Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3860330 пати)

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7112
И едното и другото за мене се подеднакво опасни, затоа и се согласувам со вас кога ке спомнете техничка (не)исправност на возилата. Така е или не ? Порекнувам некаде ?
И јас сум во таква состојба како ти, родителите мои повеке ги чувствуваат придобивките. Но доколку сите тројца дома користиме исклучиво јавен превоз, месечните трошоци ке се зголемат, мајками во сред зима ке треба во 5:45 да излегува од дома во црна темница за да иде на работа.
Вака им е поефтино, ем си излегуваат од дома заедно во 6:45.

И не го гледам брзото возење како најголемо зло, и не сум ниту светец, незнам по кој пат ке го спомнам ова, ама не го оправдувам, за разлика од вас кој цело време се залагате за што е можно побрзо возење.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
мајками во сред зима ке треба во 5:45 да излегува од дома во црна темница за да иде на работа.

Добро бе која ти е таа маршрута каде што добиваш 1 час под знаци, во споредба со автобус? И провери си ги математиките со исплатливоста. Нема шанси со колата да ти е 1000 денари поевтино од автобус месечно.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
епа тројца ако одат со автобус, 3 х 1500  или 2000 тоа е окулу 6000 денари. Со 6000 денари знаеш ли колку плин се купува?

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
мајками во сред зима ке треба во 5:45 да излегува од дома во црна темница за да иде на работа.

Добро бе која ти е таа маршрута каде што добиваш 1 час под знаци, во споредба со автобус?

И после не возеле брзо, абее... :) :) :)

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
Така може, ама за тоа треба по пат да им е работата на сите. И да е синхронизиран почетокот на работното време, за да не чекаат многу или да идат порано.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Јебига. И јас ја носам малата во градинка во 8 саат па имам саат време фора да стигнам од Сити мол до Чилин на работа... :)

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16793
  • Keep it 100
И не го гледам брзото возење како најголемо зло, и не сум ниту светец, незнам по кој пат ке го спомнам ова, ама не го оправдувам, за разлика од вас кој цело време се залагате за што е можно побрзо возење.

Ако не го гледаш како најголемо зло, не го спомнувај во секој втор коментар. Земи Сникерс, зошто се претвараш во ФилипВ.

Отсутен FiLo

• Легенда
Добро бе која ти е таа маршрута каде што добиваш 1 час под знаци, во споредба со автобус? И провери си ги математиките со исплатливоста. Нема шанси со колата да ти е 1000 денари поевтино од автобус месечно.

До паркови и зеленило ако те интересира баш. Значи под 1 до 2 часа грубо го сметам времето што го губиш додека идеш до автобуска, па потоа чекаш автобус. 5 минути до автобуска, 10-15 минути чекаш бус, потоа од последна 24 во Кисела Вода до Лептокарија или една автобуска пред Лептокарија иде 25-35 минути автобусот и истата процедура за назад до дома.

Со кола таа релација поготово наутро ~15 минути :)

Иначе еве ја математиката. И попладнето да се вракаат моите заедно, 1500 ке дојде разликата.
Не и сега ке ти образложам и математички ЗОШТО е тоа така.
Рано наутро таткоми и мајками идат со колата на работа. Место да платат 2 карти од по 35 денари во автобус или пак со карта со 10 вожњи па возењето место 70 денари, да ги чини 50 денари, пак е поскапо пошто наутро до работа имаат 5-6 км. За тие 5-6 км нашата кола ке потроши помалку од 1 литар плин чија што цена е 32 денари, односно помалку од 2 литри или околу 2 литри плин до работа и назад

Колата се вози 26 дена во месецот до работа и назад. Грубо тоа се околу 320-330 км до работа и назад. 9 литри на 100 км тоа се 27 литри плин, ке заокружам на 30 литри плин. Излегува 960 денари во месецот за плин само за до работа, останатата километража не ја чепкаме.
Е сега тука има само 1 мана, а тоа е што наутро моите идат заедно, но мајками работи до 14 часот, а таткоми до 16:30, па тука ставаме додатни 500 денари за автобус во 1 правец, а тоа се 500 денари.
Викендите, само сабота мајками работи и таткоми ја носи со кола и ја зема, троши 2 литри плин, 64 денари, 14 ден поскапо, ама битно мајками нема во 6 саат во црна темница наутро да чека автобус, па од партизанска да иде пешки 15 мин и истото после тоа попладнето кога се врака дома.

