Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3440372 пати)

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16758
  • Keep it 100
Not a valid youtube URLNot a valid youtube URLNot a valid youtube URL

Отсутен Harris

• Редовен
  • Пораки: 1285
    • http://www.facebook.com/RenaultOwnersClubMacedonia
јас еднаш закочив со лева нога и тоа со скоро година дена возачко искуство .. возев Audi A4 (автоматик) и сакав да сменам брзина (возев некаде околу 70-80) ... ама стискање до даске ;D малку фалеше чичко ми да си го скрши носот , а можда и некој заб :D после тоа никогаш не му побарав да возам  ;D

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3054
  • Слобода или смрт
Некои од работите кои ми ги кажа инструкторот, а ја иако го крадев Југото како копиљ од дома уште од осмо и возев низ сообраќај, не ги знаев

- Секогаш заобиколувај точкисти со поширок лак. Се случи на познаник да му падне велосипедист пред кола, му се слошало, а овој го удри откако овој падна пред него. Едвај се докажа на суд што е што. Истото важи и за пешаци кои се движат по коловоз.
- Кога од спротива ти иде возило кое има силни фарови, секогаш гледај во десниот дел од хаубата. Ти помага да го пратиш патот без да те ослепуваат светлата.
- Никогаш не претекнувај возило кое стои пред пешачки, претпоставувајки дека застанал ради паркирање, особено автобус
Добив совет покрај автобус секогаш да возам 20.
- Дознав што е мртов агол

Кој што сака нека збори, квалитетен инструктор секогаш ке те научи нешто ново и корисно. Дали ти ке го користиш или не, твоја работа.

Мене ми кажа во десната обележана лента пред хаубата.
А и нешто со што најмногу имав проблеми. Секогаш порано при престројување прво ќе погледнев на ретровизор па тек кога нема возило жмигавец и се престројував а инструкторот ме научи после многу натегање прво жмигавец кога ќе наумиш нешто па потоа гледај има ли некој нема ли итн.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
djabe ti e da teras po znaci i pravila ako onoj drugiot nema vrska ili ja kupil vozackata kako 90% od brakata...podobro e da teras spored uslovi na patot ;)

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
Нуме не зезај, колку толку ќе се заштитиш себе си, подруго е кога тебе ти се 4ри очи отворени и си добро возачки поткован у стилот, квалитетен инструктор, мама-тато и тако даље. Покрај добар инструктор, според мене многу битно е и родителите да ти се заинтересирани, а не само ете му возачка и дај му кола на детето нека вози. Моите видоа дека уште од мал пројавувам интерес за коли и мајка ми сама ми рече ај седни ако сакаш да возиш, уште на 13-14 години коа имавме 101, боље вака со мене него ли да крадеш кола и да напраиш глупост. Додека да зеам возачка возев со моите и имав начуено доста работи кои што од инструкторот не ги ни слушнав(генерално задоволен сум од инструкторот), работи слични ако не и исти како оние кои што ги наброја Томи.
« Последно менување: 22 Октомври 2012, 22:30:16 pm Kimi R »

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
 ;D ;D ;D koga ide nekoj u tebe i zbuneto mu ja gledas frapiranata faca deka ke te udri zasto ne moze da zakoci i te lupnuva, a posle izlaga i ti vika kasno mi tekna deka imase ti prednost ke praime muabet ...od togas ne 4 14 oci otvoram i gledam pobrzo da kidnam od sekoja raskrsnica ;)

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16758
  • Keep it 100
Not a valid youtube URL

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6836
Некои од работите кои ми ги кажа инструкторот, а ја иако го крадев Југото како копиљ од дома уште од осмо и возев низ сообраќај, не ги знаев

- Секогаш заобиколувај точкисти со поширок лак. Се случи на познаник да му падне велосипедист пред кола, му се слошало, а овој го удри откако овој падна пред него. Едвај се докажа на суд што е што. Истото важи и за пешаци кои се движат по коловоз.
- Кога од спротива ти иде возило кое има силни фарови, секогаш гледај во десниот дел од хаубата. Ти помага да го пратиш патот без да те ослепуваат светлата.
- Никогаш не претекнувај возило кое стои пред пешачки, претпоставувајки дека застанал ради паркирање, особено автобус
Добив совет покрај автобус секогаш да возам 20.
- Дознав што е мртов агол

Кој што сака нека збори, квалитетен инструктор секогаш ке те научи нешто ново и корисно. Дали ти ке го користиш или не, твоја работа.

Мене ми кажа во десната обележана лента пред хаубата.
А и нешто со што најмногу имав проблеми. Секогаш порано при престројување прво ќе погледнев на ретровизор па тек кога нема возило жмигавец и се престројував а инструкторот ме научи после многу натегање прво жмигавец кога ќе наумиш нешто па потоа гледај има ли некој нема ли итн.

Јас многу проблеми имав со моторното кочење, увек му го пуштав пребрзо кумплугот кога ставав од 3 во 2 и секогаш ми завлекуваше колата нанапред. Еднаш се изнервира и ми вика: Aбе ја зборам нешто или само канта тропа ;D

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
голем дел од работиве што ги зборите се учат во првите 5.000км градска во скопје

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
Mojot instruktor me ucese kolku zeni ebel, dodusa samo edna ista ja spomnuvase...

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Ако нема врска возачката дозвола, зотшо тогаш прва пцовка у сообрааќај ни` е „кој ти даде возачка пе*ру, гуско, (дополни соодветно), мамицу ти е*ем!“

Мнооогу има врска, мнооооогу има врска таа возачка дозвола. Премногу!

Има врска кај тазе возачи посебно од женската популација кој часовите во Автошколата им се прво возачко искуство. Поголемиот дел сме самоуки и возењето часови и полагање беше чиста бламажа и фејк однесување во собраќајот ;D

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4046
  • MadaFunker
Mojot instruktor me ucese kolku zeni ebel, dodusa samo edna ista ja spomnuvase...

И мислење за секоја што ке помине пред кола :D
New blood of old school

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6836
Незнам што би сменило ако имале возачка ама знам доста мој другари што немаат возачка (немам ни јас) и ако дојдат до кола прво што помислуваат е возење брзо, стискање до исклучување и такви ствари никој ни помислува на последиците ни е свесен што може да се случи. :/

И јас имав така мислење, али откако положив сватив дека не е само седни во кола, папучата за гас до крај и летај, особено зимоска кај пинтија еден со џип кога ми влезе во сендвич ситуација. Тогаш ми се скрати животот за 5 години мислам. Како што се вракав од драчево и кај пинтија на удолното, нешто ме натера да одземам гас и од 60 на 50 намалив, а одоздола иде друга кола и само што почна да го качува угорното, од позади неа наеднаш на моја лента излегува кола, јас одма кочница и подесно избегав и прелета тој. Да не одземев гас претходно може ке немаше простор тој да помине. После тоа дома ме гледаат блед цел, ме прашуваат што се десило. Цел саат после тоа ми се вракаше сликата од тие секунда-две

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14737
  • Пудингот на шоферството
Ако нема врска возачката дозвола, зотшо тогаш прва пцовка у сообрааќај ни` е „кој ти даде возачка пе*ру, гуско, (дополни соодветно), мамицу ти е*ем!“

Мнооогу има врска, мнооооогу има врска таа возачка дозвола. Премногу!

Има врска кај тазе возачи посебно од женската популација кој часовите во Автошколата им се прво возачко искуство. Поголемиот дел сме самоуки и возењето часови и полагање беше чиста бламажа и фејк однесување во собраќајот ;D
Toa e тоа.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D