Автор Тема: Вработување  (Прочитано 699225 пати)

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4007
Одг: Вработување
« Одговори #4320 на: 03 Март 2023, 10:00:44 am »
Најважно во животот е добро да се ожениш/омажиш. :) Така да ако жената заработува повеќе е само позитивна работа, барем за мене.
zatoa gi gledam kaj mene po toa ljuljaskite taze roditeli so decinja ( neka se zdravi i zivi ) ali koga kje gi zagledas poarno ili toj ili taa gabori se. Pa sedis si razmisluvas dobro bre kade gledale ovie ili ovoj ili ovaa koga se zapoznavale....Ama ete sega konecno mi se razjasni poentata na takvite lepotici i dzverovi ili obratno ne e bitno koj e ubaviot a koj ruzniot e dobro da se omazis i da si bides finansiski situiran. Pa za drugoto kje zamizis.

Влатче, не пишав богато да се омажиш/ожениш. Пишав добро. Има голема разлика. Првото е да е културен, образован, да работи или барем да сака да рабооти, да не е затуцан во тие традициите па да се гледа кој колку заработува, да се гледа кој треба дома да пушта машината а кој да носи 1000 евра повеќе и натаму може да редиме ред други работи ама верувам ја сфаќаш поентата. А ако покрај сето тоа е богат или добро ситуран човекот секако нема зијан и во тоа да сме реални.

Барем македонскиов јазик има многу зборови и секогаш гледам убаво и јасно да се изразувам и да користам соодветен збор. Така да, "Добро" не е исто со "Богато" заради тоа што освен "О" и "Б" буквите друга сличност немаат.

Спортски Поздрав!
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5257
« Одговори #4321 на: 03 Март 2023, 10:41:07 am »
За тие што сте машинци, особено популарно наречени „бошисти“ или дизел механичари, за вас ветена земја е Австралија.

Најплатена професија во Австралија е дизел механичар. Се бара под дрво и под камен и не прашуваат за плата.  6 цифрена плата годишно  - со најмалку искуство веднаш даваат и не се зафркавам. 80000 долари е некаде да не знаеш што се вика клуч во рака да држиш. Еден познаник од келнер стана „дизел меќаниќ“ и се пофалил дека земал 80000 .

Какви програмери, какви доктори,...

Имаат доста механизација, имаат доста камиони, а малку народ се гледано во однос на тоа колкава им е земјата и колку ресурси имаат за експлоатирање. Ќе има работа наредните 30 години дур не им истекни електрични да ги направат механизациите, а за тоа богами ќе потрае.
Jebes, mnogu daleku e toa parce pustelija

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20276
« Одговори #4322 на: 03 Март 2023, 12:06:57 pm »
За тие што сте машинци, особено популарно наречени „бошисти“ или дизел механичари, за вас ветена земја е Австралија.

Најплатена професија во Австралија е дизел механичар. Се бара под дрво и под камен и не прашуваат за плата.  6 цифрена плата годишно  - со најмалку искуство веднаш даваат и не се зафркавам. 80000 долари е некаде да не знаеш што се вика клуч во рака да држиш. Еден познаник од келнер стана „дизел меќаниќ“ и се пофалил дека земал 80000 .

Имаат доста механизација, имаат доста камиони, а малку народ се гледано во однос на тоа колкава им е земјата и колку ресурси имаат за експлоатирање. Ќе има работа наредните 30 години дур не им истекни електрични да ги направат механизациите, а за тоа богами ќе потрае.

Нето или бруто?

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3752
« Одговори #4323 на: 03 Март 2023, 13:07:40 pm »
А што ти менува?

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #4324 на: 03 Март 2023, 13:22:23 pm »
А што ти менува?

18 000, исто така ме интересираше дали ги постираат платите во бруто или нето во Австралија. :)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7194
« Одговори #4325 на: 03 Март 2023, 14:17:14 pm »
На тема кој колку заработува од брачни партнери, мислам дека е застарено, бидејќи нели "брачни партнери" а не "брачни конкуренти".

