Eve i jas da spodelam odvratno licno iskustvo od deneska so ovlasten servis vo Sk na Renault/Nissan/Dacia. Imeno odnesovme vozilo na opsta proverka ili kako i toa da se narekuva. Se rabotese za vozilo staro 2 godini so kilometraza od 20 000km. Sakavme voziloto da bide provereno od nivna strana i da ja kazat momentalnata sostojba na voziloto, i dali se raboti za realnata kilometraza. Iako voziloto bese provereno vo Veles mozam slobodno da kazam od najdobriot majstor sto go ima gradot, sepak tato sakase voziloto da se proveri vo ovlasten servis ( bidejki prv pat kupuvame vozilo nastaro ). Ne bi sakal da kazam za sto vozilo se rabotese ke go vidite za den/dva vo vozila na clenovi koga ke bide isprano i sliknato za pretstavuvanje ( togas ke ima poveke informacii ). Im se javiv sabajleto vo 09:00 deka sakame da dojdeme denta da se proveri voziloto bdejki nie sme od Veles a lugeto se od ohrid i da se organzirame denta da se zavrsi rabotarta, otkako malce davea po telefon, mi rekoa okey dojdtete ke kosta 650 den da se proveri. Cenata voopsto ne bese vazna. Otidovme vo servisot go pobaravme Zoran bidejki prethodno razgovaravme so nego po telefon, pojma nemase so e i kako e situacijava iako razgovaravme pred 1h. Uste tuka znaev kolku e saatot. Otkako nekako se nafatija da go proverat, go zemaa voziloto go krenaa na digalka go poglednaa 2-3 min, go zakacija na kompjuter i tuka 2-3 min i rekoa okey e mozete da go zemete nazad. Znaci pobarav jas da go poglednam voziloto odozdole dodeka e kaceno na digalkata, da mi dozvolat jas da go vidam, mi rekoa deka toe e politika na servisot i deka nemoze da vlezam vo servisniot del ( mislam helloooo ). Alo kupuvame vozilo merak mi e da go vidam ebago. Oeky toa bidna posle rekovme da go proba serviser nekolku km niz gradot da vidi kako se odnesuva voziloto. Se kaci eden serviser trgna 3 metra go zapre tamu sefot li so im e pojma nemam eden odvraten debel mrsa covek, i mu rece sami ke si go probaat ako ima maka nie sme tuka. Cek be prijatele da go probame sakame so majstor. NE NE nema sansi. I na krajot mu vikame kolku treba da platime receno ni bese 650 denari po telefon. Vika a ne greska 1500 denari. E nema greska fala ne ni treba listot od dijagnostikata( demek ), ne plakame oti odnosot vi bese nula. Okey kako sakate ama nemate list deka sme vi pravele proverka. Mnogu ni e gajle fala prijatno.
Od tuka odime vo servisot na peugeot Euroimpex ( vo toj servis bila redovno nosena kolata na tato ), i tamu ne sme imale do sega nikakvi problemi. Ljubezno ne precekaa, vaka i vaka sakame da se proveri vozlioto iako ne e od vasata gama dali mozete? Iako ne sme ovlasteni serviseri na toj brend, sepak bi ni bilo cest dokolku ni dozvolite da go probame voziloto i da se zapoznaeme podobro so nego. Za cena normalno ne bese prasano. Go kacija na digalka,mu gi izvadija trkalata, go proveruvaa 15 min, normalno za celo vreme me pustija da bidam natre vo servisot so niv, od tuka go simnaa od digalka go proveruvaa motorot ( ulje , antifriz, glicerin, filtri...... ) uste 15 min, od tuka izlegoa da go povozat 2ca serviseri, gi nemase 20 min, kaj go vozele so mu praele nz, ama mislam deka dosta dobro go razgledale. Koga se vratija vo servisot go zakacija na kompjuterska dijagnostika sto ja imaa vo momentot, ( nekoj univerzalen taster ), nz ne se razbiram. Otkako zavrsi seto toa odma ne povikaa i ni dadoa ponuda za da go ostavime voziloto ( sto seuste ne ni bese kupeno ) staro za novo i da doplatime da zememe nekoe vozilo od kaj niv, i za seto toa ni bese ponudena cena od veruvale ili ne 2000Eur poskapa od taa sto nie go kupivme voziloto ( Vo tekot na utresnata tema ke otkrijam se kako se odvivase i za kolku pari bese kupeno voziloto ). I na krajot za seto ova koga prasavme kolku treba da se plati, ni rekoa ne treba nisto, nam ni bese cest i zadovolstvo da se zapoznaeme i da stekneme iskustvo so vozilo od drug proizvoditel!