Автор Тема: Вработување  (Прочитано 739630 пати)

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 4024
Одг: Вработување
« Одговори #4290 на: 02 Март 2023, 18:11:11 pm »
На рузвелтова во пет шоп мона имаше конкурс 25.000 почетна плата за продавач....
За мајстор треба да е +40.000

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2824
« Одговори #4291 на: 02 Март 2023, 18:28:26 pm »
На рузвелтова во пет шоп мона имаше конкурс 25.000 почетна плата за продавач....

А зошто овие од петшопов не заслужуваат плата со тројка од напред?

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1943
« Одговори #4292 на: 02 Март 2023, 18:39:05 pm »
Прво не ни знаете што треба да се работи, механика на тешки товарни возила опфаќа многу. Може им треба човек само кочници да менува и слично.
Одма да се рипало, ццц.

Еве на пример треба да примам кај мене во фирма машински инженер, небитно со или без работно искуство, за тоа што го работиме ретко кој има искуство, 1 во 1М.
По вас колку плата треба почетна да му дадам?

Минимум просечна за почеток на машински инженер без работно искуство, тазе од факултет излезен.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30462
    • CARclub.mk
« Одговори #4293 на: 02 Март 2023, 18:51:55 pm »
Не ја разбирам потребата веднаш да се исхејта.

Искрено, не ги ни знам пазарните услови, ниту па дали платата е мала или голема, не навлегувам во тоа. Си пишува дека има простор за договор и има простор за напредување. Како и све друго, и платата е работа на договор, односно ова е првична понуда на работодавачот, тој што бара работа ќе даде свој одговор на таа понуда, па ќе почнат преговори. Вакво хејтање у старт никогаш не ми било јасно.

Па, има неколку причини.

Првата е таа што со 27.000,00 денес тоалет тешко се купува, не па да се живее. На потрошувачка кошничка од 57.000,00, со оваа плата, жена ми треба да заработува 30.000,00, односно повеќе од мене. Ќе се обесам. И тоа за да преживееме, исклучиво.

Втората е таа што се работи за тешка работа и захтевна работа, која бара одредена стручност, познавање и работни навики, а према тоа платата е несоодветна.

Третата е работното време - нема да биде тоа. Ќе испадне тура во петок во 15.45 - тикви шо ќе си оди мајсторов ако не го завршил камионот - ќе го оспособи, па ќе си оди, јер за тура нашиве газди со камиони газ даваат. Плус има сабота, така да...

Четвртата е "напредокот". Сигурно нема да "напредува" платата на работникот како што "напредуваат" цените и инфлацијата. Знаеме како "се напредува" кај нас.

Петто - на оваа економска ситуација, на овие услови, на овој недостаток на работна сила од шо сите "запалија" нанекаде, да понудиш почетна плата испод просечна, или бар со тројка напред, е срамота, поготово за работа од овој тип.

Нека им е со среќа, ќе бараат пак за месец-два.

Јас се согласувам со тебе, и се согласувам дека (најверојатно) платата треба да биде поголема. Прашањето ми е - зошто хејтот?

Ете, понудената плата е ниска. Ама таа плата е основа за преговарање. Не е ова-ќе-биде-и-тоа-е-тоа. Основа за преговарање. Сигурен сум дека ако отиде на муабет некој соодветно квалификуван ќе добие и повисока.

Повеќето луѓе кои ги знам кои добиле зголемување на платите или добиле повисока понуда кога преговарале за плата - добиле бидејќи побарале.

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #4294 на: 02 Март 2023, 18:52:16 pm »
Прво не ни знаете што треба да се работи, механика на тешки товарни возила опфаќа многу. Може им треба човек само кочници да менува и слично.
Одма да се рипало, ццц.

Еве на пример треба да примам кај мене во фирма машински инженер, небитно со или без работно искуство, за тоа што го работиме ретко кој има искуство, 1 во 1М.

Минимум просечна за почеток на машински инженер без работно искуство, тазе од факултет излезен.

Кромберг на инженерите им дава почетна од 42 до 45. Цементара исто така, само што има многу бенефиции таму.
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6815
« Одговори #4295 на: 02 Март 2023, 18:54:15 pm »

Заслужува. И те како.

Не ја разбирам потребата веднаш да се исхејта.

Искрено, не ги ни знам пазарните услови, ниту па дали платата е мала или голема, не навлегувам во тоа. Си пишува дека има простор за договор и има простор за напредување. Како и све друго, и платата е работа на договор, односно ова е првична понуда на работодавачот, тој што бара работа ќе даде свој одговор на таа понуда, па ќе почнат преговори. Вакво хејтање у старт никогаш не ми било јасно.

Па, има неколку причини.

