Автор Тема: Вработување  (Прочитано 661810 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Одг: Вработување
« Одговори #3840 на: 06 Декември 2019, 10:27:02 am »
Само законски треба да се забрани работа во недела, а дека од народот треба да се почни тоа потешко. Еве јас и ти не пазариме, ама 1000 други да.
Не треба да се забрани, треба да се наложи на газдите за недела и празници да плаќаат x4 дневница, па да видиш како ќе почнат самите да си ги затвораат дуќанчињата во сабота во 14ч.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #3841 на: 06 Декември 2019, 11:00:43 am »
Само законски треба да се забрани работа во недела, а дека од народот треба да се почни тоа потешко. Еве јас и ти не пазариме, ама 1000 други да.
Не треба да се забрани, треба да се наложи на газдите за недела и празници да плаќаат x4 дневница, па да видиш како ќе почнат самите да си ги затвораат дуќанчињата во сабота во 14ч.
Нема да затворат, ќе плаќаат х4 :)
Потоа ќе ги бараат назад и тоа со камата ;D

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #3842 на: 06 Декември 2019, 11:19:06 am »
Точак, кaша попара направи.
moguce e.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5200
« Одговори #3843 на: 06 Декември 2019, 16:28:02 pm »
Normalno vreme e ko po stranstvo od 7 do 19

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #3844 на: 06 Декември 2019, 16:59:17 pm »
Ne sme sransvo, arno si e vaka.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8945
  • Пичлеме
« Одговори #3845 на: 06 Декември 2019, 18:12:12 pm »
По срански се работи во „сранските инвестиции“, 3 смени, нон-стоп. Доста е од сранство, за така и ние знаеме, имаме такви тукашни фирми од време :)

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #3846 на: 06 Декември 2019, 19:55:34 pm »
Да си ја наредиш советник во агенција за било што... или извршител нешто....

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2653
« Одговори #3847 на: 07 Декември 2019, 04:31:36 am »
А сите сакаме да тркнеме до продавничка во недела во 9 навечер... Или за викенд да прошеташ. А некој треба и да работи тоа време таму...
 Јас би да се покачат цените на барем дупло, исто и дневницата. Па кој му одговара нека пазари во недела :)

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #3848 на: 07 Декември 2019, 09:28:37 am »
Gazdive gledaat da si naprast profit. Gajle im e za vrabotenive.
Pa ne razbrav shto ti menja dali si viken 2 dena vo nedelata sloboden ili bilo koi 2 dena. Ja rado bi menil vikend za bilo koi 2 dena kako bi zi zbrkal privatni raboti...

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #3849 на: 07 Декември 2019, 11:07:14 am »
Pa ne razbrav shto ti menja dali si viken 2 dena vo nedelata sloboden ili bilo koi 2 dena. Ja rado bi menil vikend za bilo koi 2 dena kako bi zi zbrkal privatni raboti...

И те како менува дали си викенд или не си викенд. И те како менува дали си на празник слободен или не си...
Ете и кај мене некокогаш викал газдата: Работата мора да се заврши!!! И сум останувал на 31 декември до 20:00 за да завршам некоја работа која што никого нема да го интересира, а додека јас клечев и штрафев глупости, кои некој ќе ги види и поќне да работи со нив тек после месец дена, другите си се спремаа за славење а и некои од нив почнаа да си слават нова година.

Едноставно викенд е период во неделата кој е за семејството. Сабота да прошеташ, да испазариш (до 16 часот) и после да ручаш, да се видиш со домашните, да размениш мислења, да разговараш, да се расправаш.
Недела е ден за одмор, семеен ручек, средување работи по дома, спремање за престојната недела. Или ако е убаво времето да прошеташ со деца, девојка ...
Која ми е поентата да одам на викенд во работна недела?
А сите се научиле да спијат до 12 на пладне, па да се тегнат, па да станат, доручек у 15:00 наместо ручек и ке одиме ноќе ке шетаме и пазариме....глупости на квадрат.
Треба да одам сам? Другата половина е слободна у петок а ти у среда. Кај ке одите?
Тоа со било кој ден во неделата е најголемата глупост која што некој ја измислил, само за да се направи паметен.
Треба изрично да се направат измени во законот за работно време и работни денови. Со цел сите да бидат подеднакво третирани, ке се направи дежурство, на кое ке треба секој од вработените по еднаш да биде опфатен.

На времето кога бевме држава, се ова функционираше беспрекорно и идеално.

Кога се осамосталивме, си ги оставивме мозоците во минатото и со празни глави влеговме во демократијата, анархијата и самоволието.

Во недела не треба ништо да работи. Во сабота до 16 часот максимум.
Луѓето треба да поминуваат време заедно, а не да живеат сами како утови... Луѓето не знаат да зборуваат.
Преку недела работно време до 20:00, почнувајќи од 8:00.
Тие што се во една смена од 7:30 до 15:30.
Прехрана од 7:00 до 20:00

Дежурни бензиски, дежурни аптеки, дежурен маркет.
Другите институции се знае: Полиција, Пожарна, Здравство.

