Автор Тема: Вработување  (Прочитано 661954 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Одг: Вработување
« Одговори #3855 на: 07 Декември 2019, 12:25:54 pm »
Во Понеделник ќе одиме на работа?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7218
  • French diamond
« Одговори #3856 на: 07 Декември 2019, 12:31:14 pm »
Има работи кај што не трпи производството и мора да работиме и викенд и празник, е сега кој како ќе му падни по распоред јеби га. Барем лапаме дупла празнична дневница, а недела ко обичен ден јер Нортх Мкд.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8945
  • Пичлеме
« Одговори #3857 на: 07 Декември 2019, 12:33:33 pm »
Јас 2 пати имам работено за Нова година 3та смена (31/1), еднаш по моја желба. И два пати ми било убаво платено, сосема фер. Ама одамна тоа, во времето на колективите кога се растураа... :)

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
« Одговори #3858 на: 07 Декември 2019, 12:46:36 pm »

Нормално дека да. :)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #3859 на: 07 Декември 2019, 13:42:01 pm »
Викенд е различито од празник.
Све ќе измислите само да не работите.
Секако да си е платено.
« Последно менување: 07 Декември 2019, 14:16:48 pm Bicikle »

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #3860 на: 07 Декември 2019, 14:56:00 pm »
Не бе каква работа, ќе идеме у молот, у рамстор у Веро... празнично.

Присутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8004
  • Плинаш!!!
« Одговори #3861 на: 07 Декември 2019, 18:37:20 pm »
Викенд е различито од празник.
Све ќе измислите само да не работите.
Секако да си е платено.
Недела и празнично исто се плаќа ако се работи за прва смена односно 150%

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #3862 на: 07 Декември 2019, 19:19:44 pm »
tebe ti e razlicno, edno e da rabotish nedela, drugo e za nova godina, treto e ako se padnit n.g. vo nedela...

Отсутен AlexAl1en

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 447
« Одговори #3863 на: 07 Декември 2019, 20:00:50 pm »
Никогаш не би менувал викенд и празник за два слободни денови преку неделата каде низ град ќе видиш само пензионери и ученици.

Не ми значи ништо поголема дневница, повеќе сакам да уживам во тие слободни  викенди и празнична атмосфера, а не кога сите шетаат јас на работа и обратно.
Приватна работа може ќе имам некој ден, но тоа нема секоја недела.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Присутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8004
  • Плинаш!!!
« Одговори #3864 на: 07 Декември 2019, 20:01:41 pm »
Не ме сваќај мене дека ми е исто туку таков ни е законот.

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #3865 на: 07 Декември 2019, 22:57:34 pm »
drugo mi beshe zborot zatoa.
Никогаш не би менувал викенд и празник за два слободни денови преку неделата каде низ град ќе видиш само пензионери и ученици.

Не ми значи ништо поголема дневница, повеќе сакам да уживам во тие слободни  викенди и празнична атмосфера, а не кога сите шетаат јас на работа и обратно.
Приватна работа може ќе имам некој ден, но тоа нема секоја недела.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Koj grad ? Niz sk si imat shema i preku nedela, ne ti menja dali e viken ili ne. Baska ako si po mlad kje si fatis studentski zurki. Sea kje si planirash, kako ti e alot taka. kej si se organizirash. Mene seedno mi e, sekako retko izlaga, poarnio mi e dnevnica da otepa.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #3866 на: 08 Декември 2019, 01:47:01 am »
I moze sve toa nema da go boli rabotnikot kolku sto go boli koga negoviot gazda za samo 3 meseci kupil dzip od 50.000€ normalno nov, odma novo stance ili kreva kukja na 2 sprata sekoj vikend grcka,bugarija,leten odmor 20 dena turska ili nekoj tropski ostrov i koga kje se vrati vika breee nema pari vo firma kje ve isplatam k15 ama posle kje vi odbijam od 4 plati po 2500 denari. Toa povekje boli i mladive radi ovie novopeceni biznismeni fakjaat usvet.
Vo drzavava epten stana predlabok jazot pomegju gazdata i rabotnikot.

Во денешно време каде што во секоја професија фалат работници (значи работници, а не плачковци и куропецачи мрзливи), ако некој работи во ваква фирма и го трпи сето тоа... немам коментар, сам си е крив. :)

Има фирми што плачат за работници, и плаќаат на време и добри услови за работа и све тоа. Барем во 2020та работникот во Македонја е првпат во позиција на некој начин да го "уценува" работодавецот, што во минатите години беше обратно.  Сето тоа е благодарение на иселувањето нормално. :)
Спенс, имам еден пријател бара работа да му дадам ли твој број?

Sent from my SM-G973F using Tapatalk
Дај му

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
« Одговори #3867 на: 08 Декември 2019, 12:02:33 pm »

Ај кога веќе се отвори темава, многу не интересира зашто ако празникот се погоди во недела пример, понеделник е неработен ден? Кој им курац е тоа скапано правило?

Само да се зема слободни денови да се сврзуваат викенди да не се работи. И после сакате напредок, епа нема. :)

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #3868 на: 08 Декември 2019, 12:47:49 pm »
За празнични да лапаме ваљда.
Абе види, мене некој да ми речит да работа поќе од 40 дена неделно, ја прв ќе се збуна, оти ќе ми трпит приватната работа, исто и да сме на посао секој ден од 7-15, сабота и недела слободни, рестото ќе го користиме за друга работа, таков животот дојде, не дека некој не сака со 40 часа неделно да може да ги подмири сите трошоци, та ко ќе се врати дома да се позеза со деците, да се видит со другоари, да си прошетат со швалерката жената, ама ко ќе дојт датим за рата ми велат дај 100-200-300 евра, не ги ионтересира што сакам јас од животот или како сум го поминал времето, ко ќе појда в аптека само за млеко и пелени ми вели дај пеесче, не го занима дали сум шетал за викенд или сум рмбал.
Порано сите возеле стојадини, немало абс, есп, инџектори ова она, тв-ата биле по 60 кг со цефки, немало смрт тв, лед тв, плазма тв, вакво тв онакво тв, ваква претплата онаква претплата, бензинот бил 20 денари, не 80 ....
Секој леда да се прилагоди/смнајде во дадена ситуација, кој како знае и умее. Не дека некому не му се шета, не му се излага да глави по дискотеки до 5 сабајле, не му се ојт на море итн итн...

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22223
« Одговори #3869 на: 08 Декември 2019, 13:38:06 pm »
Pa ne razbrav shto ti menja dali si viken 2 dena vo nedelata sloboden ili bilo koi 2 dena. Ja rado bi menil vikend za bilo koi 2 dena kako bi zi zbrkal privatni raboti...

И те како менува дали си викенд или не си викенд. И те како менува дали си на празник слободен или не си...
Ете и кај мене некокогаш викал газдата: Работата мора да се заврши!!! И сум останувал на 31 декември до 20:00 за да завршам некоја работа која што никого нема да го интересира, а додека јас клечев и штрафев глупости, кои некој ќе ги види и поќне да работи со нив тек после месец дена, другите си се спремаа за славење а и некои од нив почнаа да си слават нова година.

Да не мислите дека е само приватен, јас имам главено редовно за НГ на работа до 21 а еднаш до 23 часот. Во мојов случај Министерот не го болело за нас смртниците. Он си слави у кафана а ние чекаме коа ќе му се присака да даде наредба што и како. Среќа таа клапа на нема веќе.
И не, не ни било платено прекувремено, а не ни помислувајте за унапредување или слично.

Јас оваа НГ можеби ќе работам од 21 до 04 саат сабајле..
И тоа со задоволство.