Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3415398 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5346
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Кука е права ствар, треба да си ја заварам мојата назад. Казниле бе некад некој за стара кука?
И онака реално можеби не секогаш ама најчесто е крив, тој што мава отпозади.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Куката по закон мора да биде извадена ако не се влече приколка.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
По закон требаат многу работи, ама не секогаш се казнуваат. :-/
Навистина, сте слушнале некогаш некој да го казнат за кука? Озбилно прашувам, јас сум слушнал за опомени, ама не и за казни.

Присутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 898
  • Am386 DX/DXL-40
Куката по закон мора да биде извадена ако не се влече приколка.
Се трудев еднаш, но не успеав да најдам. Во ЗБСП или во некој правилник седи забраната?

Присутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
Цитат
13. Влечење на приклучно и запрежно возило
                                                       Член 74
(1) Во сообраќајот на јавен пат, на моторно возило може да му бидат придодадени
најмногу две приклучни возила за превоз на товар, односно едно приклучно возило за
превоз на лица, а на автопат и на пат резервиран за сообраќај на моторни возила - само
едно приклучно возило.
(2) Со моторно возило смее да се влече само приклучно возило кое суштински не ја
намалува неговата стабилност.
(3) Моторно возило со влечен уред, не смее да учествува во сообраќајот на јавен пат,
ако не влече приклучно возило.

(4) На правното лице кое постапува спротивно на одредбите од ставовите (1), (2) и (3)
на овој член, ќе му се изрече глоба во износ од 2.000 евра во денарска противвредност.
(5) За прекршокот од ставот (4) на овој член ќе му се изрече глоба и на одговорното
лице во правното лице во износ од 30% од одмерената глоба за правното лице.
(6) Прекршочен платен налог со глоба во износ од 300 евра во денарска противвредност
ќе му се издаде на возачот кој постапува спротивно на одредбите од ставовите (1) и (2) на
овој член.
(7) Мандатен платен налог со глоба во износ од 45 евра во денарска противвредност во
мандатна постапка ќе му се издаде, односно ќе му се регистрираат 25 негативни бода
согласно со одредбите од овој закон, на возачот кој постапува спротивно на одредбата од
ставот (3) на овој член.

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2653
Никогаш не сум имал проблем со полиција, а од секогаш има кука колата. Инаку досега ми послужила како одличен паркинг сензор! :) (се разбира не го употребувам кога има кола зад мене, не сум душбег)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
Цитат
13. Влечење на приклучно и запрежно возило
                                                       Член 74
(1) Во сообраќајот на јавен пат, на моторно возило може да му бидат придодадени
најмногу две приклучни возила за превоз на товар, односно едно приклучно возило за
превоз на лица, а на автопат и на пат резервиран за сообраќај на моторни возила - само
едно приклучно возило.
(2) Со моторно возило смее да се влече само приклучно возило кое суштински не ја
намалува неговата стабилност.
(3) Моторно возило со влечен уред, не смее да учествува во сообраќајот на јавен пат,
ако не влече приклучно возило.

(4) На правното лице кое постапува спротивно на одредбите од ставовите (1), (2) и (3)
на овој член, ќе му се изрече глоба во износ од 2.000 евра во денарска противвредност.
(5) За прекршокот од ставот (4) на овој член ќе му се изрече глоба и на одговорното
лице во правното лице во износ од 30% од одмерената глоба за правното лице.
(6) Прекршочен платен налог со глоба во износ од 300 евра во денарска противвредност
ќе му се издаде на возачот кој постапува спротивно на одредбите од ставовите (1) и (2) на
овој член.
(7) Мандатен платен налог со глоба во износ од 45 евра во денарска противвредност во
мандатна постапка ќе му се издаде, односно ќе му се регистрираат 25 негативни бода
согласно со одредбите од овој закон, на возачот кој постапува спротивно на одредбата од
ставот (3) на овој член.

По закон требаат многу работи, ама не секогаш се казнуваат. :-/
Навистина, сте слушнале некогаш некој да го казнат за кука? Озбилно прашувам, јас сум слушнал за опомени, ама не и за казни.

