Автор Тема: Квалитетот на VW.  (Прочитано 387042 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
Одг: Квалитетот на VW.
« Одговори #1035 на: 02 Декември 2015, 16:38:44 pm »
И мене ми нема логика колата да добие друга мапа а да не изгуби на hp & torque.
Нема да изгуби од декларираното, само ќе се покори на она што го декларираат. До сеа се нижеа прикаски како VW „дава повеќе коњи од декларираното“, сеа ќе си биде како хјундаи ;)
Новиве немаат проблем со загадување а пак се над нормалата во моќност. Сепак да почекаме да видиме. Не би требало да е така како што велиш.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1036 на: 02 Декември 2015, 16:40:55 pm »
Ајде де. А зошто лажат тогаш?

Pa ako rabotev u vag nemase da bide logicno da go branam nivniot "pronajdok"? Pologicno kje bese da me prasas da ne rabotam u Tojota :)  Inaku da, seuste sum ubeden deka ova e edna teska dubara i deka nisto nema da se smeni vo odnos na emisijata na stetni gasovi...

Zosto sum ubeden u toa? Zatoa sto ako utre so toj softver po nekoja slucajnost jas izgubam sila na voziloto fino lepo kje idam kje go reprogramiram, kje ja frlam taa mizerna plastika i pak sme se vratile na staroto.. koj kje me kontrolira? ili eve, nemora da smenam softver, kje ja frlam plastikata...sto sme postignale? moes da mi objasnis? Site ponovi koli na maf senzorot ja imaat taa resetka...

И јас мислам ништо. Но немој да очекуваш правда, неа ја немало уште десетици години наназад. Излишно е да се мисли дека сега ќе ја има/

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6480
« Одговори #1037 на: 02 Декември 2015, 18:26:59 pm »
Миле, што подразбираш под правда?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1038 на: 02 Декември 2015, 19:19:19 pm »
Подразбирам притиснување на VW да се придржи кон прописите и обештетување од штетата.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20115
« Одговори #1039 на: 03 Декември 2015, 00:07:12 am »
Која и е транзакциската сметка на планетата Земја?

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1040 на: 03 Декември 2015, 01:56:18 am »
И мене ми нема логика колата да добие друга мапа а да не изгуби на hp & torque.
Нема да изгуби од декларираното, само ќе се покори на она што го декларираат. До сеа се нижеа прикаски како VW „дава повеќе коњи од декларираното“, сеа ќе си биде како хјундаи ;)
единствената точна прича во целиов муабет...

Која и е транзакциската сметка на планетата Земја?

сите ЕКО друштва во целата планета земја, каде што се возеле овие возила...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #1041 на: 03 Декември 2015, 02:01:13 am »
Тие ЕКО друштва никаква поврзна точка немаат со Земјата.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1042 на: 03 Декември 2015, 02:04:39 am »
ни ти немаш со трафики, па успеа да се поврзеш и со нивните точки... :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #1043 на: 03 Декември 2015, 02:33:32 am »
Ни постов ти нема врска со тоа што сакаше да го кажеш прееска, а богами ни со темава. Само што ја не ги спомнувам твоите дешавки годинава. :)

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1044 на: 03 Декември 2015, 10:27:55 am »
е ај тогаш кажи ми ти според тебе, логички одговор, кое е фајдето од казнувањето на фолксваген со милионски суми изразени во долари? ок, фолксваген ке ја научи лекцијата, откога би го испеналиле... него парите, што ке ги плати, на кого би било нај соодветно да ги исплати? збориме да обештети нели, за загадувањето...  бидејки, по логика, ако ти мене ме оштетиш, мене ќе ме обештетиш со ќеш... а во оваа ситуација што? ќе плати да речеме во германија или америка на сметката на владите-државите и тие пари нај веројатно ке завршат во туѓи џебови. реално оштетените нема да видат ни 1 евро од тие пари...

тоа ми беше поентата... 

