Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3414712 пати)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4394
од двете страни да има кружен тек нема да има проблем,многу порастеретено ќе биде зашто ќе може да се користи и влезот од кај Манапо,кој сега стварно многу славо се користи.
Како и да е,надлежните треба да мислат како да го олеснат животот на жителите,а не да ги казнуваат.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Како и да е,надлежните треба да мислат како да го олеснат животот на жителите,а не да ги казнуваат.

Затоа:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен tjolie

• Редовен
  • Пораки: 1270
Со поставување на такви бетонски блокови не се решава проблемот. Како ке влезат тие што идат од спротивната страна? Мора во близина да има кружен(голем) за да може да се заврте, можеби тие што живеат таму можеби знаат каде може да се сврте, ама за туристи па и за останатите луѓе(да и  ние сме луѓе) од другите градови да биде прегледно и олеснително. Може пример со блокови или ограда(метална) на дуплата линија, ама подоле раскрсницата да биде кружен(дупли).

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Не се само за сити мол бетонските бариери. За секаде се. За да му олесниш на народот да не праи глупости и да врти на две полни и таму кај што не треба...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Уште да стават и онакви роботизирани системи на радари и камери кои аутоматски штанцаат казни за прекорачување брзина и ти праќаат на домашна адреса испринтана уплатница заедно со слика.. и тоа на секој чекор... можда колку толку ќе се доведе во ред сообраќајов.

Отсутен tjolie

• Редовен
Тоа да, добро е насекаде, особено во Скопје, бидејќи нашата сообраќајна култура е падната на тоа ниво. Но, збореме за конкретниот случај, влезот пред Сити мол. Инаку општо во Скопје мислам дека најмногу таксистите, па политичарите и нивните лижогзци, па комшиите албанци(буквално дива лига) ја креират таа наша сообраќајна култура. Сега има и по некој школски фраер(рекетар) што се смета за закон(че), ама ретки се.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
Не се само за сити мол бетонските бариери. За секаде се. За да му олесниш на народот да не праи глупости и да врти на две полни и таму кај што не треба...
И многу ефтино, а ефикасно решение. Зошто „Ситимол“ е еден голем кружен тек уствари. И кај АБЦ во парк возат контра смер неколку пати сум забележал лично за до паркингот. И тоа се е решливо со 10 бетонски вакви бариерки. Easy-peasy.

Отсутен tjolie

• Редовен
Уште да стават и онакви роботизирани системи на радари и камери кои аутоматски штанцаат казни за прекорачување брзина и ти праќаат на домашна адреса испринтана уплатница заедно со слика.. и тоа на секој чекор... можда колку толку ќе се доведе во ред сообраќајов.
Најпрактично нешто е камерите. Пред камерата сите ке возат поспоро,  не препознава камерата дали си почитичар или селанец, едноставно правилото важе за секој. Тоа е еден вид на скапо селфи што итекако нареден пат ке го мислеш и ке пазеш колку возеш, особено по булеварите

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
Најпрактично нешто е камерите. Пред камерата сите ке возат поспоро,  не препознава камерата дали си почитичар или селанец, едноставно правилото важе за секој. Тоа е еден вид на скапо селфи што итекако нареден пат ке го мислеш и ке пазеш колку возеш, особено по булеварите
Ако има систем кој така ќе ги казнува „снимките“ може и да е паметно. Ама осеќам дека тоа ни случајно нема да се деси, ќе си тераат газдите пак - а ќе го јадат недолжните кои збрзнале малку.

А бетон од друга страна, нема предрасуди, перфектниот судија. Статистички е докажано дека кај што има ставено бетонска бариера многу се намалува проаѓањето на возила на тоа место - скоро 0 станува. Ем ефтино, ем совршено ефикасно. Комбинација снова.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Eee камерата не препознава које  политичар кој селанерц, ама тој што треба да ја наплати казната препознава.
Секако, потребен е ауто-тикетинг. И тоа со релативно мали казни. 30-50е. Не си застанал на пешачки 50е. Ама 4 пати у месецов не си застанал на пешачки. Си влегол у раскрсница на жуто - 30е. Ама 3 пати си влегол месецов. и така едно два три месеци, и ќе ти светне дека не треба глупости да се праат. Задно со бетонските бариери. Тие те одвраќаат од размислувањето глупост да напраиш.

Отсутен mkm

• Редовен
  • Пораки: 1305
Имам и јас од Рим за плаќање 250евриња за возење во спротивен правец во едносмерна улица. Уствари свесно немам возено и не ми текнува што е прекршокот, но најверојатно имам навелзено во некое уличе за да се извртам. И камерчето “шкљоц“ у 1:30 сабајле, ни знаеш дека те сликнало ни бутур. Затоа веќе процесирана казната ти стигнува дома со пополнето налогче за да не се мачиш, па оди после бркај врски.

Отсутен tjolie

• Редовен
Сеуште не сум видел во Шведска да те стопира полиција покрај патот, освен еднаш на автопат кон Стокхолм, но со пуштено ротационо светло и на обележено место каде полицијата смее да праве полициска проверка(каде сите знаат каде е тоа и нормално се попретпазливи). Инаку за регионални патишта си има камера, но пред камерата има известување, знак на 50-100м од камерата и мислам дека е автоматизирана(не сум пробал, ни па сакам да знам, само имам видено пред мене кола се има сликано :) ) Само знам казните се движат од 150евра па нагоре, мислам до 10 над дозволеното е 150евра, 10-20 околу 190-200еврејки и над 20+ мислам дека е исто околи 200-230евра плус земање на возачка до 6 месеци

А доста луѓе се жалеа во Австрија имало камери, ама немало никаде известување, демек скриени биле, но јас мислам дека има и подвижни(комбе радар) кое се движе и проверува. Мене така ми покажуваше и на навигацијата (mobile radar.... и комбе на сликичката) и забележував комбе позади мене(на 2-3 места во Австрија), можеби не постои такво комбе радар и било коинциденција...

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
Avstrija za srekja nemaat nikakva sorabotka so mk pa zatoa ne ni stigaat kazni. Se slika na sekoj cekor, i u grad i na magistralni. Mene me imaat fino slikano pred i vo viena edno 6-7 puti :)

Prvo blicovi pa na 5 metra kamerceto ti vika nasmej se :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Глеаш, не мора големи казни, ете по 30-50 евра нека се, ама 6-7 пути кога ќе ги испружиш, и така 2-3 месеци, ќе ти проработи некој од сурвајвл рефлексите :)

Отсутен WorM

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 616
Се додека ова не се деси кај нас, увек ќе има некој кој што ќе пушти суви у сообраќајна и никому ништо:

http://www.swissinfo.ch/eng/driver-faces--1-000-000-speeding-fine/23091098

Затоа и тој со ферарито пред мене и јас со голфот си возиме 30 на саат у зона 30 и не мрдаме поише од 120 на автопат...
Швајцарците моментално и воведоа нов закон кој што за екстремни брзини нема одење на суд, туку директно те пуштаат у затвор за да оладиш малку..Уз пат ќе си ја изгубиш колата (се продава од страна на државата) и ќе платиш казна 10 проценти од целокупното богатство..

Па, бујрум вози поише од дозволеното...