Автор Тема: Вработување  (Прочитано 859453 пати)

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 4029
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
Одг: Вработување
« Одговори #4530 на: 23 Јули 2023, 15:54:19 pm »
Тоа сакам да кажам... А денешнава младина: "не бе, не ти работам за 20.000".

А седи дома, и бара 1000че за у град...

И после, килава младина, килава држава...

Си повлеквит.

Sent from my Xiaomi 12x

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #4531 на: 23 Јули 2023, 15:54:49 pm »
На времето почнувавме со по 12-15к плата... И се одеше нагоре...

Разбирам се - други времиња, пари итн итн...

Ама и многу "свилени" работници... Премногу...

У држава кај што стандардот и парите се тие што се, сите сакаат да бидат "шефови" или да зимаат голема плата уште прв ден на работа...

Страшно...

Sent from my Xiaomi 12x

Svileni ne ama... sekoj gleat shefot kolki zemat plata i se sporeduvaat so nego, dodeka so znaenje se daleku na po nezavidno nivo. Nikoj ne gleat shefot kolku znjat i kolku zrtva naprajl za da dojt do to znaenje. Ama polesno nekogo da omalovazis so mizerni ad hominem napadni nego na go napadnis so fakti, da go predizvikas na duel od oblasta na strukata i da pokazis deka vredis pokje od nego. E sega losh
bil, ne cinel, smrdel, nosot mu bil kriv, ocite shashaj. Sosem nebitno za pozicijata, nikoj ne te tera v kafana da sedis so nego. Ko kje dojme na vlas kje go onadime politicki. Ama to e ovde. I zato sme tuka kaj shto sme i platite zato ninse tolkaj. A ne deka ne treba da se dajt shansa za napredok, kako shto beshe pogore spomnato. Samo 10% kje ja prifatat taa opcija, drugite kje si prodolzat po staro, oti za znaenje treba zrtca, nikoj ne go steknal tuki taka, da se razbudit i op pameten.
A na malfite treba nekoj da im gi obajsnit rabotite kako stojat.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #4532 на: 23 Јули 2023, 15:58:41 pm »
Јасно ми е се. Го гледам истото и кај мене на работа...

Еј, види овој колку зима, оној колку зима... А он вчера дојден... Ако си толку сигурен во тоа колку вредиш, докажи...

И ќе напредуваш, и плата ќе ти зголемат, и ќе те почитуваат...

Се си има свое.

Sent from my Xiaomi 12x

« Последно менување: 23 Јули 2023, 18:20:06 pm KaZaN »

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5514
« Одговори #4533 на: 23 Јули 2023, 16:26:22 pm »
I dvajcata znaete deka.ne e bash taka ama aj... Retko ima vo MK shefovi sto imaat znaenje i sto go prosle toa sto rabotnikot go raboti. 99% se raskazuvaci na prikazni i kafeav im e jazikot od ... za da bidat tamo kaj sto se

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #4534 на: 23 Јули 2023, 16:30:49 pm »
I dvajcata znaete deka.ne e bash taka ama aj... Retko ima vo MK shefovi sto imaat znaenje i sto go prosle toa sto rabotnikot go raboti. 99% se raskazuvaci na prikazni i kafeav im e jazikot od ... za da bidat tamo kaj sto se

Јас зборам од искуство кај мене на работа. 2ца шефови се сменија.

Едниот беше баш од тие што ти ги збориш. Новиов е човек што барабар со мене работеше, 3 месеци пред мене примен... Само што е со високо образование.

Тотална спротивност од претходниот шеф.

Така да, не знам за други, јас зборам од мое лично искуство, на моето работно место.

Sent from my Xiaomi 12x

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5514
« Одговори #4535 на: 23 Јули 2023, 16:32:09 pm »

Јас зборам од искуство кај мене на работа. 2ца шефови се сменија.

Едниот беше баш од тие што ти ги збориш. Новиов е човек што барабар со мене работеше, 3 месеци пред мене примен... Само што е со високо образование.

Тотална спротивност од претходниот шеф.

Така да, не знам за други, јас зборам од мое лично искуство, на моето работно место.

Sent from my Xiaomi 12x
Zatoa sto rabotis vo saglam kompanija, redok isklucok vo MK

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #4536 на: 23 Јули 2023, 16:35:53 pm »
Абе има луѓе да прашаш, ќе ти речат дека е далеку од саглам.

Еве, без разлика што се работи за таква компанија, пак има недостиг на работници во производство.

Зашто е тоа така, ако компанијата е ОК?

Младината е килава...

Сакаат одма повисока плата од некој што е таму 15 години, не трпат авторитет, свилени се и нежни...