а дешавки секој има цело време. јас си ги споделувам, само што твоето беше епик, а и сите знаат за што збориме... секако тоа е мајтап.. исто како Ѕ16 кога со “само“ 70 на саат, успеа да излета на булевар, да сруши 4 железни столбови од автобуска станица, да се закова во дрво и да се врати на улица пак.. возилото више непоправливо, со само 70 на саат... и тоа е епик муабет... а видиш, и муабетот за мене, што и ден денес (иако пројдоа 2 години) ќе ме спомнат у некој контекст за возење без вода во хладњак...

исто е... мајтап си е мајтап, ама локален, локализиран на форум... :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #1045 на: 03 Декември 2015, 10:38:40 am »
Онак неможеш така просто да гледаш на работите. Еве да речеме ВАГ ќе плати 5 милијарди долари казна на владата на САД. Тие пари потоа ќе се трошат на овој или оној начин преку буџетот за доброто на нивните граѓани. Дали било тоа преку изградба преку нови инфрастуктури, подобри услови за образование, воени цели, плати за администрација или нешто сосема трето тие пари си одат во буџетот и како такви после се користат за секакви цели. Значи директно или индиректно, "реално оштетените" што ти ги нарекуваш ќе бидат компензирани.

Во туѓи џебови тие пари ќе завршат ако требаше да легнат парите во некои земји од третиот свет.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29671
    • CARclub.mk
« Одговори #1046 на: 03 Декември 2015, 10:50:12 am »
Казната за VW ќе си има ефект. Ем ќе се опраи VW, ем и другите ќе размислат дали да го прават истото.

Односно, ќе размислат како подобро да скријат дека го прават. Или да престанат да го прават од следната генерација мотори. Здравје.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #1047 на: 03 Декември 2015, 11:06:36 am »
Само во случајот со „буџетот“ на некои држави кои имаат можност за печатење на пари нема ефект додавањето на суми во него. Се што ќе се постигне е казна кон фирмата, бенефитот кон буџетот ќе е минимален, кон непостоечки. Зошто доколку имал потреба буџетот да се зголеми, ќе си испечателе пари колку што требало и ќе си ги потрошеле, со некоја микронска инфлација колку да не е без ич. Не дека ќе немале, па сега ќе имаат. Они си имаат колку што заклучиле дека им треба.

Да е во нормална држава која треба да полни буџет и неможе да печати светска валута тогаш апсолутно е во право влатко.клп - вистина тоа ќе се деси.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #1048 на: 03 Декември 2015, 11:19:50 am »
Никој не рече дека немале па сега ќе имаат. ВАГ си попи казна и си ја плаќа. Ниту САД ниту Германија во буџетот предвиделе вакво нешто. Не станува никакви зборови за бенефити, туку каде ќе одат тие пари. Сигурно не во џебот на Обама, туку за граѓаните преку институции, организации итн. Како? Преку буџет, дали за 2016 или 2017 тоа е нивна работа.

Печатење на пари не е некакво решение за развиена економија како САД. Ова ми е малку и срам да го кажувам. Печатење пари се користи како во последниов пример со ЕЦВ кога штампа пари, купува државни обврзници од банки за да се намали вредноста на еврото и автоматски стане покунрентна Европа на глобалниот пазар, а парите од банките што ги доби од ЕЦБ се даваат за кредити на приватниот сектор за да се поттикне економијата. 2 у 1.

Бенефитот кон буџетот на САД нормално дека ќе е минимален, зошто 5 милијарди се 5 не се 5000 милијарди. Но кога ќе се распредели по ставки, буџетот за разни цели тогаш сумата си добива големо значење. На крај сите задоволни ќе бидат и ВАГ и компанија си учат од грешките. Нормален процес. 5 милијарди долари си се 5 милијарди дополнителни пари. Тоа е тоа. Може САД ќе им ги поклони тие пари на ГМ да направат поекономичен дизел, нивна работа  :) на крајот секогаш придобиваат граѓаните, во една развиена држава.

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
« Одговори #1049 на: 03 Декември 2015, 13:00:19 pm »
Sigurno nema da ni podelat po 300 evra poso sme se ugusile od VW... uste ne ste ja zatvorile temava?