Автор Тема: Најдобро теренско возило???  (Прочитано 303274 пати)

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
Одг: Најдобро теренско возило???
« Одговори #345 на: 22 Јули 2013, 15:35:52 pm »
Formula Off-Road Buggy

ни тумбање ништо не му може

оди по вода, а не е Deni ;)

Class 1 Unlimited Buggy

и за крај кралот на автомобилите ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #346 на: 22 Јули 2013, 20:35:12 pm »
Диференцијал.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #347 на: 26 Јули 2013, 16:25:32 pm »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
« Одговори #348 на: 27 Јули 2013, 09:12:12 am »
Е ваква песочна плажа признавам! :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #349 на: 27 Јули 2013, 10:28:42 am »
Еднаш (лани) отидов со кола на песочна плажа, дива, ноќе.

Никогаш повеќе. Тоа е најглупавата идеја за забава што сум ја имал во долго, долго време.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #350 на: 27 Јули 2013, 10:36:44 am »
Не е кола за на песок. Си има теренски возила за таа намена.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #351 на: 27 Јули 2013, 10:51:21 am »
Веруј, во доволно растресит песок и тенк може да заглави, а не па теренец. Од искуство ти кажувам.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #352 на: 27 Јули 2013, 10:59:59 am »
Не реков дека неможе. Ама може да проба. Верувам, - сум пробал.

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #353 на: 27 Јули 2013, 14:18:24 pm »
^^ Особено ако имаш само заден погон.

На Баха 1000 има некои региони со екста ситен песок, "silt" го викаат, кај што мака мачат натпреварувачите. Ништо не се гледа, а ако изгубиш брзина како на видеото одма заглавуваш.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #354 на: 27 Јули 2013, 15:08:25 pm »
Сакав само нешто кратко да кажам од искуство, бидејќи ми скурчија муабетите дека мора да е дизел, да има торк, да има клиренс, за упадни и излезни агли никој и не спомна, тежината, преносот ...

Еве вака, ова ружно чудо што го гледате

Има нецели или еве ај 55 кс и е бензинец, а торкот непознат :D И у зима и у лето, и у кал и на снег оди буквално секаде - за тоа е превидено! Нормално дека има блокада на диференцијал, но никој не го спомна најважното - РЕДУКТОРОТ! Ставаш у прва или у четврта - малтене исто оди, АМА не и на тежок терен, угорнина, удолнина ... Гумите посекако мора да се према условите кај што возиш (у главно беа универзално теренски, заради заштеда), а при нормална вожња на пат развива лесно 120 км/ч.
Сличен е случајот и со кампањола FIAT 1107 ЈD, до ден денес тие заедно со ЛУАЗ се единствените кои во зима се искачуваат преполни со луѓе и товар во Шипковица, Селце, Вејце, Гајре ... кај што нема ни асфалт. Шминкерите со најсовремени џипови остануваат на пола пат, некој ќе рече па да, ова е војно возило, ама и не е баш така, напротив, во цивилство се продадени многу повеќе. Има и други мање више современи џипови кои можат да им парираат освен Лада Нива, на пример Сузуки Самурај и тн. Докажано и проверено!
Заклучок: Ако ви треба џип у вистинска смисла на зборот, а не лепота - купете кампањола Фиат или Луаз, ако ви треба некој компромис купете Лада Нива или Сузуки Самурај. Све друго е бижутерија, курчење со перформанси и сл. А оние приказни за SUV или CUV FWD ... ма немој да ме јебете бре или сте ја утнале темава. Клиренсот поголем ..., па и на жена ти ако клиторисот и е поголем, не значи дека ќе се забавља више од оние со помал ... кли...
Теренско возило у зависност од теренот (кал, снег ...) генерално треба да е лесно, да има блокажа на диференцијали, редуктор, гуми со голем дијаметар и тесни гуми со длабоки шари, нормално погон на сите 4, голем упаден и излезен агол (како Пинц Гауер)  итн. Ако вакво возило не може да помине - само тенк може, а дека тенкот ќе заглави у песок - може ако не е Руски, Леопардите и останати се тешка електроника, however, кај има бољи машински инженери од Русија? Кој авион има најдобри летачки својства, кое свемирско летало подобро полетува и се спушта, кој прв почна маме му е .... ! Кога Канада им оддаде респект на Русите, кога Швабите изгубија од Русите, која УСА стравува од Русија ... кој сме па ние да ги величиме Јапанците ???

