Автор Тема: Вработување  (Прочитано 600447 пати)

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3042
Одг:
« Одговори #2745 на: 17 Март 2016, 17:40:30 pm »
Ако не ти фаќа црпката џабе и доктор на науки да си.

Отсутен WorM

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 616
Одг: Вработување
« Одговори #2746 на: 17 Март 2016, 17:54:40 pm »
Ај да кажам и ја мислење со дипломиве...Диплома ко диплома, дали ќе научиш нешто или не, кај нас може да ја добиеш.. Ако сам не се трудиш додека си на факс да чепкаш и да се пикаш у проекти, никој не ти е крив ако после немаш познавање...
Завршив компјутерски науки на Штулов во Тетово, уз кој завршија уште 20 души со мене...Само двајца продолживме по струка.. Се вработивме у ИТ фирма и почнавме кариери..

Јас: стартував со 300 евра и не дочекав покачување, кое и ќе го добиев..напредував и учев цело време за и после работа. Како и да е, ќе стигнев до 500-600 евра во тогашната фирма и мислам дека тоа ќе беше некој си лимит за 2-3 години..
Меѓувремено аплицирав секаде низ европа и уса за мастер стипендии.. Штедев и пари секој месец за у краен случај да почнам мастер на финки..Сакав да се дообразовам..На крај, ми се насмевна среќата со Швајцарска влада, која ми додели стипендија за фул студентски и животни трошоци на нивни универзитет. Може пресудно беше што аплицирав на специфична програма (Artificial Intelligence) у која на крај испаднавме само 5 души од 2000 на целиот универзитет. Сега моментално сум вработен и терам..

Поентата ми беше дека тука не ме гледаат никако поразлично поради што сум Македонец. Кога се работи продуктивно, секој те сака поради резултатите кои што ги допринесуваш, без разлика на вера, нација или која и да е класификација на луѓе..

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14390
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #2747 на: 17 Март 2016, 21:03:38 pm »
Девојка ми е дипломиран лабораториски аналитичар и работи во приватна лабораторија за 14к кои што и ги даваат на рака по 2 - 3000 и редовно каснат по месец-два. Секој ден ги чека пред канцеларија со останатите колешки како не знам што.
Пријавена е на неопределено, со средно нормално, некогаш и плаќаат здрасвтвено некогаш не, а за останатите придонеси да не зборам.
Толку незахфална професија, тоа е чудо.
Работат со игли, со крв, со резултати кои што некогаш се од животно значење, а работат за 250е макс или волонтираат по 5 по 10 години, со надеж дека некогаш ќе ги вработат.

не ми е јасно како во оваа ебана држава некој кој има диплома може низ нашиоот ебан систем да помине како вработен со средно.

за другите придонеси да не правам муабет

Дипломата и не е толку клучна. Бар за одредени професии. Технички јас сум без диплома.. 5 дена по завршувањето на последниот испит почнав да работам. Еден проект, друг проект, отидов на страна. И веќе не ми е ни предизвик да ја направам и да дипломирам. А и во приватен сектор никој не ми ја побарал досега.
Sam se snaogjas zq rabota ili te zedoa vo barabanot.partiski?Imaj madlaci i priznaj.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9107
« Одговори #2748 на: 17 Март 2016, 22:40:36 pm »
Не ми е тоа поентата. Сакав да кажам ако си дипломиран после одиш се пријавуваш во агенција за вработување како дипломиран хххххххх. После наогаш работа и во истата таа агенција те пријавуваат како со средно

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8784
  • Пичлеме
« Одговори #2749 на: 17 Март 2016, 22:58:48 pm »
Sam se snaogjas zq rabota ili te zedoa vo barabanot.partiski?Imaj madlaci i priznaj.
Поштоам изворен битолски муабет ;D

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3042
« Одговори #2750 на: 17 Март 2016, 23:02:43 pm »
Не ми е тоа поентата. Сакав да кажам ако си дипломиран после одиш се пријавуваш во агенција за вработување како дипломиран хххххххх. После наогаш работа и во истата таа агенција те пријавуваат како со средно
Имам познаник кој е пријавен со основно, а има високо образование. Милион пати има кажано, се има бунето и го добил одговорот "ако не ти одговара оди си, ќе најдеме друг".

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8784
  • Пичлеме
« Одговори #2751 на: 17 Март 2016, 23:03:52 pm »
Јаска шеф сум со осмо, да цути власта!

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2846
  • Слобода или смрт
« Одговори #2752 на: 17 Март 2016, 23:20:50 pm »
Девојка ми е дипломиран лабораториски аналитичар и работи во приватна лабораторија за 14к кои што и ги даваат на рака по 2 - 3000 и редовно каснат по месец-два. Секој ден ги чека пред канцеларија со останатите колешки како не знам што.
Пријавена е на неопределено, со средно нормално, некогаш и плаќаат здрасвтвено некогаш не, а за останатите придонеси да не зборам.
Толку незахфална професија, тоа е чудо.
Работат со игли, со крв, со резултати кои што некогаш се од животно значење, а работат за 250е макс или волонтираат по 5 по 10 години, со надеж дека некогаш ќе ги вработат.

