Автор Тема: Вработување  (Прочитано 777524 пати)

Отсутен Darkovski

• Редовен
  • Пораки: 1285
Одг: Вработување
« Одговори #1485 на: 02 Јуни 2014, 14:00:00 pm »
Еден совет за тие што не работат.
Најдете работа и работете со мала плата, меѓу време барајте друга работа со поголема плата.
Џабе да не седите.
си работал за 8.000 месечно за да видиш какво е чувството па за да делиш таков совет?

Значи сум работел за 3000 месечно од кога завршив машински факултет и тогаш мислев ебати факултет за ова ли учев.
Сега имам скоро 10 години искуство работа и тоа во производни фирми така да сега сум на сосема друго место. И сега работам по 10 саати на ден сигурно некогаш и повеке ама од мрчење и лежење не бива ништо
Најдете работа и работете со мала плата, меѓу време барајте друга работа со поголема плата.
Џабе да не седите.
си работал за 8.000 месечно за да видиш какво е чувството па за да делиш таков совет?
Друже во Битола можиш да најдиш работа како шофер на комбе/камион(Ц кат.) за плата над 250е,ама работно време ќе ти биди од ноќ до ноќ.Можеш да најдеш во РЕК да возиш за околу 1200 ден. дневница ама 12 саати плус одење идење од работа,се на се 13+ ч си излезен.3 пати надвор ќе јадиш и ке седиш во најголемата кал/прашина која неможеш да ја замислиш.
Оној кој не може тоа да го работи ќе бара друга работа,келнер,такси,магационер и сл...
Јас работев пред 7-8г за 9000плата,5 месеци и после самиот му предложив нешто на газдата па се најдовме во муабет па после тоа земав процент и имав доста солидна плата,ама одкако го пробив на пазарот ме одпушто,не му требав повеќе.
На крај краева,ако имаш некој кој треба да го нахраниш,а мментално немаш друг излез ке работиш и за 8000ден. а во меѓувреме ке си бараш друга работа,несмееш никако да се помириш со тие 8000денари.
Ама ако твоите ги плаќаат сметките,те облекуваат и сите други работи ги исполнуваат тие,ке седиш дома и ке пишиш на нет дека ова е вака ова е така.
не ме знаете а одма ме ставате у тој кош на мрчатор без искуство кој живи на грб на неговите, и ја имам и тоа какво искуство, дур сум одел во средно после школо сум работел за 4.500 денари, ама тоа не било пред 10 години кога зејтинот и бензинот биле 30 денари, пред 4 години беше. одкако завршив имам сменето 7 работи, плата ми варирало од 7.000 до 30.000 најчесто била околу 10. тие 30 сум ги земал за 30 дена во месецот, физичка работа на отворено, од кој 2 паузи по 10 ебани минути, цел ден на отворено без никаква сенка, и на +30 во мај и на -10 у декември, и да истура дожд не се прекинувало со работа, 12 сата, па ко што се зголемуваше денот накај 13 идеше. од јутра до сутра што се вика, плус неполни 2 сата на пат сум губел, тоа се 14 сата надвор. @Mecheto немора да ми кажуваш за амалски работи, зашто за амалски работи тетово ти гарантирам е на прво место, можеш кога сакаш да најдеш за солидна плата, ама остај тоа што е амалска во тетово инспекции и такви ствари никогаш не постоеле, така да ко мене ќе смениш којзнае колку работи и ќе немаш ниту еден ден стаж а ќе работаш работи кај што се губи здравје и тие пари ќе ги дадеш по болници после, згора на тоа ќе бидеш секогаш изложен на мобинг од тие газди, и ко ќе нема работа ќе ти викаат да чистиш wc само затоа што неможе да поднесе да те плаќа а да те гледа без работа, ќе заборавиш на недела затоа што недела во тетово е работен ден, без разлика која националност си, ако газдата оди во петок во џамија и за тебе тоа ќе биде неработен ден, сакаш нејќеш тоа е. Жениве у конфекции скоро секој велигден го работаат, а за бајрам седат дома. Ова не сакам да биде сватено како неш против албанците, напротив има има исклучоци и кај нив од кои многу семејства се ранат без да се изложат на ваква тортура само секој со ксметот нели, ја досеа сум немал таква среќа. Сакам да ви кажам дека приватњак во тетово што сака прави затоа што тука не стапнуваат тие инспекторчињата од Грујота. Ти што викаш си работел за 9.000 пред 8 години, епа земи најди ја сметката од струја пред 8 години да видиш колку ти била тогаш а колку ти е сеа ;) И поентата ми е дека си патиме од "Боље ишта него ништа" и сите вие што ги одобрувате овие плати, најверојатно не сте работеле никад за толкава плата, или сте работеле пред 10 години, кога цените за живот беа нормални

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
« Одговори #1486 на: 02 Јуни 2014, 16:22:54 pm »
Сите се вртиме во круг. Сите ја кажуваат истата приказна и пак не чини.

Не ќе да е до работодавците, ...до вработени е...односно ние ...„рајата“!

Се додека не се почитуваат правилата на игра, се додека некој се богати врз нечиј друг грб се до тогаш ќе ни е банана државата.

Пример денеска. Позната компанија во СК (што горе долу сите имате барем еден нивни производ дома) е во пропаѓање. Не за нешто друго, туку незаинтересираноста на газдата да си го среди производството, да си стави соодветен човек во HR и да крени барем малку платите. Машините се испорасипаа оти добрите мајстори си заминаа на друго место каде што ги плаќаат повеќе.

Пред некоја недела некој од вработените се повреди, дојде инспекција, изфрчија не знам колку илијади евра казна, ...типот заминува на одмор по Медитеранот (газдата).

Кој ќе го крка на крај? Вработените! Како? Нема да има плата наредните месеци се додека не се соберат пари.

Решение: Сите вработени да дадат масовен отказ, фирмата ќе одите јабана, тие барем нема да работат за безпари наредните месеци.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15122
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #1487 на: 02 Јуни 2014, 18:21:07 pm »
@Darkovski
Цитат
Ама ако твоите ги плаќаат сметките,те облекуваат и сите други работи ги исполнуваат тие,ке седиш дома и ке пишиш на нет дека ова е вака ова е така.
Ова не ми беше лично кон тебе насочено туку за сите кои велат дека не би работеле за 8000ден.
Инаку шо се однесува дека животот бил поевтин пред 7-8г тоа било многу малку,струја под 3000 во лето и под 6500 во зима не ми иди.А па ако ти кажам дека тогаш имав Алфа бензинец... ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1488 на: 02 Јуни 2014, 18:52:47 pm »
Се отиде марка - евро осим платите..

Го издупеа народов ко никад..

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1489 на: 02 Јуни 2014, 19:17:15 pm »
Џабе да не седите.

Значи сум работел за 3000 месечно од кога завршив машински факултет и тогаш мислев ебати факултет за ова ли учев.
Сега имам скоро 10 години искуство работа и тоа во производни фирми така да сега сум на сосема друго место. И сега работам по 10 саати на ден сигурно некогаш и повеке ама од мрчење и лежење не бива ништо
Џабе да не седите.
Друже во Битола можиш да најдиш работа како шофер на комбе/камион(Ц кат.) за плата над 250е,ама работно време ќе ти биди од ноќ до ноќ.Можеш да најдеш во РЕК да возиш за околу 1200 ден. дневница ама 12 саати плус одење идење од работа,се на се 13+ ч си излезен.3 пати надвор ќе јадиш и ке седиш во најголемата кал/прашина која неможеш да ја замислиш.
Оној кој не може тоа да го работи ќе бара друга работа,келнер,такси,магационер и сл...
Јас работев пред 7-8г за 9000плата,5 месеци и после самиот му предложив нешто на газдата па се најдовме во муабет па после тоа земав процент и имав доста солидна плата,ама одкако го пробив на пазарот ме одпушто,не му требав повеќе.
На крај краева,ако имаш некој кој треба да го нахраниш,а мментално немаш друг излез ке работиш и за 8000ден. а во меѓувреме ке си бараш друга работа,несмееш никако да се помириш со тие 8000денари.
не ме знаете а одма ме ставате у тој кош на мрчатор без искуство кој живи на грб на неговите, и ја имам и тоа какво искуство, дур сум одел во средно после школо сум работел за 4.500 денари, ама тоа не било пред 10 години кога зејтинот и бензинот биле 30 денари, пред 4 години беше. одкако завршив имам сменето 7 работи, плата ми варирало од 7.000 до 30.000 најчесто била околу 10. тие 30 сум ги земал за 30 дена во месецот, физичка работа на отворено, од кој 2 паузи по 10 ебани минути, цел ден на отворено без никаква сенка, и на +30 во мај и на -10 у декември, и да истура дожд не се прекинувало со работа, 12 сата, па ко што се зголемуваше денот накај 13 идеше. од јутра до сутра што се вика, плус неполни 2 сата на пат сум губел, тоа се 14 сата надвор. @Mecheto немора да ми кажуваш за амалски работи, зашто за амалски работи тетово ти гарантирам е на прво место, можеш кога сакаш да најдеш за солидна плата, ама остај тоа што е амалска во тетово инспекции и такви ствари никогаш не постоеле, така да ко мене ќе смениш којзнае колку работи и ќе немаш ниту еден ден стаж а ќе работаш работи кај што се губи здравје и тие пари ќе ги дадеш по болници после, згора на тоа ќе бидеш секогаш изложен на мобинг од тие газди, и ко ќе нема работа ќе ти викаат да чистиш wc само затоа што неможе да поднесе да те плаќа а да те гледа без работа, ќе заборавиш на недела затоа што недела во тетово е работен ден, без разлика која националност си, ако газдата оди во петок во џамија и за тебе тоа ќе биде неработен ден, сакаш нејќеш тоа е. Жениве у конфекции скоро секој велигден го работаат, а за бајрам седат дома. Ова не сакам да биде сватено како неш против албанците, напротив има има исклучоци и кај нив од кои многу семејства се ранат без да се изложат на ваква тортура само секој со ксметот нели, ја досеа сум немал таква среќа. Сакам да ви кажам дека приватњак во тетово што сака прави затоа што тука не стапнуваат тие инспекторчињата од Грујота. Ти што викаш си работел за 9.000 пред 8 години, епа земи најди ја сметката од струја пред 8 години да видиш колку ти била тогаш а колку ти е сеа ;) И поентата ми е дека си патиме од "Боље ишта него ништа" и сите вие што ги одобрувате овие плати, најверојатно не сте работеле никад за толкава плата, или сте работеле пред 10 години, кога цените за живот беа нормални

Друже брат, ти си спремен да те натоварам со 30 кила експлозив на тебе и да те пратам во влада на седница...
Ја ссум слободен секој ден после шеС :D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30617
    • CARclub.mk
« Одговори #1490 на: 03 Јуни 2014, 09:45:13 am »
Како што сме бришеле постови до сега, така и ќе продолжиме да бришеме постови за „брза онлајн заработувачка, заработете 200 долари додека седите од дома“ и остали пирамидални глупости.

Ако постот ти е ЕДНАШ избришан, имало причина, не значи дека треба втор пат да го напишеш. Ако ВТОР пат ти го избришат, а ти пак го напишеш..

Well..

Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results.

Отсутен JR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 972
    • nobrain.dk
« Одговори #1491 на: 03 Јуни 2014, 09:58:21 am »
Зеро,

па некој да објаснење дека е избришан и зашто е избришан, немаше да губам време и да го пишувам пак. Погоре јас прашав ама никој не одговори, `Пирамидалните глупости и Биткоинот` госметаа многу за глупости па сега им е криво што не почнале, А ова е нешто кој за прв пат функционира и многу брзо ке слушнете од друга страна.. како и да е намерата ми беше да ви помогнам. И јас бев скептик на тие глупости како Лајонес, Сцнет, Пирамиди Проценти, курови врагови, но откако ги добив првите пари на сметка го сменив мислењето.
Поздрав
You need people like me. You need people like me so you can point your fuckin' fingers and say, "That's the bad guy."

Отсутен Suzuka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 88
« Одговори #1492 на: 03 Јуни 2014, 20:15:57 pm »
Има, Цермат :)

Оди ке видиш :) ке заклучиш дека има од лошо полошо

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9179
  • Пичлеме
« Одговори #1493 на: 03 Јуни 2014, 20:56:25 pm »
Ако го прочиташе следниот пост од мене, после овај, ќе заклучеше дека имам претстава како е таму...
А имам претстава како е таму, затоа што сум работел таму :)

Отсутен Suzuka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 88
« Одговори #1494 на: 03 Јуни 2014, 21:43:49 pm »
Да, знам како е сега, аа кога си реботел ти можи било подоинаку..
И јас имам чепкано таму ама индиректно па имав прилика разгледам какво е расположението и мотивот на работниците (сезонците)
а тие со стален однос сигурно нема да се сложат со ова.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9179
  • Пичлеме
« Одговори #1495 на: 03 Јуни 2014, 22:50:54 pm »
Не спомнав кога сум работел, дали сега или порано.
Точно знам дека во таа фирма со фрижидери е пекол. Каква иронија а? :)

П.С. Инаку знам како беше порано, знам како е и сега. Татко ми работи таму, а и мој прв братучед работи таму...стален работен однос.
Разликата помеѓу сезонците и овие другите е што другите рмбаат преку цела година, а сезонците само во лето. А така.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22280
« Одговори #1496 на: 04 Јуни 2014, 10:42:57 am »
Да го пренесам мојот фб стаутс тука...

„Една од грешките што ги направи оваа власт (покрај некои позитивни резултати за кои треба да ѝ се оддаде должното признание) е и „предозирањето“ на населението со образование од највисоките степени (магистер, доктор на науки). Дисперзираните студии се големо промашување. Го потценивме средното училиште, иако најразвиените држави во светот се потпираат токму на средношколското образование. Тоа е класата-мотор што ги движи тие држави напред. Ние немаме работни места за средношколците. И за да го забошотиме тоа, од нив правиме магистри и доктори на науки. Ама и со тие квалификации повторно за нив нема работа“, вели професорот Венко Андоновски во една од своите колумни.

Целата статија ја имате во Капитал..

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7239
« Одговори #1497 на: 04 Јуни 2014, 11:06:35 am »
Јас само би сакал сите овие „министерчиња“ со пубертетски мустаќ да земат да полагаат екстерен тест (без мамење) или било што и да е. Еве доволно е да ги прашам колку е 2x+3x ...

Јас се кладам дека сето тоа се исфрустрирани деца кои не можеле да се покажат во нивно време па сеа ќе се јачаат на туѓ грб колку ние сме паметна нација итн... а работиме за поефтин надоместо од Кина. Незнам како никој не разбира дека преку ноќ не се решаваат проблемите во економијата. Али ова се последиците кога се нема научна расправа за вака стручни и важни прашања посебно кога станува збор за нашата иднина на нацијата.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #1498 на: 04 Јуни 2014, 11:12:05 am »
Олмајти, само кај нас е нормално за еден дипломиран лепач на плакати со нула денови стаж да стане директор, претседател, раководител. Така и решенијата, недоквакани и недозреани. Научна расправа па ич, за што ќе дискутираат, за дак фејс на фејсбук?

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22280
« Одговори #1499 на: 04 Јуни 2014, 11:37:07 am »
И јас работам во т.н. администрација, мада не е у класична смисла на зборот фала богу..
..сведок сум на многу работи..али не смеам да жалам како ми е бидејки имам очи гледам околу мене...

Не влегов партиски, ама заради тоа 2007ма волонтирав добри 9 месеци..без храна и превоз а почнеав со плата за која денешните факултетлии порадо би седеле дома..а денес да аплицирам за моето работно место..(со сето искуство овие 7 години) можам само да сањам дека би ме примиле.

Во меѓувреме  фрлив 3 пати повеќе време и кеш на "занат" кој никој не може да ми го одземе ако ете..немам соодвтена партиска книшка.

Во оваа држагва утре нема да преживеат оние со 5 прста дебело ЦВ, тон сертфикати и дипломи...тоа се цени ово странство.
Кај нас, покрај плакатолепачите, ќе преживеат само оние кои се способни да работат нешто во буквална смисла на зборот..

Вчера гледав телоп на ТВ како Македонија постои дефицит од стручни кадри со средно образование..електричари..машинисти..бравари.
Епа добро утро...топрв ке нема.

Оттука и мојот претходен пост.