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #355 на: 27 Јули 2013, 17:59:58 pm »
Пост на место. Секое сериозно теренско возило треба да има редуктор и голем упаден и излезен агол и нормално да биде што поедноставно и поиздржливо.

На SUV и CUV дефинитивно местото им е во нова тема.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #356 на: 28 Јули 2013, 22:45:37 pm »
денес идевме на офроад тура со возење прво по неасвалтиран пат а потоа вистински офроад.  целта ни беше врвот на планината (незнам точно како се вика тој врв, ама е следен после црн врв) помеѓу помеѓу говрлево и патишка река... уствари целта ни беше снегот.. има снег сеуште...

значи бевме со 2 возила. тојота хилукс и ленд ровер дефендер. и двата беа 2.5 дизелаши, без турбо. уште еднаш се докажа во пракса дека дизелот е само за м’кнење а не и за брзо возење. но да не мешаме баби и жаби.

кога се идеше нагоре јас бев во хилуксот. до средина на возење. после тоа продолжив во дефендерот. дефакто дека тоа се 2 теренски возила кои имаат по 15 години разлика во производство. еве ги моите први впечатоци:

-дефендерот е дефакто теренско возило во однос на хилуксот.
-хилуксот е шминкерај, и комодитет. за разлика од дефендерот, хилуксот е повеке пати по тиовк, по комотен и по лезетско е возењето во него но се додека не наидеш на вистинска оф роад потреба од погонот. тогаш хилуксот почиња да кашла, крцка тропа и подзаглавува. дефендерот е мнооооогу бучен, тресе, и доста некомотен. седејки во него се чуствував како да сум на диво магаре или бесна кобила... но неговиот 4Х4 со вклучен редуктор дефинитивно е по добар во однос на хилуксот. ниеднашш не заглави, ниеднаш не се закашла ниеднаш не забега...

-хилуксот иако визуаелно е поголем од дефендерот, сепак не е толку поголем од него... но е полесен. конструктивно е полесен и тоа му дава предност во однос на дефендерот во спуштање т.е. може побрзо да се движи надоле...

имам некои видео материјали, но за жал само во периодот кај делот по малите патеки... за жал, имав здравствен проблем и едноставно неможев да снимам... денес за втор пат во животот ми пукна чир во желудник и верувајте многу е болно..и покрај кеифот за авантурата не дозволив да се вратат назад за да ме однесат во болница, продолживме и понатака, но веке се изгуби дражта и убавината... заборавив и да сликам и да снимам.. среќа имав некои апчиња со мене па се прикрпив и еве ме...

видеата малку покасно или утре... ке извадам по 1-2 минути од двете возила чисто за да ја видите разиката...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7108
« Одговори #357 на: 28 Јули 2013, 22:49:22 pm »
Дизелскиот мотор на дефендерот речиси е невозможно да ти угасне на офроад, во секоја ситуација, дури и со мала гас ке извлече и нема да затрокира.
За мене, дефендерот, особено краткиот и лада нива се правилни теренци, но како што и самиот кажа, во нив комоција нема, ама не се за тоа правени.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #358 на: 29 Јули 2013, 01:01:20 am »
овој беше долгиот дефендер... позади беше со нешто товарен, ама успеав да видам дека има клупи за седење.. ако се стиснат по 4 души од страна може да седнат. тоа е бајаги народ за со едно возило... хилуксот може само да сонува за таков транспорт.. нек е стопати тојота, џабе му е...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #359 на: 29 Јули 2013, 01:24:14 am »
eве исеков по нешто.. на кратко... прво хилуксот:

па дефендерот:

брзо после ова ми се деси она срање што ми се деси и така нема офроад снимки... жал ми е, ама договривме за брзо време пак вожња оф роад, овој пат ке се иде некаде накај некои од врвовите на шапка...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk