смена било потешко оти тогаш имало и инжињери и над глава тие виселе. Нормата 1200 парчиња во 8 саати од човек, тој вика во 6 саати и побрзо може да се направат оти само прегледуваш. Плата 20 и 200 стартна, со бонуси, трета смена и саботи до кај 29.000 и 30к. А во другиве пример Кромберг во производство стартна муе сега 30.000 со бонуси ова она 35-40.000к.
Ќе видиме, за понеделник се договоривме да се почни ама платава ниска и се пишманам, додуша и нее нешто тешка работава ама сепак, па 1200 парчиња треба низ рака да ти поминат.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 4111
« Одговори #4516 на: 22 Јули 2023, 22:46:38 pm »
Ако ви е за фабрика ене хи теч имаат оглас одете таму,барем платата ке ви биде повисока
....

Sent from my iPhone using Tapatalk
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #4517 на: 22 Јули 2023, 22:48:07 pm »
Па зашто прифати?
Тука ти се гересхајмер, аптив, кромберг, вснхол. Сите молат за вработени.
Изборот е голем, ама платата е таа за жал. 50 до 100 евра плус во друга фирма ако избоксуваш.

Имаш ли барем платен превоз и храна?
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен was

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 389
« Одговори #4518 на: 22 Јули 2023, 23:24:52 pm »
Немам прифатено, ниту документи ништо, понеделник рече ако идиш на обука тогаш ќе средиме, ама по се изгледа не прифаќам, мизерна платава е. Инаку превоз, храна обезбедено е.

Отсутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 775
    • ibiz.mk
« Одговори #4519 на: 23 Јули 2023, 00:14:09 am »
Не сте ми јасни.
Такви места нема нешто напредување. (Како и продавачи, текстил,... фабрички/лента работи)
Инаку 30 000 не е мала плата за почетник(без некои големи трошкови) али да можеш да напредуваш

Јас на времето за 12000 сум патувал ку-ск
Побитно е искуство и напредување.

Чисто за инфо жена ми (стоматолог) со факултет сега зима 30К

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15255
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #4520 на: 23 Јули 2023, 03:43:22 am »
Напредувањето кај нас се знае како оди,со лижење,врски,газ давање...
И во тие фирми е исто како и во државно.
Еден од главните на Кромберт ми е роднина,а имам и доста роднини,пријатели шо работат таму,така да многу јасни ми се работите.
Но ако се пронајдиш во работата,зошто да не.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #4521 на: 23 Јули 2023, 11:28:16 am »
ne bi rekol, ima edna poznanicka vo fabrikava za kondenzatori e shefica, elektro imat, ali stvarno znajt. Sega ako ne znajsh da, najverojatno kje treba da gi prajsh gorespomenatite raboti.

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1997
« Одговори #4522 на: 23 Јули 2023, 12:43:21 pm »
Се стига до добра плата, ама ретки се примерите кој од оператор станал некаков лидер, менаџер без лижење и некаква фамилијарна/партиска врска.

За оние кои се компетентни, стручни, вложиле време и труд во образование, доусовршување и се спремни да прифатат одговорност, се стига до добра плата и без лижење ако знаат како да се продадат. Тоа е една од најважните вештини..

И најчесто на ваквите им чади главата за работа и после работа.

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #4523 на: 23 Јули 2023, 12:52:01 pm »
Лошо е што нема вонредно студирање, па да може човек и да работи и да студира.
Вака од оператор, максимумот ти е шифт лидер.

