Kako bi go zadrzil gazdata rabotnikot ?
Zenami sega koga davase otkaz 3 dena po red ja ubeduvaa da ostane kako aj kje ti kacime nesto plata.
Mojava fino lepo kaza poradi plata nedavam otkaz nego poradi rabotnoto ustvari slobodnoto vreme. I spomnaa sto uslovi baras i fino pobara 2 vikenda vo mesecot slobodni bez pokacuvanje plata. I fino gazdive rekoa plata kje ti kacime ama slobodni vikendi jok osven eden den vo nedelata od ponedelnik do petok kao demek marketot kje trpel. Epa gospoda fala za druzenjeto cao prijatno.
Pred nekoj den zastanav u vero taftalidze so edna poznata vrabotena 2 reda moabet i vikam zs volku od sutka imate vraboteni a taa mi vika abe ostaj eve cel mesec od Kumanovo so kombe nosat sekoj den vraboteni od skopjevo ostanavme samo 3-4 zeni vo godini sto ni fali za penzija.
Ej od Kumanovo za u vero mknat vraboteni sekoj den so kombe a plata se znae 14500. Pa posle se cudime kaj fakja magla mladinava.
Пред повеќе години еден од колегите бараше покачување, или да вработат уште еден во неговиот сектор за да може да се користат слободни денови, да може да се земе годишен одмор без да се одработуваат дупли смени, не му дадоа и си отиде.
Потоа мораа на новиот да ја понудат истата цифра што ја бараше колегата.
Што постигнаа?
Растурија екипа во која се колнеа и ветуваа брда и долини, нели, откако ќе се формира. Како да заборавија дека долго им требаше да најдат стручен и вреден персонал.
Најомилен муабет на газдите им беше дека немало продуктивност

им одржав мала лекција по политичка економија и потоа бегаа од мене кога ќе осетеа дека сум станал на синдикална нога

Муабетот ми е дека работникот е свесен дека е радник и му треба мала стимулација и помалку безочно експлоатирање за да биде задоволен на крајот на месецот.
Ама кога имаш "инат" газди, тоа е.
Има исклучоци, но ретки се