Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3419685 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Патишта, ок не знам за други зошто ставаат кука. Ама се си размислувам, таквите освен ако намерно не те удрат во рикверц - како бе ќе те натераат ти да се наденеш на куката? Кога ќе видиш кука те предизвикува, или што?  :D

Мислам навистина, јас можам да замислам само две ситуации кога некој неправедно може да настрада од нечија кука:
1. верижен судар
2. педерот намерно се вратил во рикверц за да те удри со куката

Во која друга ситуација тој што удира од позади не е самиот крив за сударот?
И ако тој што удира отпозади е крив, зошто удрениот да мисли за добросостојбата на колата на тој што ја удира неговата кола (згора на се, на штета на сопствената кола).

Не можам да ви ја разберам логиката зошто би ви сметала нечија кука, освен ако не планирате да го удирате отпозади?   ;D

edit:
ако бил малку појак ударот, веројатно ќе завршел колега ти со пократко меѓуоскино растојание, наместо со згмечен гепек.

Не го разбирам ова. Што можело да му се случи а не му се случило, во layman terms?
« Последно менување: 30 Ноември 2016, 22:35:44 pm Van »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Затоа ВО СЛУЧАЈ на судар со 20-тина км на час ќе треба да сменам браник хладњак за клима и хладњак за вода (и веројатно фарови пошто ќе се искршат држачите), наместо да поминам само со евентуално префарбување на браникот. Ако и толку...Ете затоа ми смета.

Не го разбирам ова. Што можело да му се случи а не му се случило, во layman terms?

Куката се монтира на делови од шасија. Кога ќе акне во кука, шасијата се деформира, наместо делови од каросерија.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Зошто да удриш некој, без разлика дали со 20 или 10, или 5км/ч?
И зошто удрениот да мисли за добросостојбата на колата на тој што ја удира неговата кола, на штета на сопствената кола и безбедност?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Зошто shit happens. Зошто автобусон погоре ме удри?! Не би знаел, стварно.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4396
а зашто да ставаш кука кога е забреното со закон ако не влечеш приколка?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
а зашто да ставаш кука кога е забреното со закон ако не влечеш приколка?

Затоа што - да повториме:

Та дааа! Маќедоња вечна.

:D

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Ама за тоа зборувам, можеш да влијаеш на тоа дали ќе удриш напред некој. Ќе пазиш.
Помалку можеш да влијаеш на тоа кој ќе те удри одпозади. Некој кој не пазел.

Да си имал кула полошо ќе си поминел?
Тој отпозади е некоја специјална снегулка, на која ти мора мислиш да не се оштети многу кога вози како идиот?

Навистина не ми е јасно.

Отсутен ficomk

• Сениор
добро светецу безгрешен

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
Никој не те допрел на браник со 5-10кмх, на семафор, на паркинг? Се случува често да се допрат коли со мала брзина. Како што ти објасни и Симо, при 10кмх, во судир браник со браник нема да има никаква штета, само гребаница на браникот. Ако педерот има кука, тој позади ќе има 500-100 евра штета со пукнати 3 хладњаци, маски, браници, пластики, венци и што ли уште не. И сум ги слушал копиљаците сами се фалат како и зошто ќе ставале кука. Не фер, од злоба. Ако, сами ќе се наденат некој ден. Карма.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Еве како изгледа удар во кука со 40-тина км/ч:

The outbacks tow-bar did most of the damage. Both the radiator and and AC condenser were punctured. Front bumper was pretty crushed, both headlights smashed, bumper support beam totally screwed and the radiator support is fairly bent.

Во културна земја, различна од нашава, осигурителната компанија на овој со хондичево, мајка ќе ти расплаче за штетата, затоа што си имал прикачено кука без да влечеш приколка.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
Дајте нека му каже некој на банза да дојде тука да појасни кои ни се правата и како да се заштитиме од таквите како Ван(чо) наш, кој е над законот.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Аман, како некој да мора да се надене на мојата кука, па сега треба да му мислам како мавачот да не си ја оштети колата додека ја мава мојата кола.

Наместо повеќе да внимаваме како возиме, да се трудиме тие што не пазат како возат помалку да се оштетат. Што всушност промовираме?  :-\

Отсутен ficomk

• Сениор
промовираш кршење на закони,тоа промовираш.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Тоа се тие „ме боли к*р за другите“ македонско/балкански размислувања... тоа е што не води наперед кон подобра иднина. :)

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Дајте нека му каже некој на банза да дојде тука да појасни кои ни се правата и како да се заштитиме од таквите како Ван(чо) наш, кој е над законот.

Како во Монти Пајтон скеч се чуствувам... Како јас вас да ќе ве набивам на куката, а не вие самите.  ;D
Да се заштитиме од таквите кои ставаат куки на браниците во кои сакаме да се забиеме!“.  :D