Првата е таа што со 27.000,00 денес тоалет тешко се купува, не па да се живее. На потрошувачка кошничка од 57.000,00, со оваа плата, жена ми треба да заработува 30.000,00, односно повеќе од мене. Ќе се обесам. И тоа за да преживееме, исклучиво.

Втората е таа што се работи за тешка работа и захтевна работа, која бара одредена стручност, познавање и работни навики, а према тоа платата е несоодветна.

Третата е работното време - нема да биде тоа. Ќе испадне тура во петок во 15.45 - тикви шо ќе си оди мајсторов ако не го завршил камионот - ќе го оспособи, па ќе си оди, јер за тура нашиве газди со камиони газ даваат. Плус има сабота, така да...

Четвртата е "напредокот". Сигурно нема да "напредува" платата на работникот како што "напредуваат" цените и инфлацијата. Знаеме како "се напредува" кај нас.

Петто - на оваа економска ситуација, на овие услови, на овој недостаток на работна сила од шо сите "запалија" нанекаде, да понудиш почетна плата испод просечна, или бар со тројка напред, е срамота, поготово за работа од овој тип.

Нека им е со среќа, ќе бараат пак за месец-два.

Јас се согласувам со тебе, и се согласувам дека (најверојатно) платата треба да биде поголема. Прашањето ми е - зошто хејтот?

Ете, понудената плата е ниска. Ама таа плата е основа за преговарање. Не е ова-ќе-биде-и-тоа-е-тоа. Основа за преговарање. Сигурен сум дека ако отиде на муабет некој соодветно квалификуван ќе добие и повисока.

Повеќето луѓе кои ги знам кои добиле зголемување на платите или добиле повисока понуда кога преговарале за плата - добиле бидејќи побарале.

Не си бил на разговор за работа лејтли, нели?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #4296 на: 02 Март 2023, 18:55:41 pm »
Со оглед на тоа дека работам како фриленсер, можам да ти кажам дека одам на 2-3 интервјуа месечно. ;)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15033
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #4297 на: 02 Март 2023, 18:57:30 pm »
Одма да се рипало, ццц.

50е од тркало наплаќаат за промена на кочници.
Платата ќе ја извади од 3-4 камиони со се придонеси...
Сега моментално,27К треба да биди социјална помош,а не плата.

God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #4298 на: 02 Март 2023, 19:00:20 pm »
Со оглед на тоа дека работам како фриленсер, можам да ти кажам дека одам на 2-3 интервјуа месечно. ;)

Правам муабет за работни места со физичка работа, како предметната.

Каде ако решиш да одиш на разговор, значи стварно ти треба работа и немаш друга опција.

Каде кога ќе одиш, тие што ја нудат тоа ќе го увидат и ќе го искористат против тебе - земи или остави. Таа е платата, нема преговарање.

Штом одиш на 2-3 месечно, веројатно на еден можеш да си дозволиш да бидеш слободен и да си ги кажеш условите, just for kicks. И ќе добиеш што бараш, не се сомневам.

Apples and oranges, ти текнува?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #4299 на: 02 Март 2023, 19:05:19 pm »
Апсолутно, и затоа уште во првиот коментар реков дека:

Искрено, не ги ни знам пазарните услови, ниту па дали платата е мала или голема, не навлегувам во тоа.

Ама во самиот оглас напишано е дека (цитирам) има простор за преговори и напредок зависно од искуството. Сите се фатија за бројката, го изигнорираа тој дел.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #4300 на: 02 Март 2023, 19:07:31 pm »
Знаеш зошто?

Од причина што тоа е мртво слово на хартија. Толку многу луѓето се изморени и испозаебани, што конкретната форма и да има најдобра намера и стварно да е така како што пишува, луѓето едноставно немаат доверба.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #4301 на: 02 Март 2023, 19:21:09 pm »
Во ред. Јас останувам на ставот дека нема потреба од толку хејт одма, ниту па дека има зијан човек ако се јави, си отиде на муабет и си преговара. Може ќе успее, може не. Најлошото што може да се случи е да не успее да се договори и да не ја добие или да не ја прифати работата.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 4024
« Одговори #4302 на: 02 Март 2023, 19:26:41 pm »

Нормално дека заслужуваат,само земав џа споредба дека мајстор и продавач неможат да зимаат иста плата!.
Баска условите во сервис ги знаеме сите ,ако надвор е -10 во сервис е 3 степени...
Мене ме интересира дали "газдата" на сервисов ке го пушти синот да ја работи истава работа за 27.000 денари?

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20336
« Одговори #4303 на: 02 Март 2023, 19:30:35 pm »
Зошто не можат иста плата да имаат?

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1943
« Одговори #4304 на: 02 Март 2023, 20:01:42 pm »
Одма да се рипало, ццц.

Кромберг на инженерите им дава почетна од 42 до 45. Цементара исто така, само што има многу бенефиции таму.

На тазе дипломирани со 0 денови работно искуство не им даваат толку за жал.