(Ова погоре важи за лица вработени од 2020 па нагоре)
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6995
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #4524 на: 23 Јули 2023, 13:00:01 pm »
Во такви фирми е напорна работата за тој што не работел(како мене), но за 2-3 месеци влегуваш "во шема" и успеваш да стигниш до 60% од нормата.
Конкретно во фирмата каде што работев исто со жици и греачи за седишта бев на позиција на сечење на готов производ во форма на преса. Кога пристигнуваш на работното место по правило мораш да се најавиш со картичка на таблетот дека си почнал со работа и имаш налог по кој работиш и треба да го скенираш бар кодот од налогот кој го работиш и со секој удар на пресата машината пресметува колку парчиња си пресекол, а воедно и колку парчиња на час со тоа темпо би вадел. Арно ама има "дупка во системот" (каде што во одредени случаеви и линискиот го одобрува тоа) и пример имаш норма да исечеш 1000 парчиња на час и работникот во 5-10 минути само сече и исекол 160 парчиња за 10 минути без да го најави налогот и откако ќе ги исече тие парчиња го внесува налогот и веднаш внесува дека исекол 160 парчиња во 1 минута со што автоматски излегува дека работникот е ефикасен над 200% и со тоа темпо системот пресметува дека работникот ќе исече 9600 парчиња на час, наместо предвидените 1000 што е за +860% повеќе. Последица на тоа е дека системот или "шефот" смета дека таа норма е доста ниска и чекор по чекор ја поставува таа норма на 10.000 парчиња која е недостижна во реалноста и ако работиш чесно ќе стигнеш до 50% ефикасност и автоматски ти си лош работник и не постигнуваш норма за да добиеш бонус. Имам слика каде што на овој начин (на кој ме учеа старите и искусни работници) стигнав до 250% ефикасност и секој месец добивав +3600 денари бонус (два бонуси по 1800) и затоа платата ми беше висока. Ако некој работи со мала ефикасност во таа фирма ќе биде казнет по 5-15% на платата и автоматски ќе работи за ку*оздравје шо вела старите...
Лошо е што нема вонредно студирање, па да може човек и да работи и да студира.
Вака од оператор, максимумот ти е шифт лидер.

(Ова погоре важи за лица вработени од 2020 па нагоре)
Во училиштето во кое учев има склучено договор со тие фирми (Гентерм, Вик, Витаминка) и има посебни смерови каде што имаат 3 дена учење и 2 дена пракса (за разлика од мојот смер информатика каде што имаш 4 дена учење и 1 ден пракса во фирма која сам си ја бараш бидејќи никој не се замара да ти најде соодветна фирма) и добиваат договор за вработување на повисоки места со почетна плата од 30.000 или повеќе денари, имам 10 "генерациски другари" кои после завршување на 4 година се вработија во тие фирми како одржувачи, електро-инженери, мехатроничари и слично уште во Мај оваа година, додека останатите чекаме дипломи.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 4029
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #4525 на: 23 Јули 2023, 13:10:15 pm »
На времето почнувавме со по 12-15к плата... И се одеше нагоре...

Разбирам се - други времиња, пари итн итн...

Ама и многу "свилени" работници... Премногу...

У држава кај што стандардот и парите се тие што се, сите сакаат да бидат "шефови" или да зимаат голема плата уште прв ден на работа...

Страшно...

Sent from my Xiaomi 12x

Присутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7270
« Одговори #4526 на: 23 Јули 2023, 13:11:16 pm »
Тоа со бонуси, стимулации и како сакате наречете ги, секогаш нивната пресметка е ''многу едноставна'' кој никој не ја разбира и секој месец различен приход

Како во видеово од 1:13 па до крај

Отсутен Кољо

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 246
    • MVP Ring
« Одговори #4527 на: 23 Јули 2023, 14:48:22 pm »
На времето почнувавме со по 12-15к плата... И се одеше нагоре...

Разбирам се - други времиња, пари итн итн...

Ама и многу "свилени" работници... Премногу...

У држава кај што стандардот и парите се тие што се, сите сакаат да бидат "шефови" или да зимаат голема плата уште прв ден на работа...

Страшно...

Sent from my Xiaomi 12x
И треба да се свилени, барем овие што останаа. 3 децении наназад е подценет и максимално искористуван трудот на работникот.

Сетете се само на времињата кога требаше да си среќен само што имаш работа, и ако платата касни само два месеци. И каде пола вработени не беа осигурани.

Денес не познавам некој да работи не осигуран освен ако не работи за самиот себеси, па да заштеди на некој начин.

Sent from my LM-V450 using Tapatalk

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 4029
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #4528 на: 23 Јули 2023, 14:51:41 pm »
Пак ќе кажам, разбирам се... Ама се претерува.

Подобро на 20 години ќе работам за 20к, него да чекам од мама и тато некој денар.  Ко на родителите дома парите на дрво да им растат... На страна муабетот што тие родители дома работеле и за помали пари, и некои од нив ни ден денес ја немаат таа плата која младичот сака да ја зима уште прв ден на работа...

Без осет, ни срам - ни перде.

Мора од некаде да се почне... Никој жив не останал на првото работно место што го имал...

Sent from my Xiaomi 12x

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15255
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #4529 на: 23 Јули 2023, 15:19:46 pm »
На 14-15г имам одено калља,малтер да мешам за 700г.
Не дека дома немавме пари па ми беше дојдено до нив,ама лето слободен,ем ќе си земам екстра некој денар,ем нема да седам како скршен.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D