Од приватните ми е преку курац. Ако не ги почитуваш работните времиња, 1: Опомена, 2: Опомена и Казна, 3: Казна и затварање на дуќанот во наредни 6 месеци. Ако го фатам за било каков пропуст после ова, одземање на лиценца за приватно стопанисување.

Од идеално општествено уредување, се вративме назад во времето на робовладетелството...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2169
« Одговори #3850 на: 07 Декември 2019, 11:53:50 am »

И те како менува дали си викенд или не си викенд. И те како менува дали си на празник слободен или не си...
Ете и кај мене некокогаш викал газдата: Работата мора да се заврши!!! И сум останувал на 31 декември до 20:00 за да завршам некоја работа која што никого нема да го интересира, а додека јас клечев и штрафев глупости, кои некој ќе ги види и поќне да работи со нив тек после месец дена, другите си се спремаа за славење а и некои од нив почнаа да си слават нова година.

Едноставно викенд е период во неделата кој е за семејството. Сабота да прошеташ, да испазариш (до 16 часот) и после да ручаш, да се видиш со домашните, да размениш мислења, да разговараш, да се расправаш.
Недела е ден за одмор, семеен ручек, средување работи по дома, спремање за престојната недела. Или ако е убаво времето да прошеташ со деца, девојка ...
А сите се научиле да спијат до 12 на пладне, па да се тегнат, па да станат, доручек у 15:00 наместо ручек и ке одиме ноќе ке шетаме и пазариме....глупости на квадрат.
Треба да одам сам? Другата половина е слободна у петок а ти у среда. Кај ке одите?
Тоа со било кој ден во неделата е најголемата глупост која што некој ја измислил, само за да се направи паметен.
Треба изрично да се направат измени во законот за работно време и работни денови. Со цел сите да бидат подеднакво третирани, ке се направи дежурство, на кое ке треба секој од вработените по еднаш да биде опфатен.

Кога се осамосталивме, си ги оставивме мозоците во минатото и со празни глави влеговме во демократијата, анархијата и самоволието.

Луѓето треба да поминуваат време заедно, а не да живеат сами како утови... Луѓето не знаат да зборуваат.

Од приватните ми е преку курац. Ако не ги почитуваш работните времиња, 1: Опомена, 2: Опомена и Казна, 3: Казна и затварање на дуќанот во наредни 6 месеци. Ако го фатам за било каков пропуст после ова, одземање на лиценца за приватно стопанисување.

Од идеално општествено уредување, се вративме назад во времето на робовладетелството...
Нема што да се додаде на ова. Точно од збор до збор. До пред еден период од 10тина години, ретко кој работеше во сабота. Зборам фирми и реален сектор. Сега се подразбира дека и сабота се работи, а во недела по потреба. Живот поминува, деца пораснале, а не си ги видел. За што? За пари.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2169
« Одговори #3851 на: 07 Декември 2019, 11:54:01 am »
.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #3852 на: 07 Декември 2019, 11:58:45 am »
Живо се сеќавам од озлогласеното комунистичко време кога градежните работници јадеа топла храна зготвена во менза и транспортирана на лице место каде се одвиваа работните задачи.
Денес јадат леб и салама купена од локална продавничка.

Така доаѓаме до одговор за зголемените здравствени проблеми во последно време.

Тргнувајки од причинско последичната поврзаност ќе дојдеме до многу одговори за дупките во економијата, здравството, пензиското, итн

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #3853 на: 07 Декември 2019, 12:06:27 pm »

Точно од збор до збор. Во недела не "треба да не се работи", туку законски не смее да се работи. Самата помисла треба да се казнува а и сабота по 14часот. За празник? Било верски државен? Да помислиш само.

Во соседна Грција има убав пример. Со мотор полицаец оди за велигден да проверува да не отворил некој дуќан. Кај што ќе му е сомнително дека работи некој со батериска светилка светеше внатре низ мрежата затворена за да провери дека нема никој. Да помисли само некој да работи.

Згора на тоа што сме во сосем погрешна временска зона па и во работни денови е црна темница после 17ч кога си доаѓаш дома од работа. Да сме со Грција како што треба барем 1ч сонце ќе остане за попладнето за да се прошеташ со децата или со девојката.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #3854 на: 07 Декември 2019, 12:10:59 pm »

Да не мислите дека е само приватен, јас имам главено редовно за НГ на работа до 21 а еднаш до 23 часот. Во мојов случај Министерот не го болело за нас смртниците. Он си слави у кафана а ние чекаме коа ќе му се присака да даде наредба што и како. Среќа таа клапа на нема веќе.
И не, не ни било платено прекувремено, а не ни помислувајте за унапредување или слично.