Автор Тема: Вработување  (Прочитано 780839 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
Одг: Вработување
« Одговори #1500 на: 04 Јуни 2014, 13:39:41 pm »
Вчера гледав телоп на ТВ како Македонија постои дефицит од стручни кадри со средно образование..електричари..машинисти..бравари.
Епа добро утро...топрв ке нема.

Добро утро. На некој му текна дека треба некој и да работи, а не сите шефои да бидат.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1501 на: 04 Јуни 2014, 17:55:56 pm »
http://www.motika.com.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=50828:2014-06-04-10-10-20&catid=4&Itemid=17

" Доаѓа време кога паметот замолчува, будалата проговорува, а олошот се богати "

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2309
« Одговори #1502 на: 05 Јуни 2014, 13:05:42 pm »
Работам во една фабрика,од тие странските владини инвестиции.Штрајкот што беше пред некоја ден,беше заради неисплатени бонуси за работа во празник,но тоа беше капка која ја прели чашата.Инаку во таа владина инвестиција до пред штрајк се работеше секој ден,7 дена во неделата во три смени.За да бидат прави пред законот во извештајот прикажуваат само 32 прекувремени работни часа месечно,другите прекувремени часеви ги плаќаат како позитивна корекција.Во работниот договор дефинирани се 40 редовни работни часеви неделно,законот дозволува плус 8 часови неделно прекувремена работа,или до 190 часеви прекувремени на годишно ниво.Овој закон не важи во дрекселмаер.
Со закани се тераат работниците да работат и во недела.Има еден оддел кој работи секој ден по 10 и 12 часа,а инспекциите ги нема никаде.
Платата на 90% од вработените излегува 11000-12000 со секој ден работа во месецот.

Инаку во Кавадарци има и една фирма каде да работиш е ризик по животот,каде не важи никаков закон.Тоа е ИГМ трејд.Таму се работи во смени,и тоа од трета смена се оде втора па од втора прва,секој ден,значи да појаснам,денес си трета смена од 22 часот,се враќаш утре дента во 06 и истата ден во 14 часот си втора,во 22 завршуваш и понаредната одиш прва смена од 06ч.Таму нема никакви стандарди за безбедност,ниту заштитни шлемови,обувки ништо,секој се снаоѓа како знае и умее.И тоа за плата од 12000 ден. платена преку трансакциска и понекогаш 5 -6 000 ден на рака дадени.Тешки повреди се секојдневна работа таму,а смртните случаи не се ништо неочекувано.Имам пријател кој пред некоја година на третиот ден од работата му паднаа две масивни метални греди на нозете,има траен инвалидитет и до пред месец дена одеше по судеви за на крајот да испадне крив и да ги подмири сите трошоци.Гостуваше во Миленко шоу,погледнете од 1:15 е дечкото,кој поради нашиот ни прекрасен судски систем правдата почна да ја бара по медиумите.Убаво погледнете го видеото и проценете сами.

Повторно ИГМ Трејд линчува работници....

http://press24.mk/mlad-rabotnik-povreden-vo-fabrika-vo-kavadarci
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7610
« Одговори #1503 на: 05 Јуни 2014, 14:10:05 pm »
Цццц.. за човечки животи се работи, налет и пари и се. :/

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #1504 на: 05 Јуни 2014, 15:03:21 pm »
Реално се работи за потрошен матријал а не за човек, ги интересираат само пари и пари!
Не дај боже да се деси нешто на работникот тој ќе се замени, работата си продолжува со полна пареа и тоа е тоа.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #1505 на: 05 Јуни 2014, 15:30:37 pm »
Se pojavi kapitalizmot go snema patriotizmot...
Vo dadeniov slucaj ne znaeme dali stvarno postoi vina na rabotodavacot, zatoa nema nisto da recam. No dokolku postoi treba ubavo da objavi I da se znae sto pravel, spored toa dokolku ne funkcionira pravniot sistem treba da se aktivira civilniot sektor so pritisok na rabotodavacot. Najdobar pritisok na rabotodavacot se vrsi preku kupuvacot... ;)
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #1506 на: 24 Јуни 2014, 18:26:49 pm »
Теренски промотери/ки за осигурување

June 3, 2014 at 2:13pm

Се бараат млади и амбициозни лица, за спроведување на теренска промоција за осигурителни продукти во регионот на Скопје (принцип од врата-до врата).

Надомест: Фиксен дел, плус награда за реализација

На најуспешните промотери ќе им биде понуден Договор за редовно вработување.

Информации и доставување на апликации на:

02 24 54 004
contact@lionins.mk

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1507 на: 24 Јуни 2014, 19:12:32 pm »
Леле каква мизерија се овие со осигурувањево.
Ако некој се вработи нека не помислува на мене, ќе му го прснам носот. Докурца веќе. Ќе почнам во полиција да пријавувам за малтретирање.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
« Одговори #1508 на: 25 Јуни 2014, 13:30:10 pm »
Сум го работел ова, ама во Австралија, за енергетска компанија (врата-до-врата).
По гнасна работа во животот не сум имал...Гомна да чистиш ми се чини е подобра.
Работиш со секаков џган, 12 саати си на нозе дур не исполниш минимална норма, се расправаш со секакви идиоти, а ти знаеш дека си идиот, работиш на Сонце цело време, ми изгоре глава, раце...

Имаше закон таму ако имаш ваква лепенка (дури со фломастер да напишиш) не смееја да ти тропнат

Отсутен Start Up Mac

• Редовен
  • Пораки: 1518
« Одговори #1509 на: 25 Јуни 2014, 18:32:38 pm »
Decki edno prasanje iam ako nekoj poise razbira .
Napustiv rabota na 04 06 2014 a imam 8 meseci  napraveno u firmata kako vraboten
Dali posle napustanjevo deka do 30 06 treba da dadat k 15
Mi sleduva ili ne mi sleduva k -15?
Isto taka dali treba da mi go platat odmorot koj ne mi go dale pred da napustam ?

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7240
« Одговори #1510 на: 25 Јуни 2014, 18:36:39 pm »
Ti napusti ili ti dadoa otkaz?

Rabotata koj ti ja najde, sam ili AVRM?

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8250
  • Плинаш!!!
Одг: Re: Вработување
« Одговори #1511 на: 25 Јуни 2014, 18:54:25 pm »
И двете работи според закон треба да ги добиеш, ама во законот има и дупки за жал.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
« Одговори #1512 на: 25 Јуни 2014, 19:02:31 pm »
Napustiv rabota na 04 06 2014 a imam 8 meseci  napraveno u firmata kako vraboten
Isto taka dali treba da mi go platat odmorot koj ne mi go dale pred da napustam ?

Сериозно мислиш дека во Македонија ова би функционирало? :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1513 на: 25 Јуни 2014, 19:29:23 pm »
Napustiv rabota na 04 06 2014 a imam 8 meseci  napraveno u firmata kako vraboten

Брат, со сета почит, тој не те респектирал додека си работел кај него, па сега ќе го заболи панкреасот откако те фрлил на улица? Ма немој да ме јебеш каков одмор, каков к-15, какве п*чке материне....

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #1514 на: 25 Јуни 2014, 19:31:43 pm »
И јас така мислев додека не ми се јавија уште минатата недела да ми се пофалат да одам до банка и да извадам К-15 :)