Та дааа! Маќедоња вечна.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Никогаш не сум имал проблем со полиција, а од секогаш има кука колата. Инаку досега ми послужила како одличен паркинг сензор! :) (се разбира не го употребувам кога има кола зад мене, не сум душбег)
Ти може си немал проблем, и ако го знаел ова тој што те лупнал од позади, другачие ќе изгледал европскиот или полицискиот записник.

Едит: Ау, извини, не си бил тој што го  лупнале од позади :) Нема везе, битно е да се знае дека може да биде другачии исходот околку „кој е крив и која осигурителна ќе покрие чија штета“ моментот.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Mercury

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 799
  • Т(д)ркач
Другар мој го опнаа од позади а имаше кука на тикото,па со европски му ја направија цела задница.Фиксна кука иначе

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
Забрана за управување може да се даде за напуштање место на сообраќајка со скоро и непостоечка штета? (покрај казната)

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
Куката не менува кој е крив за настанување на несреќата, но доколку работата се решава со полиција, а не со европски, тогаш тој со куката добива казна за неа. Дополнително, осигурителната може да товари тој со куката дека предизвикал штетата да биде поголема. Еве банза како експерт на темата може да појасни. Али се слагам со веле, еве ја тука македонштината, шо ги ебам, ке си ставам јас кука и ролбар, па они нека пазат, шо има ја да пазам. Истите тие први кукаат (тие со кука што прават? кукаат! :D ) кога они ке удрат во некој со кука и ке ја ебат цела предница и хладњак и бутур наместо двајцата да поминат само со оштетени браници.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
^^
Чекај Додо. Значи јас при евентуална сообраќајка (скраја да е) имам да бирам:

1. Да ми ја сјебат колата одпозади, и после да се справувам со сите страња кои ќе следат, можеби здравствени (скраја да е), секако материјални штети... а „доброто“ е што нема да казнат со 25 казени поени

или 2. Куката да ме заштити во голема мера, и мене и моите физички, и колата... а „лошото“ е што ќе казнат со 25 казнени поени и мојата осигурителна куќа заради мене можеби ќе има некои додатни давачки??

Извинете ме на неке време, ќе се вратам попосле, СЕГА ОДАМ ДА МИ ЈА ЗАВАРАТ КУКАТА НАЗАД!!!   ;D

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
Возење со кука без потреба, го сопирам и му наложувам да ја демонтира веднаш и казна. Ама пак ако не е еуро кука како што треба да биде по закон, исклучување од сообраќај и казна. Го качувам на шлеп зошто загрозува безбедност на други лица во сообраќајот, шлепот на негов трошок до сервис и нема да може да си ја земе колата додека не го демонтира гомното. Дали сервисот дали тој сам лично.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
Van, па стави и ролбарови од сите страни на колата, кој ги ебе другите, ти си најјак у сообраќај, in fact, купи си багер па некат ти удираат колку сакаат и од која страна сакаат.

ДУР ТИ ЈА ВАРАТ КУКАТА СО ГОЛЕМИ БУКВИ, КАЖИ ИМ НЕКА ТИ ЗАВАРАТ 5-6 И СТРАНИЧНО ДА ИМАШ!

П.С. Само немој утре кога ти ненадејно, недај боже да се допреш макар и 10 на саат во некој со кука да се жалиш. Тогаш дечкото ке искочи од кола ке ти рече, шефе јас сум кул, терај ти, нема гајле... а ти кутриот нема кај да тераш пошто тоа челичното лањо ти набило цела предница едно 15 сантима.

Да беше така попаметно, немаше да има браници на колите или по енглески, бамперс... гет ит, самото има кажува која е намената. Исти у кука кажува што е намената.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
^^
Чекај Додо. Значи јас при евентуална сообраќајка (скраја да е) имам да бирам:

1. Да ми ја сјебат колата одпозади, и после да се справувам со сите страња кои ќе следат, можеби здравствени (скраја да е), секако материјални штети... а „доброто“ е што нема да казнат со 25 казени поени

или 2. Куката да ме заштити во голема мера, и мене и моите физички, и колата... а „лошото“ е што ќе казнат со 25 казнени поени и мојата осигурителна куќа заради мене можеби ќе има некои додатни давачки??

Извинете ме на неке време, ќе се вратам попосле, СЕГА ОДАМ ДА МИ ЈА ЗАВАРАТ КУКАТА НАЗАД!!!   ;D

Што би рекол Велештрумф:

Та дааа! Маќедоња вечна.