не ми е јасно како во оваа ебана држава некој кој има диплома може низ нашиоот ебан систем да помине како вработен со средно.

за другите придонеси да не правам муабет

Дипломата и не е толку клучна. Бар за одредени професии. Технички јас сум без диплома.. 5 дена по завршувањето на последниот испит почнав да работам. Еден проект, друг проект, отидов на страна. И веќе не ми е ни предизвик да ја направам и да дипломирам. А и во приватен сектор никој не ми ја побарал досега.

Приватен сектор и странска фирма. Каде тука гледаш барабан?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2753 на: 17 Март 2016, 23:24:14 pm »
Имам познаник кој е пријавен со основно, а има високо образование. Милион пати има кажано, се има бунето и го добил одговорот "ако не ти одговара оди си, ќе најдеме друг".

Поздрави го познајникот и потсети го дека постои трудов инспекторат.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #2754 на: 19 Март 2016, 13:22:27 pm »
Kazi drugarce, sto e pogresno ili ne tocno ? Za sto konkretno me citiras ? Ajde obrazlozi.
A, i nit me znaes, nit me poznavas, a tvrdis nesto. Mislam ne e vo red, ne zaradi mene, zaradi tebe.

Не велам дека нешто има неточно или погрешно. Едноставно искривено. За човек кој добил шанса од странци да се дообразова надвор, и да си ги прошири хоризонтите на знаење, социјални врски и светоглед, даваш изјави кои намекнуваат на некаков притаен про-македонски елитизам.

Ни те знам, ни те познавам, ниту пак сакам да ти укажам нешто. Едноставно ми е чудно како човек од твојот калибар (како што самиот се претстави) дава такви ијави од ракав.

Јас само едно ќе ви кажам, сите што велите дека бојата на пасошот не е важна, не сте виселе пред амбасади доволно. Или не сте ваделе работни дозволи за работа во странство.

А за дипломата? Секој вели дека не му ја бараат, ама најчесто им треба. Особено за работа надвор од Македонија.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен TheHeatIsOn

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 515
« Одговори #2755 на: 19 Март 2016, 13:39:00 pm »
Dali znaesh kolku vizi imam vo stariot pasosh ? Nitu edna izjava nemam dadeno od rakav. Ako zhiveesh vo Germanija mnogu dobro znaesh za shto zboruvam. Jas 6 meseci bev vo Germanija na internship i dosta vidov. Ako neshto ne e taka slobodno kazhi. I ova pro makedonski elitizam shto bi trebalo da znachi ?!?

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #2756 на: 19 Март 2016, 13:59:36 pm »
Dali znaesh kolku vizi imam vo stariot pasosh ? Nitu edna izjava nemam dadeno od rakav. Ako zhiveesh vo Germanija mnogu dobro znaesh za shto zboruvam. Jas 6 meseci bev vo Germanija na internship i dosta vidov. Ako neshto ne e taka slobodno kazhi. I ova pro makedonski elitizam shto bi trebalo da znachi ?!?

Нема потреба да се фалиме кој колку визи има. Затоа што колку повеќе визи, толку повеќе висење пред амбасади и непотребни трошоци, само и само заради бојата на пасошот. Тоа е таа легална дискриминација, која секој што има малце пореален светоглед, ќе се обиде да ја заобиколи на секаков можен начин. 

Па од ракав е. “На Запад многу тешко вработувале Романци, Бугари, Пољаци на повисоки професионални позици, ама вработувале Македонци.“ Бидејќи ние сме подобри од овие погоре набројаните, иако сме последна дупка на секое свирче.

Јас отворено кажувам на сите, ништо не заменува европски пасош. Било да студираш, било да работиш некаде во Западна Европа.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен TheHeatIsOn

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 515
« Одговори #2757 на: 19 Март 2016, 14:06:49 pm »
A shto kazhav jas ? Istoto. Poentata mi beshe, mnogu dobro znam shto znachi chekanje, molenje i trpenje izzivuvanje na sluzbenici zaradi makedonskiot pasosh.

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #2758 на: 20 Март 2016, 03:49:15 am »
speaking of visas... 2 godishna turisticka za UK 500 evra, 5 godishna turisticka za UK 850 evra. mamata
ne znam dali e vistina, na vremeto UK ambasadarot gi teral da igraat oro pred ambasada nekoja folklorna grupa koga aplicirale da idat grupno vo UK na nekoj festival.
da videl dali svarno se igraorci.
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55052
  • Махер
Одг:
« Одговори #2759 на: 20 Март 2016, 06:49:19 am »
Па да не му останат таму после да се чуди што го нашло. Партија ќе му формираат во парламент.