Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3887728 пати)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5385
У право е члинк на таа брзина каишот има да те здроби, на мали брзини пукаат ребра ко ништо а не па на 100км/ч

значи пак ке кажам мислиш дека на таа брзина шансите се подобри без каиш. Каишот во најмала рака ке ти пукне ребро или некоја друга повреда ама може да ги го спаси животот, без него нема што да те повреди ама нема ни што да те спаси
Не зборам дека нема да ти помогне, јас секако стално го носам и треба да се носи. Но на брзини над 60-70км/ч само со среќа се извлекува жива глава каишот и перничињата никако нема да те спасат. Кажи ми која кола се тестирала на 100км/ч? Едноставно големи брзини се тие и нема шанси да предвидиш  што ќе биде и толкави енергии да апсорбираш од удар(едино кај карбонот има разлика и може многу голема енергија да апсорбира)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
значи тоа е тоа неможе да се очекува тестирање за сигурност на тие брзини јебига. ама недај боже удар со 60-70 во ново модерно возило со каиш и воздушни перници би требало да не е само прашање на среќа.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
Реков јас ист. При брзини под 100 се носи кајш, јас без прпусти носам. Ама кога ќе почнам да возам на автопат над 120 го вадам. Моето искуство и мислење ми е дека имам повеќе шанси така. И крај.

Присутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7118
Затоа возете луге најмалку 40 км над дозволеното, пошто оние што возат поспоро, со 80-100 км во средна лента се идиоти, вака гинат и нарушуваат комфорни возења на оние кои возат 150-160.
Јас да сум, овие слики ке идат на телевизија во ударни термини, да се накачи малку свеста на лугето, дека ако не ти, ама некој друг може вака да заврши ради сопствено дивеење, и сметање дека патот е твој и сите прописно што возат претставува кљанкорење по патот

Отсутен Chlink

• Легенда
Секој со свој памет си вози. Мене лично во средна лента не ми пречи никој. Ако на мене мислеше.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7241
Поентата на воздушното перниче е да работи во синергија со заштитниот појас. Заштитниот појас е тој што ти го држи телото во правилна линија за да кога ќе се активира воздушното перниче целосно да ја апсорбира инерцијата од движењето на твоето тело.

Замисли ситуација, еве да речеме воздушното перниче да се активира и без ставен појас, удираш во кола или излетуваш од пат, немаш појас, воздушното перниче се активира но твоето тело шета насекаде низ колата.

Јас можам да кажам ситуација од мои блиски кои доживеаја несреќа во кола само со појас, без воздушни перници во Ситроен ЗХ, крајниот заклучок беше „Да немавме појаси, денес немаше да правиме муабет“.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
Подобро да ми скрши две ребра него главата од шофершајбна и/или волан. Мечето на лејди ди што се спука, преживеа само телохранителот на совозачко, само тој бил врзан со појас. Силината на ударот била фрапантна, удар во бетонски столб не е удар во деформабилна препрека.

Отсутен Chlink

• Легенда
Со видел како излага воздушно перниче? Си видел како граба кајш при сообраќајка? Не е баш како што зборуваш, веруј. Со видел луѓе како искачаат со воланот у раце? Рацете при сообраќајка ти се најакото нешто што ќе те држи и ќе апсорбира, а ако те фати кајшот назад скроз ги губиш рацете, поготово со нашето седење одвоено од волан, ги немаш 100% . А перничето веруј ќе те заштити колку што му е душата во секој случај.

НЕ знам како да ви објаснам некој работи, неможеш без да си таму да ги знаеш, неможеш ни да ги објасниш. Само сакам да кажам дека не е како што мислите. МНОГУ поразлично е.

Е сега да имаш када седишта тркачко и тркачки кајши е малце друго.

Подобро да ми скрши две ребра него главата од шофершајбна и/или волан. Мечето на лејди ди што се спука, преживеа само телохранителот на совозачко, само тој бил врзан со појас. Силината на ударот била фрапантна, удар во бетонски столб не е удар во деформабилна препрека.

Има миљон случки, спротиставени едни на други.

Јас шофершајбна имам скршено со глава 2 пати, еднаш од надвор еднаш од внатре, ни болка немав ;D ;D

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15127
  • Пудингот на шоферството
Армех,јас немав ништо со случката со лејди ди. :D ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5385
Ќе ти скрши 2 ребра на 60 на саат а на 120 на саат има да те напраи желе

Отсутен Chlink

• Легенда
Ете го Мечето ека го праша другар му Бобан што му се деси со тоа кајшот.

Иначе ARMEX збори за познатат сообраќајка на Принцезата Британска, мада они биле со кола од пола миљон евра иначе и бубашвабите пикнати по некои ќошиња ќе биле мртви.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15127
  • Пудингот на шоферството
Знам за шо збора Армекс,инаку знам дека Бобан направи тешка сообраќајка ама не сум го прашал како помина,а ке го прашам.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4130
Незнам што бош муабет ви е воа ќе ти скрши 2 ребра при 60 на саат. Кога тестовите во Еуро НЦАП се изведуваат при 64км/ч и во посовремениве коли при таа брзина немаш баш никакви повреди на градниот кош. А и сите релативно понови коли имаат предзатегачи на каишите кој го работат токму тоа, го прават кочењето за нијанса помеко односно ги избегнуваат тие повреди.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5750
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
AUUUUU, dobro be pa kako rabotat onie u prva pomos.
Kako moze vakvi raboti da gledaat upm.

Sto otvoriv sto si ebav majkata.

Присутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7118
Не само да гледаш, треба и да го собереш. Исто така и оние на аутопсија што се, што вршат обдукција. Ваљда пијат нешто против повракање  :)