Автор Тема: Вработување  (Прочитано 600443 пати)

Отсутен TheForce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 546
Одг: Вработување
« Одговори #2730 на: 16 Март 2016, 12:22:44 pm »
@Allexander другар беше на интервју за комерцијалист, па сеа 70% беше за Биотек муабетот, едино ако сум помешала нешто.

@TheHeatISOn стипендии кои ги даваат универзитетите зa Excellence & recommendations. Тоа се високи стипендии, што ти плаќаат се’, другиве што ги гледав се 5-6, максимум 10к евра. Образложението што ми го дадоа беше дека имало стотици апликации и ги одбрале само најдобрите.
За овие од влада стипендииве не ни помислувам, башка прочитав на некој дечко само 1000 долари му одобриле, а се промовираат низ медиуми како целосни суми им плаќаат на апликантиве.

Отсутен TheHeatIsOn

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 515
« Одговори #2731 на: 16 Март 2016, 12:27:32 pm »
А од која позната компанија имаш пракса со препорака за таква стипендија ? Германија моментално нуди најдобри услови за постдипломски ако имаш сертификати за познавање на јазикот. Околу 1000 евра е семестар без сместување. И месечно уште една 1000 ка за живот. Стипендија каква што бараш ти, е next to impossible.

Отсутен TheForce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 546
« Одговори #2732 на: 16 Март 2016, 12:51:27 pm »
А од која позната компанија имаш пракса со препорака за таква стипендија ? Германија моментално нуди најдобри услови за постдипломски ако имаш сертификати за познавање на јазикот. Околу 1000 евра е семестар без сместување. И месечно уште една 1000 ка за живот. Стипендија каква што бараш ти, е next to impossible.

А како да им објасниш дека си работел само на докторат на твојот мизерен факултет (каде чекавме тендер две години за да се купат најосновни реагенси како етил) и дека другиве не ти даваат ни шанса? Да можев да си приуштам 1000 евра по семестар + сместување ќе беше прекрасно, ама ете не можам. :)
Мојата грешка беше што премногу се насочив и периодот кога аплицирав не бев нешто океј и не потегнав конци да аплицирам на 10тина места.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #2733 на: 16 Март 2016, 13:01:34 pm »
А што ако имаш факс во нашава земја ? Што со дипломата освен лична сатисфакција ? Ајде кажи ми ?

Нема што да ти кажувам, јасно ти е и на тебе.

Јас само пцујам што во нашава прекрасна, фасцинантна, вечна Македонија (во која бај д веј само што стана легално помилување на криминалци, убијци, терористи итн), човек со диплома по молекуларна биологија треба да разгледува опции за работа во Веро.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен TheHeatIsOn

• Јуниор
  • **
« Одговори #2734 на: 16 Март 2016, 13:06:30 pm »
Биди среќна што воопшто ти ја признаваат дипломата. За секаде во странство би ти требале пари за основен живот. Така да тоа е тоа. Бугарски пасош може да ти помогне околу папирологија и намалување на трошоци. Дека ке те вработат на професионална позиција тоа е малце потешко (зборувам за Германија).  Германски компании, многу ретко вработуваат романци,бугари,пољаци итн на високо позиции. Што не е случај и со Македонците.

Отсутен JR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 965
    • nobrain.dk
« Одговори #2735 на: 16 Март 2016, 18:43:53 pm »

Инаку комерцијалисти барале...

@TheHeatISOn фала.
Каде барале комерцијалисти? Во Биотек?
[/quote]
Биотек да не сте помислиле да работите кај онаа караконџулата никакво створење
You need people like me. You need people like me so you can point your fuckin' fingers and say, "That's the bad guy."

Отсутен JR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 965
    • nobrain.dk
« Одговори #2736 на: 16 Март 2016, 18:48:23 pm »

А што факс имаш ?

Молекуларна биологија, на ПМФ.

Женами го има истиот факултет дипломира пред 2 год.. Ке те разочарам по струка работа мноооогу тешко или ке работиш лаборант во авицена за 15.500 ден жалосно но нашава ебана земја без луге и пари тешко до ок позиција и плата.. Совет да си аплицираш надвор или во најлош случај иселеничка за канада каде овој кадар се цени и бара
You need people like me. You need people like me so you can point your fuckin' fingers and say, "That's the bad guy."

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2737 на: 16 Март 2016, 20:51:07 pm »
Жена ми пред две години магистрираше Екологија на ПМФ, наместо да се тепаат за работа да и дадат (нејзиниот труд беше објавен во Nature) они и бараат 3000 евра мито за да биде професор по природни науки во средно школо.

