Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3419184 пати)

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
Вечерва имав мала незгода со клиото.. Возев на пат со првенство и комбе (vw од постарите) ми пресечи пат, го манав во задниот лев дел..
Нему само браникот му е и штопот пукнат, штетата не е повеќе од 100 евра..

Кај мене предна десна страна е маната.. крилото, подкрилото, ќошот од браникот, фарот се скршени и хаубата малце од страна е чукната, акумулаторот е изместен (не видов можда и пукнат е)..
Колата е во возна состојба пали вози без проблем...
Дојде полиција сликавме ни рече не правиме записник подобро утре да појдиме да си напрајме европски извештај.. Човекот ја призна вината и утре ќе одиме да видиме што како..

Е сега некој да ми кажи како ќе се одвива работава ? како ќе можам да ја напраам колава ?
Се мислам дали можи да се направи дека амортизерот е скршен па да си земам нови комплет, дека акумулаторот е пукнат и остали ствари ?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
Амортизерите и акумулаторот не настрадале во незгодата, така да, нема зашто осигурувањето да покрива за нив.

Инаку, ќе треба да направите европски, да го потпишете двајцата, да одите во неговата осигурителна, да дадете изјави, да направат увид и записник, да се согласиш (или не се согласиш) со записникот, и после да избереш сервис со кој соработува осигурителната за да ја поправиш колата. Можеш и сам да си бираш сервис, ама малце е потерсене така за наплата.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5841
Работата е следна. Ќе пополните фино лепо европски со човекот, ќе одите во осиурителната компанија( неговата) кај што му е полисата правена, ќе дојде проценител ќе ги наместите колите како што биле пред удесот, ќе слика и ќе каже подоцна цена од рукав, ти ќе си го однесеш Клиото кај сакаш да го праиш( значи кај сакаш немој да те маткаат мораш ваму мораш таму има да платат и оро да играат), тие од сервисот ќе се слушнат со него и ќе му речат да дојде( или телефонски) и да се оформи точна цена на поправката бидејќи главното колку ќе кошта го кажуваат тие автолакерите...Бидејќи не си виновен, ќе земеш гарантно писмо од осигурителната на човекот дека на тој и тој сервис ќе му биде исплатена сума од толку и толку, ќе го однесеш во сервисот кај што ќе ја правиш и тоа е тоа. Они си бркаат работа за исплата. Иначе како што кажа веле, тоа што не било оштетено нема да ти го заменат.

Отсутен Бузуки

• Сениор
Фала на двајцата.. Ќе видиме утре ќе одиме.. Него амортизерот на таа страна и онака беше истечен па ваљда ќе можи нешто да се направи..

Значи ќе биде исплатена 100% целата штета ? пошто јас лично треба браник да му најдам на тој со комбето...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
Види ако можеш 1.9 dci да извадиш од работава.

Отсутен Бузуки

• Сениор
хахахах не збира :P .. сепак секој гледа повеќе да ќари од осигурителната компанија...

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
Биди среќен ако воопшто земеш доволно пари да си ја покриеш штетата а не па да ќариш...

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1936
Зошто ти да му наоѓаш браник на тој со комбето? Абе вие во Кичево знаете што е авто-осигурување или послабо?!

Со сите другари од таму никако неможам да се докажам, во ситуација кај што не си крив (ти доколку удираш не значи дека си крив) си праат филмови дека треба пари од џеб да даваат и слични глупости.

Така еден другар, наместо да си земе ~200 евра од осигурителна тој уште му дал 100 евра на дечиштето со моторчето што му излезе од тротоар на улица. За што се овие 100 евра? Демек извини брат, попрај си го моторчето, ако си крив, нема врска тоа.

Ако е тој крив, тој нека си мисли дали и како ќе си го поправа комбето.

Отсутен Бузуки

• Сениор
Епа типот не сакаше да признај вина.. Рече ќе признаам ама ти браник да ми најдиш...Полицијата кажа демек за записник двајцата давале по 250 евра.. После влечење по судови ова она.. Па можеле да ни изречат и казна забрана за управување возило од 3 до 6 месеци... А и колава ќе ми треба за 20тина дена така да не сакам да се оддолжи работава..

Не е проблем комбето, транспортер 1992ра година во никаква состојба (корозирано, мавано, гребано)...

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
Ako on priznal vina nema sto da mu kupues ti branik. A ako si se soglasil na branik verojatno vecerva kje mu tekne deka ti si kriv...

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Утре пополнете записник и нека се потпише таму во виновниот,  ти до тогаш ќе му викаш дека чекаш да ти се јават за браник оти е редок модел, па после и во осигурителна сликајте све пак така викај му и на крај на испраќање поздрави се и веќе нема што да му дигаш телефон пошто ти по ниеден основ не си должен да му купуваш било што.
ОСВЕН АКО СИ КРИВ :D

Отсутен Бузуки

• Сениор
Епа човекот не признаваше вина... Во ситуацијава баш и не се знае кој е потполно крив.. Рече дека ќе признае само под услов да му земам браник.. Кај него штетата е 50 евра, кај мене 550..

Еве како беше несреќата.. Јас сум плавото, тој е црвеното.. Ми пресече пат и немав доволно време да реагирам.. А и подмрзнат беше патот па неможев баш одма да закочам..

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
Па и не е баш крив, ако ти не си ја приспособил брзината на движење кон условите на патот.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
бузуки е прав во секој случај,освен ако "главниов" пат е народски главен па да важи правило од десна страна