Околу цените на трудот, секако дека вештините на преговарање се клучни, но неретко е дека тие што најдобро се "продале" на интервју обично послабо се покажале.
Секоја плата е реална додека има кој да ја прифати. Ако вие сметате дека е нереално, повелете на интервју и побарајте од износот х3. Објаснете им зошто тие грешат а вие сте во право.
Најголем "проблем" е тоа што во приватен сектор се кријат платите меѓу вработените, па така не знаеш секогаш кој е опсегот.
А дека реалноста во повеќето фирми е дека пре би вработиле нов за поголема плата отколку да ги корегираат платите на вработените што бараат, нешто што никогаш не сум го сфаќал.

Присутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7299
« Одговори #4326 на: 04 Март 2023, 22:10:04 pm »

Ние со 1.6 тди со повеќе од 150.000км у која категорија спаѓаме, јуниор или сениор бошисти?

Отсутен AlexAl1en

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 453
« Одговори #4327 на: 04 Март 2023, 23:57:42 pm »
27.000 е премала плата за во 2023 година посебно кога минималецот ќе е 100 евра помалку и цените се дупло покачени.
 Според мене најниска треба да е 40.000 за секој за да има нормални услови за живот.

Sent from my SM-A528B using Tapatalk

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10595
« Одговори #4328 на: 06 Март 2023, 09:55:24 am »
кај нас мито за на лекар е таја плата хех...

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #4329 на: 06 Март 2023, 12:45:17 pm »
27.000 е премала плата за во 2023 година посебно кога минималецот ќе е 100 евра помалку и цените се дупло покачени.
 Според мене најниска треба да е 40.000 за секој за да има нормални услови за живот.

Sent from my SM-A528B using Tapatalk

toa minimum 40.000 se podrazbira da imas i ti tolki i soprugata tolku. Toa se 80.000 vlez vo domasen budzet sekoj mesec da funkcioniras kako taka normalno vo ovaa vukojebina. Za sami e odlicna suma ali ako dopolnis so dete ili dve e togas vekje se stega remenot okolu vratot,pa nedaj boze da rikne nesto po doma tv,friz,klima da treba novo togas vekje si napnat :)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15005
« Одговори #4330 на: 06 Март 2023, 16:11:27 pm »

Нето или бруто?

Бруто. Нема на запад нето плати. Австралија има ниски даноци на приход и се скалести ама се дупло пониски од кај нас и тоа до високи суми.

300 000 AUD бруто се оданочени со 37% а кај нас на 300 евра ти земаат 37%.

80000 AUD ти доаѓа 62000 AUD годишно нето. Тоа ти е 5000 месечно за стартна плата во AUS не е така лошо.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #4331 на: 06 Март 2023, 17:18:56 pm »

Нето или бруто?

Бруто. Нема на запад нето плати. Австралија има ниски даноци на приход и се скалести ама се дупло пониски од кај нас и тоа до високи суми.

300 000 AUD бруто се оданочени со 37% а кај нас на 300 евра ти земаат 37%.

80000 AUD ти доаѓа 62000 AUD годишно нето. Тоа ти е 5000 месечно за стартна плата во AUS не е така лошо.

Најдов калкулатор само дека имам гледано позиции во австралија/странство ме интересираше дали постираат бруто или нето плати.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11105
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #4332 на: 29 Март 2023, 14:00:38 pm »
Се бара возач на комбе (Б-категорија) по потреба, за хонорарна работа - како замена.

Се вози една тура дневно низ источна Македонија од 7:30-15:30, Скопје-Куманово-Штип-Струмица-Гевгелија и обратно.

Доколку има некој заинтересиран или знаете некој таков, контактирајте ме во ПП

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3970
« Одговори #4333 на: 29 Март 2023, 14:28:57 pm »
Се бара возач на комбе (Б-категорија) по потреба, за хонорарна работа - како замена.

Се вози една тура дневно низ источна Македонија од 7:30-15:30, Скопје-Куманово-Штип-Струмица-Гевгелија и обратно.

Доколку има некој заинтересиран или знаете некој таков, контактирајте ме во ПП
Кој денови се вози?со ваше комбе?
Ако е со ваше комбе дали ке е со клима?Дали е збирна или палетарна роба?

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #4334 на: 29 Март 2023, 15:04:42 pm »
И дали се информациите за возење, ден пред турата или порано.
Никогаш не вели никогаш.