Отсутен acekovac

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 199
« Одговори #2738 на: 16 Март 2016, 21:13:01 pm »
Девојка ми е дипломиран лабораториски аналитичар и работи во приватна лабораторија за 14к кои што и ги даваат на рака по 2 - 3000 и редовно каснат по месец-два. Секој ден ги чека пред канцеларија со останатите колешки како не знам што.
Пријавена е на неопределено, со средно нормално, некогаш и плаќаат здрасвтвено некогаш не, а за останатите придонеси да не зборам.
Толку незахфална професија, тоа е чудо.
Работат со игли, со крв, со резултати кои што некогаш се од животно значење, а работат за 250е макс или волонтираат по 5 по 10 години, со надеж дека некогаш ќе ги вработат.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #2739 на: 16 Март 2016, 21:37:24 pm »
....

Ништо лично, ама за некој образован надвор од Македонија, имаш доста искривен светоглед со такво тврдење и размислување.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #2740 на: 17 Март 2016, 13:06:48 pm »
Се сеќавам мајстор /зидар на куќа ми беше човек од Албанија  дојден преку лето да заработува во Македонија - професор по хемија.

Најпедантен мајстор што сме го имале..секое сабајле човекот доаѓаше скоцкан, избричен, не пиеше алкохол и редовно збираше алат и ѓубре што нашиве македонски смрдежи оставаа за себе секој ден за побрзо да и заседнат на гратис ракијата.

Поентата ми е дека ако си човек, кога тогаш ќе се види дека си човек, макар работел и зидар.
Aко си стока..стока ќе останеш, независно од краватата.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9107
« Одговори #2741 на: 17 Март 2016, 13:09:46 pm »
Девојка ми е дипломиран лабораториски аналитичар и работи во приватна лабораторија за 14к кои што и ги даваат на рака по 2 - 3000 и редовно каснат по месец-два. Секој ден ги чека пред канцеларија со останатите колешки како не знам што.
Пријавена е на неопределено, со средно нормално, некогаш и плаќаат здрасвтвено некогаш не, а за останатите придонеси да не зборам.
Работат со игли, со крв, со резултати кои што некогаш се од животно значење, а работат за 250е макс или волонтираат по 5 по 10 години, со надеж дека некогаш ќе ги вработат.

не ми е јасно како во оваа ебана држава некој кој има диплома може низ нашиоот ебан систем да помине како вработен со средно.

за другите придонеси да не правам муабет

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55052
  • Махер
« Одговори #2742 на: 17 Март 2016, 13:38:23 pm »
Се сеќавам мајстор /зидар на куќа ми беше човек од Албанија  дојден преку лето да заработува во Македонија - професор по хемија.

Најпедантен мајстор што сме го имале..секое сабајле човекот доаѓаше скоцкан, избричен, не пиеше алкохол и редовно збираше алат и ѓубре што нашиве македонски смрдежи оставаа за себе секој ден за побрзо да и заседнат на гратис ракијата.

Поентата ми е дека ако си човек, кога тогаш ќе се види дека си човек, макар работел и зидар.
Aко си стока..стока ќе останеш, независно од краватата.

Архитект кој има фирма за гипсање. Наш. Он барабар со мајсторите. Им црта, им кажува, седи со нив, облечен во мајсторско. Не кова он, ама се им кажува коригира. Бра-во. Млад 35 години некаде. Цар. Така се работи професионално.

Отсутен TheHeatIsOn

• Јуниор
  • **
« Одговори #2743 на: 17 Март 2016, 14:11:04 pm »
....

Ништо лично, ама за некој образован надвор од Македонија, имаш доста искривен светоглед со такво тврдење и размислување.

Kazi drugarce, sto e pogresno ili ne tocno ? Za sto konkretno me citiras ? Ajde obrazlozi.
A, i nit me znaes, nit me poznavas, a tvrdis nesto. Mislam ne e vo red, ne zaradi mene, zaradi tebe.

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2846
  • Слобода или смрт
« Одговори #2744 на: 17 Март 2016, 17:06:47 pm »

не ми е јасно како во оваа ебана држава некој кој има диплома може низ нашиоот ебан систем да помине како вработен со средно.

за другите придонеси да не правам муабет

Дипломата и не е толку клучна. Бар за одредени професии. Технички јас сум без диплома.. 5 дена по завршувањето на последниот испит почнав да работам. Еден проект, друг проект, отидов на страна. И веќе не ми е ни предизвик да ја направам и да дипломирам. А и во приватен сектор никој не ми ја побарал досега.