Ајде сега ке ја удриме математиката со автобус.
50 денари за двајцата во 1 правец, за вракање уште 50, значи на дневна база 100 ден.
Мајками работи 26, таткоми 22 дена.
За мајками требаат 1300, за таткоми требаат 1100 денари во месецот за билети за автобус (ти рачунам билети со 10 возења чие што возење чини 25 денари, да не правам сега есапи со по 35 па глава да те заболи. ;))

1300+1100= 2400 со автобус.
960+500= 1460 со кола (тие 500 ден кажав дека се мајками што се врака со автобус во 14 часот)

Така може, ама за тоа треба по пат да им е работата на сите. И да е синхронизиран почетокот на работното време, за да не чекаат многу или да идат порано.

Само таткоми и мајками се во ист правец. Мајками почнува од 7:00, таткоми од 8:30, ама заради математикава погоре што ја прочита излегуваат заедно порано. :)

Ако не го гледаш како најголемо зло, не го спомнувај во секој втор коментар. Земи Сникерс, зошто се претвараш во ФилипВ.

Ајде нема да ви спомнувам :D

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
Миле а ако ја однесеш во 20 до 9 демек ќе ти кажат неможе да ја оставиш? Ова стварно ме интересира не дека терам мајтап, ако е така идиоти се.

Од друга страна и јас секој ден се возам со автобус и тоа од дома излегувам во 8:41/2 на автобуска сум за 30 секунди и чекам 2-3 минути. Во канцеларија влегувам во 9:02-5. Со кола за истото ми требаат до 10 минути повеќе за место за паркинг да најдам.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
Миле а ако ја однесеш во 20 до 9 демек ќе ти кажат неможе да ја оставиш? Ова стварно ме интересира не дека терам мајтап, ако е така идиоти се.

Во некои градинки може и тоа да се деси. Во најдобар случај, ќе остане без појадок детето ;)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
Ауу фило ти ми збориш за 5-6 км 2 саати..ја од Ѓорче до рамстор иам незнам 10тина км негде, пази низ најголемите гужви, ако рачунам вака ко тебе треба незнам у 3 саат да тргнам за да стигнам во 9. Со кола искачам 8 и 35 и тоа за да ја оставам сестра ми по пут и стигам у 10 за 9 иам време за цигара па влагам на работа. Со бус во 8 ипол со 5ка до зелено пазарче исто стигам дури и порано иам 3 мин пешки. Нонсенс се овие рачиници од 28 саати пат за 5км...

Отсутен FiLo

• Легенда
Дојди во Кисела Вода, излези од дома во периодот од 7:15 до 8 часот наутро, па ке видиш што се случува. Колона долга 1.5 км имаш.

Второ, автобус од последна 24 во Кисела Вода до центар иде за 15 минути. До Лептокарија му требаат 30 минути. Иди провери, вози се, речиси 2 години, 4 дена во неделата се возев со автобус од Кисела Вода до Карпош, на памет научив во колку саат на која автобуска пристигнува.

А еве да ти кажам до факултет и назад како ми е. Излегувам од дома, 5 минути до автобуска, 10 минути чекам, 10 минути со бус до центар, 20 минути од центар до факултет.
Потоа од факултет до центар 20 минути, 10 минути чекам, 10 минути со бус до Кисела вода, 5 минути до дома.
Се на се 90 минути.
Цена на чинење 70 или 60 денари.

Со кола, 10-15 минути до факултет, се на се 30 минути. 1 час сум добил. Цена на чинење плин + паркинг 70-80 денари.

Фала многу.
« Последно менување: 19 Ноември 2014, 21:14:39 pm FiLo »

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5850
Порано бре се знаеше, гужвата беше сабајле кога се оди на работа 8:30-9 и кога се враќаш, 4-4:30, сега нонстоп има гужва. Деновиве на враќање од Карпош се преку пластичарска се враќам ко демек помалку гужва помалку семафори, неее бе гунгула, и тоа пред 4.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16793
  • Keep it 100
Еее Кисела Вода е друг свет, таму автобусите само во прва ги возат. ;D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда

Нема да ти кажат дека не можеш да го оставиш детето ама глупаво е од страна на родителот.
Децата имаат појадок од 8:15 докај 8:45. Ако ти им го однесеш детето во тоа време учителката наместо да биде окулу децата и да им помага да јадат, она ќе треба да пречекува деца што доцнат, па да ги преоблекува и слично. Се расипува континуитетот. Башка речиси сите родители ги носат децата гладни во градинка, па ти ако го однесеш детето у 15 до 9 за него нема да има појадок и ќе остане гладно. Си имаат и градинките наставна програма, кој почнува од 8:00 и тачка.