Sent from my Xiaomi 12x

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #4537 на: 23 Јули 2023, 17:15:26 pm »
Проблемот е што нема повеќе младина.
Не сте свесни, колку млади, а во последно време и повозрасни едвај чекаат да си отидат од државава. Да е по црна приказната, многумина се добро ситуирани и зафатени, ама системот не им одговара. За едни мајка, за други маќеа нашава мила држава.

@KaZaN вработувањето е директно, или преку агенција?
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #4538 на: 23 Јули 2023, 17:19:06 pm »
Проблемот е што нема повеќе младина.
Не сте свесни, колку млади, а во последно време и повозрасни едвај чекаат да си отидат од државава. Да е по црна приказната, многумина се добро ситуирани и зафатени, ама системот не им одговара. За едни мајка, за други маќеа нашава мила држава.

@KaZaN вработувањето е директно, или преку агенција?

Зависи... Стаж, возраст, искуство...

Ако ти е прво вработување, најверојатно преку агенција, не повеќе од една година.

Доколку имаш искуство, и си повозрасен директно преку фирма. Обично е прв договор 3 месеци, па понатаму од тебе зависи.

Генерално, секое вработување е различна понуда. Ставаат се на кантар, па можеш реално и да преговараш, па и да се ценкаш...

Sent from my Xiaomi 12x

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #4539 на: 23 Јули 2023, 18:03:52 pm »
Така е!
Потен гс - добра плата!
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен stanzli

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 143
« Одговори #4540 на: 23 Јули 2023, 18:18:58 pm »
Od vredna rabota, skolo i znaenje u ovaa vukojebina nikade nema da stignes... osven ako ne si rodnina, prijatel, partiski vojnik, kuropusac ili ebacica na sefovite i direktorite.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #4541 на: 23 Јули 2023, 18:23:45 pm »
Od vredna rabota, skolo i znaenje u ovaa vukojebina nikade nema da stignes... osven ako ne si rodnina, prijatel, partiski vojnik, kuropusac ili ebacica na sefovite i direktorite.
Не знам за тебе, кој од овие горенаведените си...

Ама за мене знам дека се што сум постигнал до сега, со труд, работа и знаење сум постигнал. Никој, никогаш и никаде не ме пикнал, на никого не сум му се пикал под кожа, никого не сум молел, никогаш не сум бил партиски обоен, фала богу ниту врвот од фирмата во која работам не ми се роднини/пријатели...

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #4542 на: 23 Јули 2023, 18:35:55 pm »

Bas taks kazav, ili imas znaenje  ili si od tie so gi spomna.

Присутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7270
« Одговори #4543 на: 23 Јули 2023, 18:42:51 pm »
Не во секоја фирма важи дека ако знаеш и ќе напредуваш.

Во најголемиот дел од фирмите за да напредуваш потребно е да си само послушник на претпоставените, без да даваш идеи или некогаш да се спротиставиш и цврсто да застанеш зад својата одлука.

Во фирмата во која што работев периодот од 2019та до 2020та, за да се напредуваше мораше да се биде послушник на газдата, нема ти што многу идеи да даваш, туку одиш на состанок и состанокот е проформа, тој си кажува како треба, ти само ке кимнеш со главата и ќе пренесеш на вработените од својот сектор каде што си.
Јас гулаби писмоносци ги викав таму во таа фирма претпоставените.

Исто така втор клучен фактор за да се напредуваше во таа фирма беше да му кажеш на газдата дека заради преголемиот обем на работа, ќе доаѓаме во саботи и недели (неплатено, само бурек за доручек и хамбургер за ручек се даваше) и да се доработела недовршената работа. Никако да побараш екстра работник или пак да се плати прекувременото, одма персона нон грата си, става цртка во тефтерот негов.

Така да не секаде функционира системот на знаење, воглавном е на послушност, потчинетост. Ако изнесуваш идеи значи си различен од другите, особено од претпоставените, па ќе те гледаат како закана.

Има исклучоци, ама тие се помал број од овие како што наведувам дека се функционира. Нажалост.....

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7638
« Одговори #4544 на: 23 Јули 2023, 19:54:53 pm »
Не знам за тебе, кој од овие горенаведените си...

Ама за мене знам дека се што сум постигнал до сега, со труд, работа и знаење сум постигнал. Никој, никогаш и никаде не ме пикнал, на никого не сум му се пикал под кожа, никого не сум молел, никогаш не сум бил партиски обоен, фала богу ниту врвот од фирмата во која работам не ми се роднини/пријатели...

Ова не е баш за фала богу ;D ;D ;D не би било лошо жиле да го имаш на спид диал ;D ;D ;D