Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3078546 пати)

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7274
Е па овде член 25 вика дека не си крив. А поготово тој што со пежото немаше ниту една причина да застане на сред автопат.

Тоа не го знаеме. Освен ако не го пишале у коментари.

Туку, нешто друго ме интересира, денес баш дискутиравме, дали е дозволено возење во рикверц во еднонасочна улица, нормално, доколку нема возила позади, и дали постои некој лимит колку метри може да возиш во рикверц?

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43703
  • Il Moderatore
 Еден од коментарите, за мене највалиден:

You don't stop on the highway. You just don't.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Во автобусот имало 4о патници од кои 10 се секако сведоци, ако биле кренати неможе со 10 изјави дека биле кренати да го наместат дека биле спуштени.

Ја имам лоша навика, на пешачки кога ми е зелено да гледам лево десно, на железничка пруга и кога рампите се кренати да прикочам и да гледам лево десно, и на зелено на семафор кога сум меѓу првите во лента да гледам да не брка некоја будала тазе жолто.

Од она што го читав, се работи за премин кој дозволува големо видно поле, рамнина.

Не верувам дека рампите биле спуштени, зашто меѓу спуштени рампи тешко се маневрира со автомобил, да пробаш да поминеш со автобус е крајно дебилно, и во исто време, тешко за да се изведе таков маневар ради блискоста на рампите и цик цак движењето.

Дилемата ми е, има случаи во кои рампите не се спуштаат, но даваат звучен, и тоа многу гласен сингнал, како некое ѕвонење дека ке помине воз.

Доколку и тоа не работело, како на шоферот му успеало да не види ВОЗ, тука е невидена рамнина?
И да не работи сигнализацијата последна мерка за претпазливост е што има поставено СТОП знак пред самата пруга.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
Е па овде член 25 вика дека не си крив. А поготово тој што со пежото немаше ниту една причина да застане на сред автопат.

Не вика дека не си крив. На суд ќе испадне дека двајцата се криви по 50%. Не е точно дека не си крив бидејќи мораш да држиш растојание.

Еден од коментарите, за мене највалиден:

You don't stop on the highway. You just don't.

Да не мислиеше најинвалиден?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Чекај, навистина има некоја причина зошто да се опрвада понашањето на тој со пежото? Јас да сум на место на тој позади него, кој впрочем застана, и настрада дури од тој позади - третиот, јас ќе го извадам возачот од пежото и ќе го силувам на сред автопут за да не му текне друг пат да помисли на кочница да стисне на автопат без причина во лента за престигнување!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Ама можеш и тежок ќутек да изедеш при обид за силување.
Како второ тоа не е автопат, зошто нема лента за застанување. Има милион причини зошто некој би морал да застане во момент. Јас сум сведок кога мој вујко застана на сред булевар пред зелен пазар кога во колата влезе оса/пчела а тој е сериозно алергичен на убод од инсектот. Само како една од причините.
Трето, патот не е само на оној кој се осеќа дека има најголеми муда од сите.
Четврто, очите отворени кога се вози низ сообраќај, а не мозокот на пасење/очите во мобилниот.

Секогаш и во секој момент разумен возач мора да е свесен/спремен за ситуации како конкретната. Ти текнува на фоткине кога има верижни судири со по 50 возила? Кој е крив таму? Тој најнапред првиот или останатите 49 идиоти зад него што не знаат да возат?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Ајде Миле, ти се молам...

Како прво и да изедам ќутек, толку ќе ме маа адреналин, што нема да ме боли ама него ку*ов од уста ќе му излезе.
Како второ, ок, не е автопат, 50mph има ограничување (има знак, се гледа), али не мења работа што е крив.
Трето, патот не е на тој што мисли дека најголеми муда и може да застане кај сака.
Четврто, очите на момаков беа отворени и фино си застана.
Петто, Вујко ти, извини на израз али напраил најголема глупост на свет. Разбирам алергичен на нешто, ама нека вози со затворени прозори ако е така. И ако влезе бубачка, нека реагира смирено, зошто некој ќе го изгази.

Среќа, ова се десило во асалана држава, па ќе го попие тој со пежото како никој. Кај нас ќе заглавиш во правен систем, пошто можда и судиката е алергична на убод од пчели.

Цитат

If there was an actual legitimate reason to do an emergency stop then it would be the guy behind the lorry's fault. But seeing as how there was no legitimate reason to perform an emergency stop then it is the fault of the blue car. That is reckless driving and they endangered lives. What he did was illegal and it is one of the only times when rear ending someone is not your fault. Good that he got it on camera! I'd get out and smash him! This is black and white, judge will find fault with the blue car for coming to a complete stop for no reason. And in the fast lane.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Ти да возиш летно време во мерцедес без клима со затворени прозори :)
Он фино убаво си изреагира, пушти жмигавци и застана на 30 секунди колку да отвори врата и да излезе осата. Битно имало причина. Има уште стотици причини на кои нема да можам да се сетам во моментов.

Е сега, во конкретниот случај ако истрагата покажала дека немало причина за застанување тогаш ти држи вода членот 25, no question bout it. Но сепак, криви се тој со пежото и оној третиот одзади (за неговите очи зборував не за момакот кој успеа да застане). Вториот направи што можеше и како можеше.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Се согласувам. Третиот носи голем дел од кривицата, пошто откако зстанаа 3-4 секунди поминуваат пред да ги учука. Значи не внимавал што се дешава пред него. Сепак, да сум јас на место на вториот, и да ме учука некој од позади поради глупост на првиов, ќе го е*ам на банкина таму кај што застана!  :D

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7274
True that you aren't supposed to stop unless it's an emergency, but that doesn't make it his fault.

Apparently where this was recorded its illegal to stop like he did in the right lane without it being an emergency.

И даље не знаеме зашто закочи тој со Меганот. Али ако не е некоја life or death ситуација, на банкина, ко што рече Симо.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54983
  • Махер

Тоа не го знаеме. Освен ако не го пишале у коментари.

Туку, нешто друго ме интересира, денес баш дискутиравме, дали е дозволено возење во рикверц во еднонасочна улица, нормално, доколку нема возила позади, и дали постои некој лимит колку метри може да возиш во рикверц?
Смее, нормално. Се додека не дојдеш до раскрсница. На раскрсница веќе несмее рикверц.

Отсутен Bardako

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 212
Кога возев автошкола (2000 год) имав една ситуација - инструкторот ме натера во едносмерна да сме се врателе нешто назат (да види како ќе реагирам) ... јас застанав, тргнав рикверц.. :)  и одма ме застана... - не смеело во едносмерна да се вози рикверц -

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54983
  • Махер
Се додека ова се поткрепи со член од законот - нема проблем. Со други зборови, која е казната? Каде е дефинирана?

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
Ја у суботата возев едно 100 метра рикверц на партизанска  :-X

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
I jas ednas vrakav rikverc od zegin do bunjakovec ama arno nemase policija, da te zabelezi ne veruvam so lesno da pominis kako sto ni e zeden budzetov!